Damien - Stop This War

Damien-Stop This War

Ζούμε την εποχή των επανακυκλοφοριών. Σε όλα τα φορμάτς. Όσο και να έχει πατώσει η μουσική βιομηχανία παγκοσμίως, στη δική μας μουσική, οι οπαδοί ακόμα ενδιαφέρονται να αποκτήσουν αγαπημένα τους άλμπουμς από το παρελθόν και το παρόν, σε όποιο φορμάτ τους ενδιαφέρει. Δυστυχώς κάποιες παλιότερες κυκλοφορίες είναι πλέον ακριβές προς αγορά όπως για παράδειγμα τα cds των δυο πρώτων δίσκων των Αμερικανών heavy/power metallers, Damien και αυτό το λάθος προσπαθεί να διορθώσει η Πορτογαλλική Lost Realm Records. Συνεχίζουμε με τον δεύτερο τους δίσκο ‘’Stop This War’’ που πρωτοκυκλοφόρησε το 1989 από την Γερμανική Zyx Metallic, σε cd αλλά και βινύλιο. Η επανακυκλοφορία της Lost Realm Records έρχεται μόνο σε cd μιας και πλέον είναι και η πιο σπάνια έκδοση για να αποκτήσεις αυτό το άλμπουμ (σε βινύλιο και κασέτα βρίσκεται ακόμα σε λογικές τιμές) και περιέχονται και τρία επιπλέον τραγούδια. 500 κομμάτια με 16σέλιδο βιβλιαράκι που περιέχει σημειώσεις, στίχους και φωτογραφίες, όλα τα τραγούδια με ριμάστερ ήχο.

Η σύνθεση της μπάντας στο δεύτερο τους δίσκο είναι ίδια και για τελευταία φορά. Οι μουσικοί και συνάδελφοι είναι δεμένοι μετακύ τους, με συνθετική εμπειρία και παικτική πείρα πάνω και κάτω από το σανίδι. Οι κυρίαρχες επιρροές έρχονται και πάλι από τους Judas Priest μόνο που τώρα στο παιχνίδι μπαίνουν περισσότερο οι Accept και Iron Maiden ενώ κάποια τραγούδια ακούγονται εντελώς με προσωπικό χαρακτήρα. Ίσως να προτιμώ το ‘’Stop This War’’ και λιγάκι παραπάνω από το ντεμπούτο ‘’ Every Dog Has Its Day’’. Ακόμα ωριμότεροι σαν συνθέτες, οι ενορχηστρώσεις των τραγουδιών είναι πιο δουλεμένες. Έμαθαν ποια σημεία είναι τα πιο δυνατά τους και τα χρησιμοποίησαν στο μέγιστο. Αυτό σημαίνει εξαιρετικές κιθάρες καθ’όλη τη διάρκεια του δίσκου, πανέμορφα σόλος ισορροπημένα σε ποσοστο μελωδία και κοφτερής μεταλλικότητας. Η φωνή του ‘’Wolf’’ ακόμα πιο βελτιωμένη, χωρίς να προσπαθεί να εκφραστεί ή να φτάσει πλέον τον φαλακρό θεό. Απλά ταιριάζουν αρκετά οι χροιές των φωνών τους. Ωμός ήχος πάνω σε πολυδουλεμένες συνθέσεις φέρνουν τρομερά αποτελέσματα.

Για μια ακόμα φορά, το εναρκτήριο (και αυτή τη φορά και ομώνυμο) τραγούδια είναι φωτιά και λάβα.  Γρήγορο,τραχύ, αποστρέφεται την κοινοτυπία στους ρυθμούς και σέρνει στο χορό πανέμορφες αρμονίες γεννημένες από έγχορδες μήτρες. Ακούμε τραγούδια που έχουν τη σφραγίδα των Damien στο 100% αλλά και κάποια με τις προαναφερθέντες επιρροές. Το θέμα είναι ότι επιτυγχάνουν το στόχο τους. Για παράδειγμα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το ‘’ Rising Dawn’’ δεν θυμίζει Iron Maiden εποχής Piece Of Mind αλλά και πάλι κανείς δεν θα πεί ότι δεν του άρεσε το συγκεκριμένο τραγούδι ή ότι μιλάμε για στεγνή κλοπή. Το Acceptόμορφο ‘’ Matilda’’ ακούγεται αιματηρό και ιδανικό για συναυλιακό ‘’ξεβράκωμα’’ με τις κιθάρες να μαστιγώνουν ασταμάτητα. Και πάλι μας χαρίζουν ένα ορχηστρικό τραγούδι και  αυτή τη φορά μάλιστα είναι καλύτερο, τεχνικά μιλώντας αλλά και στο αυτί σαν ακουσμα. Ατομική βόμβα στο ‘’ Stormwind’’, από τα τραγούδια που αν ακουσεις απροετοίμαστος, αποσυντίθεσαι. Προνομιακό χτύπημα στο ‘’ The Priests Are Coming’’ με στοιχειωμές μελωδίες στο πρώτο οργανικό δίλεπτο με εξαιρετικό ρυθμό που σε βασανίζει στη συνέχεια. Τα επιπλέον τραγούδια είναι αρκετά καλά, με μετριότερο ήχο αλλά ταιριάζουν στο όλο κλίμα.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.