ACHELOUS - Tower Of High Sorcery

EPICNESS IN THE TOWER

Αν είναι αλήθεια αυτό που λένε κάποιοι οτι ο τρίτος δίσκος μιας μπάντας είναι σχεδόν πάντα ο κρισιμότερός της, καθώς μας δείχνει αν η μπάντα διαθέτει επαρκή αποθέματα ταλέντου αλλά και γενικότερη διάθεση για διαρκή δημιουργία ποιοτικού υλικού, τότε οι Achelous με το Tower Of High Sorcery μάλλον είναι μια εξαιρετική επιβεβαίωση αυτού του “κανόνα”.

Η τρίτη λοιπόν κυκλοφορία τω Αθηναίων epic heavy metallers, διάδοχος του εξαιρετικού The Icewind Chronicles, είχε το δύσκολο έργο να ανταγωνιστεί έναν δίσκο ο οποίος ήταν ένα τεράστιο βήμα μπροστά για την μπάντα, η οποία είχε κατορθώσει με αυτόν να ορίσει με σαφήνεια το ήχο της και να δείξει τις μεγάλες της δυνατότητες. Τί έκαναν λοιπόν οι Achelous; Ξεκίνησαν να δημιουργούν ένα Icewind Chronicles Νο2; Όχι, διάλεξαν έναν πιο δύσκολο και πιο ενδιαφέροντα δρόμο αν θέλετε, κρατώντας τα βασικά στοιχεία του ήχου τους και εξερευνώντας ταυτόχρονα νέους ήχους, τους οποίους πιθανόν να είχαν καιρό στη φαρέτρα τους και απλά περίμεναν την κατάλληλη συγκυρία για να απελευθερωθούν.

Η πρώτη γεύση που είχαμε πάρει απο την προακρόαση του δίσκου στις 20/1 μας είχε αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις και την ιδέα οτι... κάτι μεγάλο έχει γίνει εδώ! Τώρα που ο δίσκος παίζει στο repeat έρχεται και η επιβεβαίωση καθώς θεωρώ οτι αυτή τη φορά οι Achelous ώθησαν τα όριά τους και μπήκαν σε μια φοβερή δημιουργική διαδικασία, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα έναν δίσκο ποικιλόμορφο, πλούσιο σε ήχους και ιδέες και το κυριότερο, φοβερά φιλικό στο αυτί ακόμα και του απαίδευτου ακροατή, παρόλο που πέραν πάσης αμφιβολίας εδώ έχουμε ένα χαρακτηρίστικό δείγμα epic/heavy metal δίσκου.

Μέσα στα 44 λεπτά του δίσκου (ειλικρινά μου φαίνονται λιγότερα...) οι Achelous έχουν ταιριάξει με μαεστρία επικές μελωδίες, folk ακουστικές κιθάρες, γυναικεία φωνητικά, power metal δυναμίτες , doom metal αναφορές και ένα επικό 9λεπτο κομμάτι για το κλείσιμο. Το Dragon Wings είναι ένα χαρακτηριστικότατο ξεσηκωτικό Achelous κομμάτι το οποίο λογικά θα γίνει fan favorite στις ζωντανές τους εμφανίσεις, το Istar (Blood Red Sea) με την υποβλητική του ατμόσφαιρα και τις oriental μελωδίες του είναι ένα απο τα καλύτερα κομμάτια που έχει γράψει η μπάντα, το Into The Shadows μας πάει σε power metal μονοπάτια και απογειώνεται με το ντουέτο του Χρήστου Κάππα με τον ΘΕΟ Harry”Tyrant” Conklin, ενώ το ακουστικό Pagan Fire με τα υπέροχα φωνητικά της Αναστασίας Μεγαλοκονόμου μας ταξιδεύει πίσω στις πρώτες demo μέρες της μπάντας. Ειλικρινά δεν μπόρεσα να βρω κάποιο κομμάτι που να υστερεί σε σχέση με τα υπόλοιπα καθώς το κάθε ένα έχει τον δικό του χαρακτήρα και την δική του ιστορία να διηγηθεί. Ειδική μνεία να κάνω στο 9λεπτο When The Angels Bleed το οποίο κλείνει τον δίσκο, καθώς τέτοια κομμάτια απλά δεν γράφονται κάθε μέρα. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την εξαιρετική παραγωγή του Στάθη Παυλάντη στα Dark Water Studios, τους υπέροχους στίχους οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είναι εμπνευσμένοι απο την σειρά βιβλίων φανταστικής λογοτεχνίας Dragonlance Chronicles και το όμορφο εξώφυλλο (για άλλη μια φορά δουλειά της Silvana Massa), έχουμε έναν πραγματικά αξιόλογο δίσκο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο αντίστοιχες παραγωγές του εξωτερικού (μια “παιδική ασθένεια” που οι ελληνικές μπάντες έχουν σχεδόν αφήσει πίσω τους πια) και διατηρεί τους Achelous στον heavy metal χάρτη όχι απλά σαν μια υποσχόμενη μπάντα αλλά σαν έναν δυνατό παίκτη που “φωνάζει” οτι έχει ακόμα πολλά να προσφέρει. Με το Tower Of High Sorcery οι Achelous κάνουν δύο πολύ σημαντικές δηλώσεις, πρώτον οτι ήρθαν για να μείνουν και δεύτερον, οτι το heavy metal έχει πολύ, πολύ μέλλον μπροστά του! Αν λοιπόν θεωρείτε οτι αγαπάτε το heavy metal και η επική ατμόσφαιρα είναι το στοιχείο σας, τότε... πλησιάστε άφοβα στον Πύργο!

 

Λάμπρος “Metalshock” Πανέτας

 

Copyright 2024. All Right Reserved.