ACHELOUS LISTENING SESSION MACEDON

Achelous - Macedon (Official Lyric Video)

Απόγευμα Σαββάτου 9 Ιουνίου και προορισμός μας είναι το Music House Studio της πρώτης αγάπης και παντοτινής Στάθη Παυλάντη για να ακούσουμε ένα συγκρότημα που το λες και βαφτιστήρι του όχι γιατί τους βρήκε όνομα αλλά γιατί λειτουργεί σα την καλή νονά της Σταχτοπούτας για τους συγκεκριμένους. Ο λόγος για τους επικούς Achelous που μας παρουσίασαν την πρώτη ολοκληρωμένη τους δουλειά που αναμένεται να κυκλοφορήσει το Σεπτέμβρη από τη Metal Fighters. Με ένα πλούσιο μπουφέ (φημίζεται τόσο ο οικοδεσπότης του χώρου όσο και ο Χρήστος Κάππας για το πόσο μερακλής είναι στο θέμα φαγητό) το στούντιο γέμισε με εκπροσώπους της σκηνής που δεν δίσταζαν να σχολιάζουν το πόσο θερμοί οπαδοί του Shopping Star είναι… (ναι τη γνωστή εκπομπή – και ναι στην πλειοψηφία τους όλοι άνδρες δύο κοπέλες ήμασταν μόνο).

Η ακρόαση ξεκίνησε στην ώρα της. Ο Χρυσόστομος μας ανέφερε πως μετά από πολλές αλλαγές στο συγκρότημα που αφορά κυρίως στο ότι έμειναν οι δύο τους με το Χρήστο. Έπρεπε να ξαναγράψουν κιθάρες από την αρχή, σόλο από την αρχή, να βρουν μέλη αλλά εδώ για ακόμη μια φορά φρόντισε ο νεραιδονονός Στάθης για να βρουν την μια από τις δύο κιθάρες τους αλλά και την διάθεση τους να παραμείνουν πιστοί στο δημιουργικό τους όραμα και να μην τα παρατήσουν. Μέσα από σχόλια ανάμεσα στα τραγούδια όπως το Gordian Knot που όλοι θυμόμαστε τον δραστικό τρόπο που τον έκοψε ο Αλέξανδρος φάνηκε ότι το συγκρότημα πέρασε ένα διαβολοδιάστημα αλλά τελικά το αποτέλεσμα τους αντάμειψε. Από τη μεριά τους τα νέα μέλη προέρχονται από διαφορετικά background όμως αυτό που τους ενώνει είναι μια πηγαία διάθεση για δημιουργία και μια αίσθηση αδελφότητας που δεν σε αφήνει να παρατήσεις τον φίλο σου στα δύσκολα αλλά να τον στηρίξεις να σηκωθεί μέχρι να ξανασταθεί στα πόδια του και όχι μόνο. Ο Γιώργος Μαυρομάτης η μια από τις δύο κιθάρες ομολογεί ότι για αυτόν οι Achelous είναι μια ευχάριστη διαφορετική εμπειρία μιας ζωής που είχε εγκαταλείψει απογοητευμένος από τη σκηνή. O Χάρης Ντίνος είναι συνάδελφος με το Χρυσόστομο και κάπως έτσι προέκυψε η κουμπαριά ενώ το πυροβόλο στα drums ο Γιάννης Ρούσσης των Obduction μόλις άκουσε ότι το συγκρότημα ορφάνεψε από drummer αμέσως δήλωσε παρών. Για τα μουσικά θα αφήσω τον Θοδωρή να κάνει την track by track ανάλυση αφού με ξεπερνάει σε ακούσματα και γνώσεις και να ευχηθούμε και οι δύο την καλύτερη επιτυχία στους Achelous που αναγεννήθηκαν και μοιάζουν πιο φορτσαρισμένοι από ποτέ…  

Έλενα Μιχαηλίδου

DSC_0048.JPG

1. Bound For Glory (Music: Chris Achelous)

Το intro του album. Μια instrumental σύνθεση που δίνει το σάλπισμα για την έναρξη της μάχης

2. Macedon (Music & Lyrics : Chris Achelous)

Η έμπνευση του τραγουδιού ήρθε μετά από επίσκεψη στο μουσείο της Βεργίνας. Στην εισαγωγή θα συναντήσουμε για πρώτη φορά τη Δήμητρα Καλτσίδου στη φωνή. Στη συνέχεια ένα δυνατό επικό riff ακολουθείται από καλπάζοντες ρυθμούς μέχρι να φτάσουμε στην κορύφωση του κομματιού με το ρεφρέν του.

3. Gordian Knot (Music & Lyrics : Chris Kappas)

Το τραγούδι που αποτέλεσε τον οδηγό της μπάντας. Αγαπημένο του group για τις live εμφανίσεις τους. Εισαγωγή με ένα πολύ δυνατό riff, ενώ γενικότερα ξεχωρίζει η κιθαριστική δουλειά που έχει γίνει.

4. Blood (Music & Lyrics : Chris Kappas)

Στιχουργικά αναφέρεται στις μάχες της εκστρατείας του Αλέξανδρου. Την εισαγωγή ακολουθά ένα ισοπεδωτικό riff. Ίσως και λόγω θεματολογίας, από τη στιγμή που μπαίνουν τα φωνητικά μου έβγαλε μια αίσθηση Alexander The Great.  Ιδανικό τραγούδι για ζωντανή εκτέλεση, καθώς πολλά από τα κιθαριστικά του μέρη τραγουδιούνται. Στα φωνητικά υπάρχει συμμετοχή του Γιώργου Θωμαΐδη.

DSC_0050_0.JPG

5. Gaugamela (Music & Lyrics : Chris Achelous)

Η εισαγωγή καθώς και το solo με ποντιακή λύρα θα χαρίσουν στο τραγούδι  έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Δυνατό κομμάτι με καλπάζον riff και πιασάρικο ρεφρέν. Είναι και το video clip του δίσκου, που θα βγει τον Σεπτέμβριο και έχει γυριστεί στο Θέατρο Πέτρας.

6. Persepolis (Music: George Mavromatis, Chris Achelous & Stathis Pavlantis, Lyrics: Chris Kappas)

Το πιο ευθύ κομμάτι που ακούστηκε μέχρι τώρα. Χάνει σε σχέση με τα προηγούμενα σε ατμόσφαιρα αλλά κερδίζει σε αμεσότητα. Το ρεφρέν χαρακτηρίζεται από επανάληψη της λέξης Persepolis. Ιδιαίτερο χρώμα δίνει η συμμετοχή στα κουπλέ του Leo Stivala (Forsaken)

7. Warriors With Wings (Music: Chris Achelous, Lyrics: Chris Achelous , Chris Kappas)

Μακρόσυρτο εισαγωγικό μέρος με κιθάρες να αλλάζουν συνεχώς ρυθμούς, μέχρι να μπουν τα πρώτα φωνητικά που μου θύμισαν Dark Nightmare. Ένα υπέροχο κομμάτι με άψογα κιθαριστικά και πομπώδες ρεφρέν.

DSC_0052.JPG

8. Hephaestion (Music & Lyrics : Chris Achelous)

Η μπαλάντα του δίσκου. Πολύ ωραία τα φωνητικά της Δήμητρας Καλτσίδου. Ένα συναισθηματικά φορτισμένο τραγούδι που πραγματεύεται το αίσθημα της απώλειας. Ενδιαφέρον μουσικό ξέσπασμα λίγο πριν το τέλος.

9. Final Day (Music & Lyrics : Chris Kappas)

Σύνθεση γραμμένη 25 χρόνια πριν με τη συμμετοχή του Αντώνη Μαζαράκη (Innerwish) στο μπάσο. Πιο εμφανή πλήκτρα σε σχέση με το υπόλοιπο album χρωματίζουν έντονα ένα τραγούδι που ξεφεύγει από τη λογική του δίσκου και έχει έντονες AOR αναφορές. Κομματάρα!

10. Al Iskandar (Music & Lyrics : Chris Achelous)

Το κομμάτι προέρχεται από το πρώτο demo των Achelous αλλά έχει υποστεί εμφανές ρετουσάρισμα. Μια mid-tempo, επική σύνθεση με μελωδίες σε μακεδονικούς ρυθμούς. Συμμετοχή και πάλι των Γιώργου Θωμαΐδη και Δήμητρας Καλτσίδου.

DSC_0055.JPG

11. Legends Never Die (Orchestral Arrengement by Kostas Rekleitis based on a musical theme by Achelous’s song “Al Iskandar”)

Outro, με μια σύνθεση κλασσική μουσικής, παιγμένη σε μεγάλο μέρος της με φυσικά όργανα. Κλείνει με τα βασικότερα θέματα του album. Βιολοντσέλο έχει παίξει ο Θοδωρής Καζάκης.

Θοδωρής Χριστοδουλόπουλος

Copyright 2024. All Right Reserved.