ΒΡΑΔΙΑ METAL ΣΤΗΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ

Κάπως έτσι μοιάζει ο χώρος στα Λιπάσματα στην Δραπετσώνα. Ένα λιμανάκι με σκουριασμένα πλοία, ερείπια παλιών εποχών, που αν είχαν φωνή, και τι δεν θα μας έλεγαν. Πριν πάμε εκεί μας υποδέχεται ένα φουγάρο, ένας μακρύς διάδρομος, μέσα σε ένα μέρος ξεχασμένο που η ανάγκη για μια πιο όμορφη ζωή το μετέτρεψε σε ένα περίεργο μεν, με άγρια ομορφιά δε πάρκο. Εκεί πριν την θάλασσα στέκει ένα θεατράκι. Και εκεί ο δήμος Κερατσινίου/Δραπετσώνας διοργανώνει για δεύτερο συνεχόμενο Καλοκαίρι το «Λιπάσματα 2018: Φεστιβάλ στη θάλασσα». 

Εκεί λοιπόν, σε αυτό το καλλιτεχνικό πλαίσιο στις 31 του Αυγούστου είχαμε μια metal βραδιά. Με τρεις μπάντες. Με σειρά εμφανίσεως, Thelemite, Risavov και Whatever End. Μπροστά στην σκηνή οι μπάντες και πίσω να περνούν καράβια, φορτηγά, λάντζες, οχηματαγωγά και άλλα που έδιναν μια άλλη ρομαντική για κάποιους, ίσως και πιο industrial για κάποιους άλλους, ατμόσφαιρα.

Κατά τις εννιά το βράδυ λιγοστός κόσμος, συγγενείς, φίλοι και μέλη των σχημάτων, βάλτε και κάποιους εξωσχολικούς που έκαναν την βόλτα τους, ήταν μόνο στον χώρο. Αρχή με έναν χαιρετισμό από άνθρωπο του δήμου και πια όλα ήταν έτοιμα να αρχίσουν μέσα σε μια βραδιά με ολόγιομο φεγγάρι και δροσερό θαλασσινό αέρα.

Thelemite

Ωραίοι και κεφάτοι μπήκαν στην σκηνή οι Thelemite. Με δυο διασκευές ‘’Fool For Your Loving’’ White snake και‘’Creatures Of The Night’’ από Kiss. Είπαν και κάποια δικά τους, που δυστυχώς δεν συγκράτησα τίτλους και τους ζητώ συγνώμη για αυτό, και άλλες διασκευές. ‘’Some Heads Are Gonna Roll’’  από τους Metal Gods, Europe, όχι το τουρουρουρου, αλλά το Stormwind, και το Shot In The Dark απότ ον Prince Of  Darkness. Ωραίοι γκαυλατισμένοι, με τους φίλους τους να παραληρούνκαι τους ίδιους να βγάζουν άφθονα γούστα και metalικό χαβαλέ, μας έκαναν όλους να περάσουμε πολύ πολύ όμορφα.Με δυο στο μικρόφωνο, μια ο πληκτράς και μια ο επικοινωνιακός κιθαρίστας.Οι Thelemite είναι ένα σχήμα από τον Κορυδαλλό. Μέλη: Ο Yiannis Manopoulos, μορφή, κιθάρα – φωνή.O John Britsas πλήκτρα – φωνή. Ο Spitfire  Nikos Michalakakos, μπάσο - πείρα. κιθαρα: Zakk Κοτσίκης. Και ο ντράμερ Χρήστος Κατσέλης. Έχουν ένα δίσκο ‘’Slave To Desire’’ από την Steel Galery Records. Ενώ, αν κατάλαβα καλά έχουν έτοιμο το Thelemism’’ για κυκλοφορία.Όπου τους πετύχετε, απολαύστε τους.

Risabov

Για τους Risabov μαζεύτηκε κόσμος κάτω από την σκηνή και αυτό μου έδωσε κάποιες έξτρα προσδοκίες για το τι θα ακολουθούσε. Δεν δικαιώθηκαν όμως, καθώς η μπάντα θέλει πολύ δουλειά και στο να δουλεύσει τις συνθέσεις της και στο πως τις παρουσιάζει ζωντανά. Μεγάλο θέμα τα φωνητικά, που χαντακώθηκαν και από τον κακό ήχο, αλλά θέλει και εκεί η μπάντα πολύ δουλειά. Ο ήχος τους τα χάλασε γενικώς όμως και δεν άφησε να απλώσουν τον extreme metal ήχο τους. Έχουν ιδέες. Έχουν διάθεση και πώρωση για την μουσική που αγαπούν να παίζουν, κάτι που μας το έδειξαν απλόχερα. Απλά θέλουν, όπως ή κάθε νέα μπάντα δουλειά και τους αναμένουμε με τα καλύτερα. Και είναι ένα σχήμα extreme fusion metal, από το 2008, με αρκετές αλλαγές στο lineup, που τώρα κατοικοεδρεύει στον Πειραιά. Μέλη: Markos, μπάσο – φωνή. Maximilian, κιθάρα. Jerome, κιθάρα. Και ο ντράμερ Nick. Έχουν το ‘’Rise’’ full length από το 2013, καιετοιμάζονται για τον επόμενο δίσκο.

Whatever End

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το φεστιβάλ έγινε διήμερο που έλεγε και μια ψυχή, μπήκαν στην σκηνή οι WhateverEnd, με το doomτους που έσφυζε από προοδευτικές ιδέες και επιρροές από Candlemass μέχρι Arcturus και σίγουρα μου μετέδωσαν μέγιστο ενδιαφέρον για το ντεμπούτο full lengthτ ους με τίτλο ‘’A Birth O fLoss’’ που έχει κανά χρόνο που έχουν κυκλοφορήσει και τίμησαν δεόντως στο σετ τους. Και μια διασκευή, που δεν περίμενα να μου αρέσει, από Joy Division το Shadowplay εκπλήσσοντας και με την επιλογή του, αλλά κυρίως με το πώς το απέδωσαν. Καλή και δεμένη μπάντα. Με καλές και καλοδουλεμένες συνθέσεις, που απέδωσαν εξαιρετικά και εμένα με κέρδισαν. Και με τον καλύτερο ήχο της βραδιάς. Οι Whatever End είναι ένα progressive doom σχήμα. Το "A Birth of Loss" είναιτοντεμπούτοτουςfulllengthτους, που κυκλοφόρησαν μόνοι τους σε digitalμορφή και σε digicd το 2017. Μέλη: Kostas S., φωνή. John I., κιθάρα. George B, μπάσο. Ted K., πλήκτρα – δεύτερα φωνητικά. Και ο ντράμερ John Ch.

Καλή διοργάνωση από τον δήμο Κερατσινίου/Δραπετσώνας για το «Λιπάσματα 2018: Φεστιβάλ στη θάλασσα». που φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες διαφόρων ειδών μουσικής. Στις 31 του Αυγούστου έφτασε η μέρα ή μάλλον η νύχτα του metal,που όμως τίμησαν πάλι οι ίδιοι και οι ίδιοι. Μέλη της σκηνής, κλασικοί οπαδοί και φίλοι των σχημάτων που έπαιξαν.

Και του χρόνου πάλι να το ξαναδούμε αυτό, με μπάντες που θα μας δώσουν αυτήν την δημιουργική και συνάμα χαβαλεδιάρικη αίσθηση της underground σκηνής.

Στέφανος Στεφανίδης 

Copyright 2024. All Right Reserved.