Lizzy Borden - My Midnight Things

GOOD BUT NOT ΕNOUGH

Πέρασαν 11 ολόκληρα χρόνια από τη τελευταία δισκογραφική δουλειά του Lizzy Borden, το πολύ καλό Appointment With Death και αν και η μπάντα του είχε παραμείνει ενεργή όλα αυτά τα χρόνια σε συναυλιακό επίπεδο, είχα αρχίσει να αναρωτιέμαι μήπως αυτό είναι και το τέλος της διαδρομής. Ωστόσο ο Lizzy δεν φαίνεται να έχει πεί ακόμα την τελευταία του κουβέντα και επέστρεψε φέτος με το My Midnight Things. Χωρίς μπάντα πίσω του, ο Lizzy όχι μόνο έγραψε αλλά και ηχογράφησε εκτός από τα φωνητικά όλες τις κιθάρες και το μπάσο καθώς και μερικά πλήκτρα, ενώ τα τύμπανα ανέλαβε για άλλη μια φορά «παλιός»  Joey Scott (ο οποίος είναι και αδερφός του Lizzy Borden). Την παραγωγή ανέλαβε φυσικά ο Lizzy Borden μαζί με τον Scott.

Τι ακούμε λοιπόν στο My Midnight Things; Καταρχάς μάλλον μοιάζει άκαιρο να συγκρίνουμε το My Midnight Things με τον προκάτοχό του, καθώς 11 χρόνια είναι πάρα πολλά, η ίδια η μουσική καμιά φορά μπορεί να έχει αλλάξει μέσα σε τόσα χρόνια. Ο δίσκος λοιπόν στα δικά μου τουλάχιστον αυτιά μοιάζει ελαφρώς… νεωτερικός. Βέβαια ίσως δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό. Ο Lizzy Borden προφανώς δεν δισκογραφεί μόνο για όσους τον άκουγαν το 1986 αλλά και για τους σημερινούς metal οπαδούς που ακούνε των 18 – 24 ετών. Αν και με το «καλημέρα» οι χαρακτηριστικές μελωδίες του Lizzy κάνουν την εμφάνισή τους, τα κομμάτια έχουν έναν αρκετά σύγχρονο αέρα, με μια παραγωγή ίσως υπερβολικά γυαλισμένη αλλά ταυτόχρονα κάπως… ξερή.  Οι συνθέσεις κυμαίνονται από μελωδικό heavy metal σε hard rock χωρίς ωστόσο να υπάρχει έστω και ένα σημείο που ο δίσκος να «χτυπάει κόκκινο» και να μας δίνει κάποια κορύφωση, κάποιο highlight τέλος πάντων.  Γενικά υπάρχουν αρκετές καλές μελωδίες και ιδέες αλλά το γενικότερο κλίμα του δίσκου είναι σαν να αγωνίζεται να κρατηθεί λίγο πάνω από την χρυσή μετριότητα, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Δεν είναι ότι δεν ακούγεται ευχάριστα, απλώς έχω την εντύπωση ότι ο Borden μπορούσε και καλύτερα αλλά μάλλον… δεν ήθελε!

Σίγουρα όταν μιλάμε για ένα ουσιαστικά solo δίσκο τα πράγματα μπορούν να πάνε από πολύ καλά έως πολύ άσχημα. Το My Midnight Things βρίσκεται κάπου στην μέση. Η ποικιλία που υπάρχει στα κομμάτια και η διάθεση για μικρούς πειραματισμούς είναι αν μη τι άλλο ευπρόσδεκτη, κάποια πράγματα ωστόσο πάντα χρειάζονται και ένα δεύτερο μάτι. Για παράδειγμα ίσως ο δίσκος να είχε ωφεληθεί από την παρουσία ενός lead κιθαρίστα, που θα πρόσφερε και κάτι παραπάνω στις φόρμες των κομματιών και κυρίως στα solos, αν και η αλήθεια είναι ότι ο πολυοργανίστας Lizzy έκανε αξιοπρεπή δουλειά. Επίσης τα διπλά/τριπλά/τετραπλά φωνητικά που κατά την προσφιλή του συνήθεια γράφει ο Lizzy γίνονται εδώ ελαφρώς κουραστικά και τετριμμένα.

Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω και ο Lizzy Borden προς τιμήν του κοιτάει μπροστά αντί να επαναπαυθεί σε παλιές δάφνες. Το My Midnight Things είναι ένας δίσκος που φέρει δικαίως το όνομα Lizzy Borden και είναι όπω ακριβώς τον ήθελε ο δημιουργός του, έστω και αν δεν πετυχαίνει να προκαλέσει τον θόρυβο που θα περίμενε κανείς μετά από μια απουσία τόσων ετών. Πλησιάστε τον άφοβα, δεν πρόκειται να κολλήσετε μαζί του…

 

Λάμπρος MetalshockΠανέτας

Copyright 2023. All Right Reserved.