Heir Apparent - The View From Below

THE HEIR ON THE THRONE

Η αλήθεια είναι ότι 29 χρόνια ήταν πολλά, πάρα πολλά. Γενικότερα όταν μια μπάντα επιστρέφει στην δισκογραφία μετά από τόσο καιρό, αν μη τι άλλο δεν μπορείς να μην αναρωτηθείς αν όντως πρόκειται για μια ειλικρινή προσπάθεια ή μια… “αρπαχτή” που θα πατήσει όποιο cult status μπορεί να έχει μια μπάντα. Εδώ όμως μιλάμε για τους Heir Apparent. Μια μπάντα που έχει δημιουργήσει τους δίσκους-διαμάντια Graceful Inheritance και One Small Voice δεν θα μπορούσε να επιστρέφει απλά για μια αρπαχτή. Σημαντική λεπτομέρεια: Η μπάντα είναι ουσιαστικά η ίδια με τότε, με τα αρχικά μέλη Terry Gorle (κιθάρα), Derek Peace (Μπάσο) και Ray Shwartz (τύμπανα) ενώ τα φωνητικά έχει αναλάβει από το  2015 ο εξαιρετικός Will Shaw και τα πλήκτρα ο Op Shakiya.

Οφείλω να ομολογήσω ότι πριν ακόμα ακούσω νότα από το The View From Below αναρωτιόμουν αν η μπάντα θα “πατούσε” στο παρελθόν και θα συνέχιζε από εκεί που σταμάτησε ή θα μας έδινε έναν τελείως διαφορετικό, σύγχρονο ήχο. Τελικά η αλήθεια είναι μάλλον κάπου στην μέση. Είναι προφανές ότι δεν έχουμε πλέον 1989 και σίγουρα η μπάντα δεν θα μπορούσε να ηχεί όπως τότε, ωστόσο η προοδευτική αντίληψη με την οποία οι Heir Apparent δημιουργούν είναι πανταχού παρούσα στο The View From Below. Άλλωστε μια μπάντα με τις ικανότητές τους είναι σχεδόν καταδικασμένη να κοιτά μπροστά. Ταυτόχρονα μιλάμε για έναν δίσκο μοντέρνο, φρέσκο και διαποτισμένο από μια σχεδόν εκλεπτυσμένη συνθετική προσέγγιση.

Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για την μουσική, μέσα στα 45 λεπτά του δίσκου οι Heir Apparent ξετυλίγουν χωρίς βιασύνη μεστές και ουσιώδεις συνθέσεις, με μια μινιμαλιστική progressive διάθεση και μια δόση λυρισμού. Σχεδόν όλα τα κομμάτια κινούνται σε mid-tempo ρυθμούς, βγάζοντας παράλληλα μια κάπως σκοτεινή διάθεση την οποία να πω την αλήθεια δεν περίμενα από τους Heir Apparent, ειδικά δε στο Synthetic Lies η μπάντα ακουμπά στο doom, μόνο για να γυρίσουν αμέσως της σελίδα στο σαρωτικό Savior που ακολουθεί, το οποίο μέσα σε μετά βίας δυόμισι λεπτά μας μεταφέρει σε ένα εναλλακτικό 1986, καθώς θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται στο Graceful Inheritance, σημάδι ότι η μπάντα αν και προχώρησε δεν έχει ξεχάσει. Όλη η μουσική του δίσκου φαίνεται να έχει δουλευτεί στην εντέλεια μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και το αποτέλεσμα είναι ένας δίσκος ο οποίος μόνο εύκολος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, από την άποψη ότι δε αρκούν απλά 1-2 ακροάσεις για να τον ενσωματώσεις, αντίθετα απαιτούνται αρκετές καθώς κάθε φορά θα ανακαλύπτεις πράγματα και λεπτομέρειες που πριν δεν νόμιζες ότι ήταν εκεί και στην πραγματικότητα αυτός ο δίσκος θα “μεγαλώνει” μέσα σου με κάθε ακρόαση. Κάπου εκεί θα σκεφτείς ότι ο δίσκος μοιάζει να ισορροπεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, με το πρώτο να κερδίζει στο νήμα, καθώς ο σχετικά βαρύς ήχος και το έρπον tempo του μπαίνουν στην πλάστιγγα με ταξιδιάρικες μελωδίες και λυτρωτικά έπη όπως το Further And Farther. Στο παιχνίδι αυτό μεγάλο ρόλο παίζει και ο τραγουδιστής Will Shaw ο οποίος ελίσσεται ιδανικά και σε πλήρη συντονισμό με το πνεύμα του δίσκου, πότε δίνοντας ιδιαίτερα συναισθηματικές ερμηνείες και πότε επιτιθέμενος στις αισθήσεις με φωνητικά βγαλμένα από US metal εφιάλτες.

Οι Heir Apparent επέστρεψαν όχι απλά για λόγους νοσταλγίας αλλά είχαν πραγματικά κάτι να πουν και το The View From Below πραγματικά “μιλάει” πολύ. Θα μπορούσαν να είχαν πάρει τον εύκολο δρόμο και να γράψουν ένα One Small Voice Νο2, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτό θα ήταν μέσα στις δυνατότητες τους,  ωστόσο πήραν τον δύσκολο δρόμο και βγαίνουν νικητές, δείχνοντας καθαρό προοδευτικό πνεύμα. Ναι, το The View From Below είναι ένας progressive δίσκος αλλά μόνο στην νοοτροπία του και όχι τόσο στο τεχνικό/εκτελεστικό του περιεχόμενο. Πάνω από όλα είναι ένας δίσκος για μουσικόφιλους από μια μπάντα που σέβεται πάνω από όλα τον εαυτό της. Όσοι δεν ακούτε μουσική μόνο από συνήθεια αλλά και από ανάγκη, προχωρήστε άφοβα…

 

Λάμπρος MetalshockΠανέτας

Copyright 2023. All Right Reserved.