Iotunn - Access All Worlds

Iotunn-Access All Worlds

Δανία. Ο κιθαρίστας Jesper Gräs την ψάχνει μουσικά. Από space rock μέχρι όσο metal βάζει ο νους σας. Το 2015 γεννιούνται οι Iotunn, αρχαία Νορβηγικά, γίγαντας δηλαδή. Το τετραμελές τότε σχήμα αυτοσυστήνεται στον metal κόσμο με το ep The Wizard Falls που κυκλοφόρησε σε αυτοχρηματοδοτούμενο cd σε μίξη από τον Flemming Rasmussen (Metallica, Morbid Angel, Blind Guardian, Rainbow) στα Sweet Silence Studios ενώ το πάρα πολύ όμορφο εξώφυλλο ήταν δουλειά του Eliran Kantor. Αλλαγές στη σύνθεση με τον τραγουδιστή/μπασίστα να αποχωρεί και να αντικαθιστάται από δυο άτομα, ένας στο μικρόφωνο (2018) και ένας στο μπάσο (2019). Αρχές του 2020 η μπάντα με τη νέα της σύνθεση πηγαίνει Σουηδία και ηχογραφεί το νέο της υλικό στα Studio Fredman (σε μίξη/mastering από τον γνωστότατο Fredrik Nordström. Επτά νέες συνθέσεις συνολικής διάρκειας μιας ώρας αποτελούν το υλικό του ντεμπούτου ‘’ Access All Worlds’’ που κυκλοφόρησε στις 26 Φλεβάρη από την Metal Blade και σας καλει να τους μάθετε. Διαθέσιμο σε digipak cd και διπλό βινύλιο, ένα όμορφο μουσικό ταξίδι ανάμεσα σε πολλά είδη του metal.

Ηχητικά δεν είναι ευδιάκριτα τα όρια και οι ταμπέλες που θα μπορούσες να τους επισυνάψεις για χάρη ευκολίας και κατανόησης. Χωρίς να είναι απόλυτα επιτυχημένη σαν σύγκριση, θα έλεγα ότι θυμίζουν αρκετά τους Enslaved της τελευταίας δεκαετίας και τους Edge Of Sanity του δεύτερου μισού τους. Έχουν ακραία φωνητικά αλλά και αρκετά καθαρά, ο ήχος τους έχει προοδευτικά ψήγματα με μια ψευδο70ς κράσης, ακούγονται τεχνικοί, ατμοσφαιρικοί, επικοί σε σημεία. Εμ με ποιους άλλους να τους συγκρίνω; Πολύ καλή παραγωγή που φέρνει εις πέρας όλες τις ανάγκες ενός πολύπλοκου και συνάμα δυναμικού δίσκου με πολλές στρώσεις ηχοχρωμάτων. Εξωφυλλάρα και πάλι από τον Eliran Kantor. Όλα εξαιρετικά δηλαδή. Φθάνει μόνο να αξίζουν και οι συνθέσεις σαν τραγούδια καθαυτά. Και η απάντηση είναι θετικότατη. Έχει απίστευτο βάθος από τόνους πληροφορίας αλλά όχι χαοτικό. Χάνεσαι στη μια ώρα διάρκειας του δίσκου αλλά πάντοτε σου αφήνουν ένα γλυκό συναίσθημα κατανόησης και συμβολής. Το ομώνυμο τραγούδι είναι πανέμορφο με επιχρυσωμένες μελαγχολικές μελωδίες σε φωνή και ήχο. Φταίει και ο καινούριος τους τραγουδιστής, αυτός των Hamferd. Τον έχω παρακολουθήσει και ζωντανά, βγάζει αυτό το εκφραστικό και συνάμα καταδικαστικό τόνο στη φωνή του. Τρομερή δουλειά και στα ακραία βέβαια που ακούγονται ογκώδη και κυρίαρχα.

Στο εξώφυλλο παρατηρούμε μια αγάπη προς το διάστημα. Διόλου τυχαίο που ο εικαστικός ζωγράφισε κάτι τέτοιο ακούγοντας τη μουσική τους. Έχουν αυτή την spacy ατμόσφαιρα που (προσπαθεί να) σε υπνωτίζει. Οι διπλές κιθάρες (από τα αδέρφια Gras) λαμποκοπούν μέσα στο αχανές απέραντο σκοτάδι και δεν σε αφήνουν να χαλαρώσεις. Υπάρχουν τρεις συνθέσεις που ξεπερνούν τα δέκα λεπτά η καθεμία και ακούγονται αρκετά πομπώδη και απλωμένα μεταφέροντας σε στο δικό τους κόσμο. Το ότι έχουν συμφωνικά μέρη και μοιρασμένα καθαρά φωνητικά δεν σημαίνει ότι θα αρέσει τόσο και κόσμο που ακούει πιο symphonic/progressive/power metal.Πιο πολύ το κόβω για οπαδούς του πιο μελωδικού ακραίου ήχου. Είπαμε, όσοι αρέσκονται σε Enslaved και Edge Of Sanity, βρήκαν καινούρια αγάπη. Από κοντά στο μέλλον οι Δανοί.

 

 

Copyright 2022. All Right Reserved.