NMB - INNOCENCE & DANGER

NMB-INNOCENCE & DANGER

Τον Neal Morse τον μάθαμε στους prog rockers Spock’s Beard. Εδώ όμως και πάρα πολλά χρόνια έχει ακολουθήσει το δικό του δρόμο σαν καλλιτέχνης αν και μουσικά κινείται στα ίδια μουσικά κύματα. Έχει πολλά μουσικά projects ενώ τα πιο προσφάτως ενεργά είναι οι Flying Colors και οι TransAtlantic που παίζει πλήκτρα και τραγουδά και βεβαίως οι Neal Morse Band (πλέον NMB) στους οποίους εκτός από τα παραπάνω καθήκοντα, παίζει και κιθάρα. Οι NMB υπάρχουν από το 2012 και στις τάξεις τους βρίσκονται επίσης ο Mike Portnoy (drums) και Randy George (μπάσο)  καθώς επίσης και οι Bill Hubauer (πλήκτρα) και Eric Gillette (κιθάρες).  Οι NMB επιστρέφουν και πάλι με ένα διπλό δίσκο, το ‘’Innocence & Danger’’, όπως και παλιότερα ενώ αυτή τη φορά δεν μιλάμε για concept δίσκο αλλά για ανεξάρτητα, θεματολογικά τραγούδια. Κυκλοφόρησε 27 Αυγούστου και το βρίσκουμε διαθέσιμο σε Ltd. 2CD+DVD Digipak, Standard 2CD Jewelcase, 3LP+2CD Box Set και  Digital album (2CD). Το πανέμορφο εξώφυλλο είναι από τα χεράκια του Thomas Ewerhard.

Το πρώτο cd περιέχονται οι πιο βατές συνθέσεις, τουλάχιστον σε θέματα διάρκειας μιας και καμία από τις οκτώ συνθέσεις που περιλαμβάνονται δεν ξεπερνά τα δέκα λεπτά. Ξεκινούν άμεσα με μια ορχηστρική επιχείρηση γεμάτο μελωδίες και συνεργασία οργάνων. Ο ήχος θυμίζει αρκετά προηγούμενα άλμπουμς αλλά πάντοτε υπάρχει η μαγεία στη μουσική τους. Για εσάς που παρακολουθείτε τους NMB αλλά και γενικότερα τον Neal Morse, θέλω να σας γράψω ότι το ‘’Innocence & Danger’’ είναι πιθανότατα καλύτερος από τα προηγούμεα. Πληθώρα ήχων, σωστά διανεμημένα ώστε να μην κουράζουνστη ροή. Σημαντικό επίσης ότι συνθετικά συμμετείχαν ενεργά όλα τα μέλη της μπάντας και αυτό ακούγεται και στο αποτέλεσμα. Ντάξει, η χημεία ανάμεσα στον Neal και στον Mike είναι γνωστή αλλά εδώ γίνεται ακόμα πιο περίπλοκή μιας και συνδέονται και με τους άλλους μουσικούς. Μαρέσει επίσης που ανάμεσα στα πολύπλοκα συνθετικά και ηχητικά τους τραγούδια υπάρχουν και απλούστερα και μικρότερα σαν το ‘’ Your Place In The Sun’’ που ακούγονται  πιο ξεκούραστα αφήνοντας το αυτί σου να δώσει βάση σε πιο ευπεμπτες μελωδίες από κιθάρες ή πλήκτρα. Επιρροές από όλες τις μεγάλες prog rock μπάντες, ELO, Genesis, YES, ακόμα και Pink Floyd ( στο ‘’ The Way It Had To Be’’). Η δύναμη των ακουστικών κιθάρων ξεδιπλώνεται στο ‘’ Not Afraid, Pt. 1’’ ενώ η διασκευή στο ‘’ Bridge over Troubled Water’’ των Simon & Garfunkel είναι αξιοθάυμαστη. Οκ, η συναισθηματική μαγεία του αυθεντικού ίσως να έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό αλλά έχουν προστεθεί πολλά διαφορετικά στοιχεία. Διασκευή με την πραγματική έννοια του όρου.

Και αν το πρώτο cd είναι το ‘’Innocence’’, το δεύτερο υπογράφεται σαν ‘’Danger’’. Δυο τραγούδια επικών διαστάσεων, το ένα μετά το άλλο. Επικίνδυνα πράγματα. Το  σχεδόν εικοσάλεπτο ‘’ Not Afraid, Pt. 2’’ είναι  χαρακτηριστικότατη σύνθεση ΝΜΒ των προηγούμενων ετών. Ακούς τα πάντα ενορχηστρωμένα με διάθεση και κόπο και καταφέρνουν να σου εξάψουν την περιέργεια στην αρχή ενώ σου υπόσχονται απολαυστικές στιγμές στο μέλλον.  Εξαιρετικό συναισθηματικό ξεκίνημα στο τριανταφευγάλεπτο ‘’ Beyond the Years’’ που μοιράζει σωστά τον τεράστιο χρόνο που δικαιούται. Οι οπαδοί των MNB θα ευχαριστηθούν για μια ακόμα φορά τη δουλειά τους. Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί μέχρι τώρα, δύσκολα θα το κάνουν. Δίσκοι που θέλουν και απαιτούν χρόνο από ακροατές, οι άλλοι μακριά.

 

 

Copyright 2023. All Right Reserved.