Prins Svart - Under Jord

Prins Svart-Under Jord

Οι Prins Svart είναι μια Σουηδική hard rock μπάντα με λίγα χρόνια ζωής αλλά πολύ κέφι και όρεξη. Ήδη έχουν δυο δίσκους, το ομώνυμο του 2018 και το ‘’ Inte Här För Att Stanna’’ του 2019. Λογικό και προβλεπομενο μέσα στο 2020 να βγει ο τρίτος δίσκος τους, το ‘’ Under Jord’’.  Οι μουσικές επιρροές των Prins Svart ξεκινούν από τους 70’’ Led Zeppelin και τους Black Sabbath και φτάνουν στους 80’ς Rainbow, Dio, Whitesnake και Ozzy Osbourne. Άρα τι έχουμε; Παλιομοδίτικο κλασσικό hard rock, Σουηδόφωνο. Η μπάντα αυτή τη στιγμή αποτελείται απο τρία μέλη  ενώ υπάρχουν και τέσσερις καλεσμένοι που τραγουδουν σε αντίστοιχα τραγούδια. Το ’ Under Jord’’ κυκλοφόρησε λίγο πριν μας αφήσει το καλοκαίρι και φυσικά είναι διαθέσιμο σε ( gatefold) βινύλιο αλλά τελικά το βγάλανε και σε digipak cd με δυο επιπλέον τραγούδια (live), όπως πάντα μέσω της Musica Ex Machine, την δική τους εταιρία. Η παραγωγή είναι δουλειά του Dino Medanhodzic (”Hardcore Superstar”, ”Kill the Kong”, ”The Poodles”, ”Smash Into Pieces”).

Η πρώτη μεριά ξεκινά με ένα τραγούδι που τραγουδά ο γνωστός μας Mats Levén. Hard Rock ρυθμοί, από τα πιο δυναμικά τραγούδια του δίσκου. Με μπόλικα πλήκτρα που θυμίζουν 70ς (και Hammond organ) αλλά με Whitesnake νάζι στις κιθάρες και στη φωνή. Παρόλα αυτά η μεγαλύτερη τους επιρροή είναι και θα είναι οι Led Zeppelin. Δεύτερο τραγούδι και πάλι το μικρόφωνο κρατά ένας από τους guests. Λιγάκι πιο βαρετό αλλά με ένα ατμοσφαιρικό πέρασμα με τις κιθάρες να κρατούν την βασική μελωδία ενώ τα πλήκτρα δημιουργούν ατμόσφαιρα. Του ταιριάζουν τα μαλακά φωνητικά του Håkan Hemlin. Το ‘’ Drömskåp på glänt’’ είναι ορχηστρικό με ωραίες κιθάρες ενώ το ‘’ Sanningen för mig’’ το  πιο συναισθηματικό και αγαπημένο μου από τον δίσκο. Οι κιθαριστικές μελωδίες φέρνουν σε Rainbow, η φωνή του Janne Åström συναισθηματική όσο περισσότερο γίνεται και τα καταφέρνει απόλυτα επιτυχημένα. Αρκετά σκληρό σε ρυθμό παρόλο που παίζει με έντονες αρμονίες. Το άκουσα αχόρταγα πολλές φορές και περιμένα ανυπόμονα να φτάσει η σειρά του στις ολοκληρωμένες του ακροάσεις. Οι κιθάρες γλιστράνε στα σόλος, όπως τα μάθαμε στις προηγούμενες δεκαετίες.

Δεύτερη μεριά του δίσκου. Η πιο ήρεμη αλλά όχι και η πιο ατάραχη. Έχει τα ξεσπάσματα του, έχει όμως και ένα πιο πράο πρόσωπο. Είναι και η πρώτη φορά που ακούμε την φωνή του τραγουδιστή/κιθαρίστα/συνθέτη Henrik Bergqvist. Επόμενο τραγούδι το ‘’ Om det dom viskar är sant’’ με την φωνή του Matti Alfonzetti, πιθανότατα το πιο συναυλιακό του δίσκου. Αν έχετε ακούσει Jagged Edge, ξέρετε τι να περιμένετε. Οι κιθάρες παίρνουν φωτιά όσο ποτέ, το μπάσο δείχνει πιο απειλητικό αντίστοιχα, γενικότερα η πιο σκληρή σύνθεση τους. Συνεχίζουν με μια πιο μελωδική σύνθεση που σε γοητεύει με την απλότητα του. Η Σουηδική γλώσσα ακούγεται αρκετά folkish, κάποιες ακουστικές κιθάρες (αλλά και ηλεκτρικές πιο μετά) και μπόλικα πλήκτρα να συνοδεύουν τα γαλήνια φωνητικά.  Ο δίσκος κλείνει με μια ζωντανή έκδοση του ‘’Den gröna Manalishi med tvåhornad krans’’ (από συναυλία του 2018) με τον τότε τραγουδιστή τους Stefan Berggren.  Μιας και στιχουργικά δεν καταλαβαίνουμε πολλά, να ξέρετε ότι θεματολογικά αχολούνται με διάφορα υπαρξιακά, ξέρετε, θάνατος,αγάπη, μεταμόρφωση κτλ.

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.