Sorcerer - The Crowning Of The Fire King

Sorcerer "Sirens" (OFFICIAL VIDEO)

Sorcerer are back....

Κάτι έχει γίνει το 2017 και οι δίσκοι που έχουν κυκλοφορήσει έχουν τέρψει την ασίγαστη επιθυμία μας για εκλεκτό doom metal. Φαίνεται πως η συστηματική δουλειά ή/και η επανενεργοποίηση κάποιων σχημάτων έφερε το πλήρωμα του χρόνου για να ακούσουμε μαζεμένους πολλούς καλούς δίσκους, από τους Doomsday Kingdom και τους Below, ως τους Doomocracy και τους Sorcerer. Οι Σουηδοί μετρούν τα βηματά τους μετά την επανοδό τους και μας καταθέτουν τη δική τους φρέσκια πρόταση επικού doom metal. Δεν έχει νόημα να πάω στις ημέρες της αρχαιοτητάς τους. Οι μέρες των δύο demos και της εμβληματικής τους κυκλοφορίας σε CD από την BrainTicket είναι απλησίαστες, συναισθηματικά τόσο φορτισμένες, που μόνο όσοι λιμνάζουν στις ακτές του underground μπορούν να εκτιμήσουν. Ας μείνουμε στα όσα έχουμε από το 2015 και μετά, όπου -φιλοδοξούμε και ελπίζουμε ότι- οι Sorcerer απέκτησαν νέους οπαδούς. 

Σε σχέση με τον προκατοχό του, το "The Crowning of the Fire King" με το game-of-throne-ικό του εξώφυλλο, είναι σαφώς καλύτερο. Με μια φράση, είναι πιο κατεργασμένο και ισορροπημένο. Στην ολοτητά του είναι ένα άλμπουμ που κυλά πολύ εύκολα. Το ύφος των Sorcerer το επιτρέπει άλλωστε, αφού δεν είναι το πλέον 'ανήλιαγο' και βραδύ είδος του doom metal. Ο προσδιορισμός είναι σαφής: επικό. Υπάρχουν πλείστες αναφορές στον επικό ήχο, τουλάχιστον όπως νοούνται και μεταφέρονται στο 2017 οι εποχές των Black Sabbath του "Tyr". Όμως και πέρα από αυτό, ο εκμοντερνισμός του doom που προσφέρουν είναι λεπτεπίλεπτος και αριστοκρατικός, πατώντας επάνω στο ύφος των Candlemass, κυρίως του "Chapter VI", ενός άλμπουμ που δικαιώνεται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο που περνάει. Με τον Anders Engberg στο τιμόνι, οι Sorcerer ακούγονται πολύ οικείοι στους ακροατές των Beyond Twilight και στις σκοτεινές τους στιγμές, αλλά και στη σκανδιναβική πρόσληψη των επικών στιγμών των Rainbow. Ο ήχος είναι επικός, όπως είπαμε, και αυτό γίνεται σαφές, γιατί σχεδόν ολόκληρη η αφηγηματική του δίσκου στήνεται στο μαχητικό 'εμείς' και όχι στο μοναχικό 'εγω'. Η χρήση διαφόρων χορωδιακών μερών, αλλά η θεματολογικά κοινή αντιμετώπιση περιπετειών καταραμένης ναυσιπλοοίας ("Ship of Doom"), επιβίωσης ("Abandoned by the Gods") και δαιμονολατρείας ("The Devils Incubus") είναι ενδεικτικά της κατεύθυνσης. Το κυριότερο όμως ότι όλα αυτά αποδίδονται μέσα από εξαιρετικά έργα, από συνθέσεις υψηλής ποιοτικής στάθμης. Το doom metal που μας προσφέρουν οι Sorcerer είναι παλιάς κοπής και ως εκ τούτου βασισμένο σε ευθεία riffs και όχι σε πολυπλόκαμες ιδέες που δεν εμπνέουν κάτι ιδιαίτερο.  

Τεχνικά, ο δίσκος έχει την απαραίτητη ποιότητα ήχου για να υποστηρίξει αυτή την αριστοκρατικότητα που αποπνέουν οι συνθέσεις. Είναι εξαιρετική σε όλα τα επιπέδα, ακόμη και στις μικρές λεπτομέρειες κάποιων εφέ που προστίθενται για να επαυξήσουν την ατμοσφαιρικότητα των συνθέσεων. 

Δε νομίζω ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα λόγια. Οι παλιοί οπαδοί γνωρίζουν τι θα συναντήσουν, ενώ οι νεότεροι μπορούν να είναι σίγουροι ότι πρόκειται για ένα συγκρότημα που καμιά δουλειά τους δεν μας έχει απογοητεύσει. Έτσι και τώρα, το "The Crowning of the Fire King" είναι μια δουλειά που όχι μόνο τιμά το παρελθόν τους, αλλά θέτει και νέα πρότυπα για το μέλλον.

Γιάννης Τσάκωνας

Copyright 2023. All Right Reserved.