Voivod - THE WAKE

VOIVOD - Iconspiracy (OFFICIAL VIDEO)

VOIVOD THE WAKE.... OF TERROR AND CHAOS

Φοβόμουν, το ομολογώ.  Όταν πήρα την απόφαση να κριτικάρω το τελευταίο άλμπουμ των Voivod και ουσιαστικά να διεισδύσω στα άδυτα του κόσμου τους, να πω τη μαύρη μου αλήθεια, κόλωσα. Αλήθεια, ποιός θέλει να μπει εθελοντικά στο αφιλόξενο σύμπαν τους;;

 Νιώθεις σαν το δύτη που κάνει ελεύθερη κατάδυση για πρώτη φορά σε βάθη τα οποία δεν χωράει ο ανθρώπινος νους. Νιώθεις ένα ανομολόγητο σκότος, νιώθεις το άγνωστο στην πιο εχθρική του υπόσταση.

Αυτό ένιωσα με το "Phobos" εκεί πίσω στο 1997, το προτελευταίο άλμπουμ με τον εκλιπόντα Piggy. Από το 1997 οι Voivod έκαναν ένα μεγάλο διάλειμμα, όμως,  άπαξ και επέστρεψαν  δεν χάθηκαν ποτέ από την τροχιά τους.

Τα πράγματα άρχισαν να γίνονται ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στο "Target Earth" του 2013 και να που φθάσαμε στο "The Wake" του 2018, ένα άλμπουμ που αναμένεται να "ξυπνήσει" πολύ κόσμο που δεν ήξερε, δεν είχε ιδέα πόσο βαρυσήμαντο είναι το όνομα Voivod στο χώρο του προοδευτικού heavy metal κι όχι μόνο σε αυτό.

Κάπως έτσι  πορεύεται η ιστορία του "The Wake": Το 14ο τους άλμπουμ των Καναδών είναι concept και "έχει να κάνει με μια μεγάλη ανακάλυψη που επιτυγχάνει η ανθρωπότητα και από αυτό το γεγονός ο κόσμος αρχίζει να αλλάζει με γοργό τρόπο και συνέπεια αυτού είναι να υπάρξουν διαμάχες και χάος και το αποτέλεσμα είναι ότι η ανθρωπότητα πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται." εξηγεί σε μια συνέντευξή του ο Denis "Snake" Belanger, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας.

Δεν ξέρω πόσο τυχαίο είναι αλλά η νέα τους προσπάθεια μου ακούγεται σαν ένα σύγχρονο "Dimension Hatröss", το οποίο άλμπουμ είναι επίσης concept και το οποίο είχε κυκλοφορήσει ακριβώς 30 χρόνια πριν!!

Μιας και έκανα λόγο προηγουμένως για τα ιδρυτικά μέλη,  ένα χρόνο μετά το "Target Earth" ο "Blacky" (για τον απλό κόσμο Jean-Yves Thériault) έφυγε κακήν κακώς από τη μπάντα, μειώνοντας σε 2 τα αρχικά μέλη των Voivod (Snake, Away).

Νέος μπασίστας είναι ο "Rocky" (όχι ο αγαπημένος μας μποξέρ) ο οποίος δείχνει σαν να ήταν δεκαετίες στο γκριζωπό και αλλόκοσμο διαστημόπλοιο των Voivod.

Επίσης αλλόκοσμες και τερατώδεις και οι τέσσερις εξωγήινες μορφές στο εξώφυλλο, το οποίο δείχνει την έξυπνα ιδιότροπη οδό που ακολούθησαν τα μέλη της  μπάντας για να "προμοτάριστούν".  Ίσως έτσι να φαντασιώνονται τους εαυτούς τους. Όλα να τα περιμένεις από τους Voivod.

Όλα να τα περιμένεις από τους Καναδούς αλλά και εμείς περιμέναμε κάτι αληθινά καλό από αυτούς. Το έδειχνε η πορεία τους όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα μετά το θάνατο του Piggy, όπως και οι αλλεπάλληλες θετικές κριτικές στα προσεκτικά δισκογραφικά τους βήματα.

Οι Voivod έχουν πάψει να είναι η μπάντα που έβγαζε ανά 2 χρόνια δίσκο. Σχεδιάζουν προσεκτικά την κάθε τους κίνηση όπως οι αρειανοί στο "Mars Attacks!" και μόνο κερδισμένοι έχουν βγει αφού έχουν ξανακερδίσει το ρησπεκτ των οπαδών. Το "The Wake" είναι σαν ξύπνημα και για εμένα, για να αφυπνιστώ επιτέλους και να ασχοληθώ περαιτέρω και με τα τελευταία τους άλμπουμ.

Το "The Wake" δε μου ξεκίνησε όμως τόσο θριαμβευτικά και δε με παρέσυρε αμέσως. Το εναρκτήριο "Obsolete Beings" παραείναι απλό για Voivod και η φωνή του Snake δεν ενθουσιάζει. Όμως το αμέσως επόμενο "The End of Dormancy" ήρθε να βάλει τα πράματα στη θέση τους.

Μιλιταριστικοί ήχοι, αγχωτικό και σε πολλά σημεία με την ατμόσφαιρα ενός soundtrack, έφερε στο κεντρικό πάνελ του μυαλού μου τις ένδοξες εποχές του "Nothingface" και φυσικά του προπάτορά του, "Dimension Hatröss".

Από εκεί και έπειτα το "The Wake" μπήκε στην ιδανική τροχιά, ο πάγος έσπασε και ο δρόμος χαράχτηκε όπως είχε πει ο Λένιν κάποτε. Το tech-heavy/thrash τους είναι ένα υπόδειγμα μίξης του παλιού με το νέου, ένα άξιο παράδειγμα του ότι οι παλιές καραβάνες έχουν την ικανότητα να "πολεμήσουν" με σύγχρονα "όπλα".

Το αποτέλεσμα ασφαλέστατα είναι Voivod. Ακούς το "Τhe Wake" και πιάνεις τον εαυτό σου να μονολογεί πως αυτούς τους Voivod θέλει στο 2018. Κάθε φορά που το ακούω ανακαλύπτω και το επόμενο αγαπημένο μου τραγούδι από το άλμπουμ.

Τη μια είναι το "Iconspiracy" με την παρανοϊκή σουίτα στο ενδιάμεσο ή το "Event Horizon" που σε πηγαίνει στα παλιά των Voivod και κατά ένα περίεργο τρόπο θα μπορούσε εύκολα να παίζει και στην ομότιτλη sci-fi ταινία τρόμου. 

 Την άλλη είναι το  "Always Moving" που στα αυτιά μου ακούγεται σαν ένα tribute στον Piggy, ενώ άκου το τραγούδι που κλείνει τη νέα τους κυκλοφορία. Άκου λοιπόν το δεσποτικό "Sonic Mycelium", κατανόησε το τι κάνουν σε αυτή την δωδεκάλεπτη "έξοδο" οι Voivod και δέξου το μεγαλείο τους.

Για το τέλος άφησα δυο λόγια του Snake που δείχνουν το- κοντινό τουλάχιστον - μέλλον της μπάντας: "Θα τραγουδώ μέχρι την τελευταία μου πνοή. Οι Voivod είναι οικογένεια και πρέπει να μείνουμε ως ένα".

Γιώργος Γράντης 

Copyright 2022. All Right Reserved.