EMERALD SUN: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ STELIOS THEO TSAKIRIDIS

Με αφορμή την κυκλοφορία του πιο πρόσφατου δίσκου τους με τίτλο Under The Curse Of Silence, το Metalzone και η Χριστίνα Τσαπρούνη "ανέκριναν" τον τραγουδιστή των Emerald Sun Στέλιο Τσακιρίδη σχετικά με την δημιουργία του δίσκου και την ανταπόκριση που είχε καθώς και για τα άμεσα αλλά και μελλοντικά τους σχέδια.

Metal Zone: Καλησπέρα! Σας καλοσωρίζω στο Metal Zone!  

Stelios: Καλησπέρα Χριστίνα! Χαίρομαι που μιλάμε!

 

Metal Zone:  « And the story begins… »  πρώτη σύνθεση του πρώτου demo των Emerald Sun πριν περίπου 20 χρόνια. Τελικά αυτή η "ιστορία" εξελίχθηκε όπως το περιμένατε;

Stelios: Πιστεύω ότι όταν ξεκινάς να παίζεις μουσική ξεκινάς ένα ταξίδι που σαφώς περνάνε πολλά πράγματα απο το χέρι σου για την πορεία του αλλά και πολλά που δεν τα υπολογίζεις. Είναι λογικό να περιμένεις μια εξέλιξη της πορείας αυτής αλλά είναι λάθος να περιμένεις κάτι συγκεκριμένο. Ποτέ δεν ξέρεις ποιές θα είναι οι συνθήκες στο ταξίδι αυτό, ποιες δυσκολίες θα αντιμετωπίσεις κτλ. Άρα δεν περίμενα κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη αλλά αν θες να σου πω αν είμαστε ευχαριστημένοι στο σημείο που βρισκόμαστε. Θα σου πω ένα ξεκάθαρο… Ναι! 

 

 

Metal Zone: « Και το όνομα αυτού »  Emerald sun. Ημουν πάντα περίεργη για το πως  προκύπτουν τα ονόματα. Το δικό σας λοιπόν;

Stelios: Το σμαράγδι συμβολίζει π.χ. μοναδικότητα, σοφία και αγάπη. Χαρίζει ισορροπία και γαλήνη σε σώμα και ψυχή. Ο Ήλιος είναι η πηγή ζωής για οτιδήποτε ζωντανό. Επίσης είναι το φως που γνωρίζουμε όλοι. Τι ποιο θετικό λοιπόν απο έναν Σμαραγδένιο Ήλιο;

 

Metal Zone: Πολύ ωραία λοιπόν! Στέλιο υπάρχει κάτι στην έως τώρα μουσική σας πορεία που θα θέλατε να αλλάξετε σε σχέση με την μπάντα; Καθώς επίσης και τυχόν προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει η μπάντα έως τώρα. 

Στέλιος: Δεν θα αλλάζαμε τίποτα πιστεύω γιατί το κάθε εμπόδιο ειναι και μια δοκιμασία για την κάθε μπάντα. Σίγουρα είχαμε όπως όλες οι μπάντες δυσκολίες και προβλήματα κατά καιρούς και σίγουρα θα υπάρξουν και στο μέλλον. Αυτό το βλέπω όμως πλέον περισσότερο σαν πρόκληση και σαν κίνητρο παρά σαν αρνητικό και δυσάρεστο. Κάποιο άτομο που εκτιμώ προσωπικά πολύ είπε κάποτε « Μην προσεύχεσαι να μην συναντήσεις προβλήματα στην ζωή σου, να προσεύχεσαι για την δύναμη να τα αντιμετωπίσεις! » Νιώθω ωραία όταν μέσα από την δύναμη της μπάντας ξεπερνάς οποιοδήποτε εμπόδιο. Σε κάνει πιο σίγουρο και πιο σταθερό για την συνέχεια. Έτσι δεν είναι η ζωή;

 

Metal Zone: Ετσι ακριβώς!! Τώρα θέλω την άποψη σου για την Ελληνική Metal σκηνή. Κατά γενική ομολογία πάει από το καλό στο καλύτερο. Συμφωνείς;

Stelios: Απόλυτα! Έχουμε πολύ καλές μπάντες και πολύ καλούς μουσικούς! Πιστεύω πως από άποψη ικανοτήτων/παιξίματος και συνθετικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο μπάντες του εξωτερικού. Η ελληνική σκηνή έχει κάνει τεράστια βήματα μπροστά τα τελευταία χρόνια. Αυτό που όμως πιστεύω προσωπικά ότι πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι δεν αρκούν μόνο αυτά. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι το επιχειρηματικό το οποίο υπάρχει στης περισσότερες μπάντες της πατρίδας μας μόνο σαν θεωρία. Και είναι λογικό γιατί η υποδομή  για κάτι τέτοιο στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ακούς πολλούς να σου μιλάνε και να σου λένε για το πως λειτουργούν τα πράγματα στην μουσική βιομηχανία αλλά κανείς δεν ξέρει ή δεν έχει ζήσει πως πραγματικά είναι. Μπάντες που έχουμε καταφέρει να βγούμε εκτός συνόρων όπως οι Firewind, οι Rotting Christ κτλ σίγουρα θα μπορούν να το επιβεβαιώσουν. 

 

 

Metal Zone: Ναι, καταλαβαίνω απόλυτα τι λες! Θα ήθελα να μου πεις αν κάποιος επαγγελματίας μουσικός μπορεί να καλύψει τα προς το ζην με τη μουσική και μόνο; εσείς  ασχολείστε και με κάτι άλλο εκτός απο τη μουσική;

Stelios: Θεωρώ κάποιον επαγγελματία μουσικό ανάλογα με το αποτέλεσμα που προσφέρει και όχι με το αν μπορεί να ζήσει απο αυτό. Ξέρω πολλούς μουσικούς απο μπάντες που θεωρούνται αρκετά μεγάλες που δουλεύουν κανονικά όπως όλοι μας. Είναι πολύ δύσκολο στις μέρες μας να ζείς μόνο απο τη μουσική και ιδιαίτερα απο την Metal μουσική. Εμείς όλοι φυσικά έχουμε τις δουλειές μας και παράλληλα κάνουμε αυτό που αγαπάμε και έχουμε μέσα στην ψυχή μας. Πιστεύω ότι ένας μουσικός που μπορεί να ζεί απο την μουσική του σήμερα, είναι πολύ τυχερός. Όλα αυτά τα λέω με θετικότητα και όχι με απελπισία. Το βασικό είναι να έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Τώρα αν προκύψουν και αρκετά χρήματα μέσα απο αυτό είναι καλοδεχούμενα… χα χα χα χαχα!  

 

 

Metal Zone: Μάλιστα! Τον τελευταίο  καιρό βλέπουμε πολλές μπάντες να ξεκινούν και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Ως καταξιωμένος πλέον μουσικός τι έχεις να τους πεις? Τι πρέπει να προσέξουν,  αν υπάρχει κάτι που πρέπει να αποφύγουν και γενικά μια συμβουλή για αυτά τα νέα παιδιά που βρίσκουν την όρεξη να ασχολούνται με τη μουσική παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.

Stelios: Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ακόμα καταξιωμένο μουσικό αλλά σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Κι εμείς μαθαίνουμε κάθε μέρα νέα πράγματα. Αυτό δεν σταματάει ποτέ. Και το μόνο που πρέπει να αποφύγουν οι νέοι μουσικοί ειναι ο εγωισμός και το να μην δέχονται συμβουλές όσο και παράλογες αν  φαίνονται στην αρχή. Όταν είναι ανοιχτόμυαλος και παρατηρητικός στο τι συμβαίνει γύρω σου βρίσκεις και τον δρόμο σου με τον καιρό. Ένας μουσικός που θεωρεί ότι δεν έχει να μάθει κάτι καινούργιο έχει ήδη τελειώσει. Πάντα ρωτάς και μαθαίνεις απο άτομα που έχουν φτάσει πιο πάνω απο σένα ή μιλάς με γνώστες του είδους, όπως manager, booker, παραγωγούς κτλ. Θαυμάζω ειλικρινά το κάθε παιδί που έχει το πάθος και την αγάπη να ασχοληθεί με την μουσική ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα μας, που τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα εύκολα.. Για την αντιμετώπιση των δυσκολιών αυτών όμως μιλήσαμε πιο πρίν. 

 

 

Metal Zone: Aφήνω τα γενικά και πάμε λίγο στους Emerald Sun τώρα. Εκτός απο τους Saxon το 2011 αν θυμάμαι καλά, έχετε κάνει  εμφανίσεις  και με άλλες μπαντες όπως τους  Riot V και τους  Rage. Ξεχνάω κάποιους;  Aν όχι πες μου δυο λόγια γι’ αυτές τις εμφανίσεις σας. 

Stelios: Οι Emerald Sun έχουν παίξει και με πολλές  άλλες μπάντες όπως Sabaton, Primal Fear κτλ αλλά θα σου μιλήσω για αυτές που με ρώτησες. Το 2011 ξεκίνησαν την παγκόσμια περιοδεία τους οι Saxon στη Θεσσαλονίκη και είχαμε την τιμή να τους ανοίξουμε αυτή την συναυλία. ¨Ήταν μοναδική εμπειρία και μας φέρθηκαν πολύ όμορφα. Με τους Riot V που είναι επίσης πολύ απλά και ευχάριστα άτομα παίξαμε πριν περίπου 2 χρόνια στην Θεσσαλονίκη και περάσαμε και μετά το show πολύ ωραία μαζί. Για τους Rage τι να πρωτοπώ; Με τα παιδιά έχουμε μια φιλία και συνεργασία χρόνων και μας τιμά ιδιαίτερα αυτό. Έχουμε παίξει πολλές φορές μαζί τους σε κάποιες συναυλίες όσο και σε αρκετά festival. Είναι απίστευτα άτομα  και απόλυτοι επαγγελματίες. Μας συνδέει και το ίδιο management/ booking στο οποίο επίσης ανάμεσα σε πολλούς άλλους είναι και οι Firewind και Nazareth. Γενικά είμαστε πολύ τυχεροί με τις συνεργασίες μας γιατί μέχρι σήμερα δεν μας έχουν δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα οι μπάντες με τις οποίες μοιραστήκαμε τη σκηνή. 

 

Metal Zone: Πριν λίγο καιρό επιστρέψατε απο περιοδεία με τους  Mystic Prophecy σε Ελβετία, Γερμανία και Αυστρία. Τι άλλο ακολουθεί; 

Stelios: Ναι περάσαμε τέλεια σε αυτή την περιοδεία με πολλά γέλια και ευχάριστες στιγμές. Ο Δημήτρης Λιαπάκης όπως και τα υπόλοιπα παιδιά των Mystic Prophecy ήταν άψογοι απέναντι μας. Ήμασταν μια μεγάλη παρέα που έδεσε πολύ καλά. Κάτι που έβγαινε και πάνω στο stage. Οσο για τον χαβαλέ στο tour-bus δεν το συζητώ καθόλου!

To τι ακολουθεί θα δείξει τον επόμενο καιρό. Ετοιμάζεται κάτι για το φθινόπωρο και ίσως μπορέσουμε να κάνουμε και κάποιες εμφανίσεις στην Ελλάδα. Τίποτα ακόμα όμως δεν ειναι σίγουρο για αυτό και δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο. Και φυσικά γράφονται νέα κομμάτια για την επόμενη κυκλοφορία μας. 

 

Metal Zone: Under the Curse of Silence λοιπόν η  τελευταία σας κυκλοφορία η οποία έχει πάρει πολύ καλές κριτικές. Θα μας πεις δυο λόγια; Μουσική, στίχους, παραγωγή; και φυσικά κάτι για τη συμμετοχή του Peavy Wagner των Rage αλλά και του Marcos Rodriguez. 

Stelios: Όντως έχουμε πολύ καλές κριτικές απο όλο τον κόσμο. Βάλαμε πολλή  δουλειά και ψυχή σε αυτόν τον δίσκο και οι συνθήκες δεν ήταν πάντα ευνοϊκές. Ενας λόγος παραπάνω λοιπόν που είμαστε περήφανοι για αυτό που δημιουργήσαμε. 

Η σύνθεση της μουσικής είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς των μελών της μπάντας αν και οι περισσότερες ιδέες ήταν του Johnnie ο οποίος είναι πάντα πολύ δημιουργικός. Για τις μελωδίες της φωνής όπως και για τους στίχους ευθύνομαι κατά το μεγαλύτερο μέρος εγώ. 

Η μουσική ηχογραφήθηκε στα  Blueberry Studios στη Θεσσαλονίκη και τα φωνητικά τα έγραψα στο Βέλγιο στο στούντιο του Marcos o οποίος ανέλαβε και την παραγωγή, έκανε backing vocals και έγραψε τον στίχο για το «La Fuerza de ser » ισπανική εκδοχή της μπαλάντας του δίσκου. Το αποτέλεσμα νομίζω ότι μιλάει απο μόνο του. 

Οσο για την Peavy τα πράγματα ήταν πλέον απλά. Όταν κάναμε το demo του « Βlast » μας θύμισε αρκετά τους Rage στο ύφος. Μίλησα λοιπόν με τον Peavy στο τηλέφωνο και τον ρώτησα αν θα ήθελα να μοιραστούμε τα φωνητικά. Μου είπε αμέσως ναι, χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Έτσι έγινε και με την συμμετοχή του στο videoclip του ομώνυμου τραγουδιού. 

Σου είπα Χριστίνα μου… είμαστε πολύ τυχεροί στις συνεργασίες μας. Φτύσε μας μη μας πιάσει το μάτι! χα χα χα χα 

Στιγμιότυπο 2018-06-21, 9.07.06 μ.μ.-32.png

Metal Zone: Αν ζητήσω να ξεχωρίσεις κάποια κομμάτια απο το Under the Curse of Silence μπορείς να το κάνεις; 

Stelios: Γιατί μου το κάνεις αυτό τώρα; Μέχρι εδώ καλά τα πήγαμε! Δεν μπορώ να σου απαντήσω, ειλικρινά! Μπορώ όμως να σου πω ότι στο σύνολο του, ο δίσκος αυτός θεωρώ ότι είναι ο πιο δυναμικός και heavy δίσκος που έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Μπορείς να μου πεις ΕΣΥ ποια κομμάτια ξεχωρίζεις και γιατί, καθώς και την συνολική σου άποψη για το Under the Curse of Silence. Σε ακουω λοιπόν! 

 

Metal Zone: Χα χα χα αντιστρέψαμε τους ρόλους και ο συνεντευξιαζόμενος για λίγο θα πάρει τη θέση του συνεντευξιάζοντα! Ας είναι λοιπόν! Με χαρά  θα πω την άποψη μου. 

Το Under the Curse of Silence  ειναι ένας δίσκος που ακούγεται ξανά και ξανά. Εχω ξεχωρίσει πολλά  κομμάτια αλλά τίτλους δεν θα πω. Μπορώ όμως να πω ότι ειναι μια άρτια δουλειά απο όλες τις απόψεις. Πολύ καλή παραγωγή, επίσης κι εσύ οπως και τα άλλα μέλη έχετε δώσει τον καλύτερο σας εαυτό και φαίνεται απο την πρώτη έως και την τελευταία νότα. Άψογη προφορά (το λέω γιατί εμείς οι Έλληνες έχουμε ένα θέμα με το αγγλικό μας) και γενικά ειναι μια κυκλοφορία που δεν μπορεί να κριθεί με κριτήρια εντοπιότητας (δεν είναι καλός για Ελλάδα όπως ακούω απο πολλούς, είναι πολύ καλός για παντού) . Δηλώνω φαν. Σειρά σου τώρα να πεις δυο λόγια στους Έλληνες οπαδούς σας για τον νέο σας δίσκο. 

Stelios: Κατ’ αρχήν σε ευχαριστώ πολύ για την εκτίμηση και είναι τιμή μας που δηλώνεις fan των Emerald Sun. Αυτό που έχω να πω στους έλληνες φίλους και οπαδούς μας είναι να συνεχίσουν να στηρίζουν ότι αξίζει απο την ελληνική σκηνή και ελπίζω να μπορέσουμε να τους δούμε σύντομα σε κάποιο live. Ακούστε το Under the Curse of Silence και κρίνετε μόνοι σας. Επίσης όποιος θέλει μπορεί να μας γράψει και την γνώμη μου για αυτό στο messenger της μπάντας ή κάποιου μέλους στο facebook. Θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα. Keep the Emerald Sun shining

 

Metal Zone: Ετσι ακριβώς!! 

Στέλιο ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου! Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή επιτυχία!!

 

Stelios: Σε ευχαριστώ κι εγώ Χριστίνα εκ μέρους όλης της μπάντας! Τα λέμε! 

Στιγμιότυπο 2018-06-21, 9.03.09 μ.μ.-29.png

Copyright 2023. All Right Reserved.