Primordial - The Gathering Wilderness

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΤΗΤΙΚΗ ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ PRIMORDIAL ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα δίσκο σταθμό της μουσικής που αγαπάμε, που δεν έρχεται από τα μητροπολιτικά 70ς, τα ένδοξα 80ς ή τα δημιουργικά 90ς. Είναι από τα 00ς και συγκεκριμένα από την 7η του Φλεβάρη του 2005. Έρχεται από την πάντα μαχόμενη και metal εκφραζομένη Ιρλανδία. Από την παρέα του Alan Averill ή A.A. Nemtheanga τους Primordial. Και είναι το ‘’The Gathering Wilderness’’ που κυκλοφόρησε τότε μέσω της Metal Blade Records.

Πέρα από τον τραγουδιστή, πιστό σε ένα τίμιο songwriting, και ηγέτη της μπάντας A.A. Nemtheanga έχουμε τους κιθαρίστες Ciáran MacUiliam και Micheál O'Floinn. Τον μπασίστα Pól MacAmlaigh, παίζει και ένα κρουστό, bodhrán και τον τυμπανιστή Simon O'Laoghaire. Ένα εξώφυλλο με πτηνά, αποδημητικά ή μη, τα οποία συγκεντρώνονται σε ένα γκρίζο, συννεφιασμένο ουρανό, βάζει αμέσως την μελαγχολία, αλλά και την ανάγκη για κάτι καλύτερο που έχουν έτσι και αλλιώς μέσα τους οι Ιρλανδοί και φυσικά οι Primordial. Τι έκαναν οι Primordial με το "The Gathering Wilderness"? Μας έδειξαν ότι η οργή, η πίκρα, η θλίψη, πάνε μαζί με την υπερηφάνεια, την αξιοπρέπεια, την ψυχική ανωτερότητα και γενναιότητα και όλα αυτά μαζί με την απαράμιλλη καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση. Ή αλλιώς με την ειλικρινή, αλλά όχι ωμή, απεικόνιση της αλήθειας τους, της αλήθειας του καθενός από εμάς, με γερές δόσεις ρεαλισμού, ιστορικής αλήθειας και ρομαντισμού συνάμα, σε κομμάτια που περικλείουν όλα αυτά, με ένα απλό αλλά και πονεμένα οδυνηρό τρόπο. Επτά κομμάτια, επτά ιστορίες που ο Alan και οι σύντροφοι του, ως story tellers μας δίνουν. Το γκρίζο φόντο του ουρανού στο εξώφυλλο, εξαπλώνεται στον χώρο με τις πρώτες νότες του ‘’The Golden Spiral’’ που μπαίνει φουριόζικο, δυναμικό και με την μία σου δημιουργεί την ατμόσφαιρα που πηγάζει από την μουσική των Primordial. To ‘’The Gathering Wilderness’’ ακολουθεί ξεκινώντας σε ένα ήρεμο μονοπάτι που γίνεται πιο τραχύ και δυναμικό νότα με την νότα και σε κάθε χτύπημα των κρουστών. Η μουσική, οι συνθέσεις σε όλα τα κομμάτια εδώ είναι απλές και παιγμένες άψογα από όλους, συν τα λόγια και τις εκφραστικές ερμηνείες του Alan πετυχαίνουν τον σκοπό τους και μπαίνουν στο μυαλό, στις ψυχές όλων. Οι κιθάρες έχουν αυτήν την Κέλτικη γραμμή μέσα στην heavy φύση τους και τον επιτιδευμένα παραμορφωμένο ήχο τους. Και όλα προχωρούν προς ‘’The Song Of The Tomb’’ που με ένα πιο extreme τρόπο μας οδηγεί στο ‘’End Of All Times’’ με τις όμορφες και απροσδόκητες αλλαγές κυρίως στις κιθάρες. Το ‘’The Coffin Ships’’ είναι μια ιστορική πικρή Ιρλανδική αλήθεια και ταυτόχρονα ένα επικό, ακραία συναισθηματικό και τρομακτικά συγκινητικό κομμάτι που θα το ακούμε ως το ‘’End Of All Times (Martyrs Fire)’’ και σε κάθε ακρόαση του δίσκου μέχρι το ‘’Tragedy's Birth’’, που οργισμένο θα στέκει σαν μια παντοτινή αλήθεια. Το ‘’Cities Carved In Stone’’ κλείνει επικά, γκρίζα, μελαγχολικά και όμορφα το ‘’The Gathering Wilderness’’

Οι Primordial μπορούν να εκφράσουν και να μας δώσουν όλα αυτά τα στοιχεία, όπως συναίσθημα, όπως τις ιστορικές και παντοτινές τους αλήθειες και να κάνουν τον ακροατή να τα νιώσει και να τις βιώσει στον ίδιο βαθμό και το ‘’The Gathering Wilderness’’ ίσως είναι ο πιο χαρακτηριστικός τους δίσκος πάνω σε αυτό. Μια ιδιαίτερη μουσική έκφραση, μια ιδιαίτερη μουσική απόλαυση . Μια μικρή πτητική Ιρλανδική Primordial Θεολογία.

 

 

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.