Creepmime - Shadows

Creepmime - Shadows 1993 FULL ALBUM produced by PATRICK MAMELI - PESTILENCE

Creepmime-Shadows

Συνεχίζοντας τις ανασκαφές σto Ολλανδικό death metal, οι θησαυροί είναι αμέτρητοι. Το γιατί κάποιες μπάντες δεν έγιναν γνωστότερες, είναι άγνωστο αν και κάποιοι λόγοι μας έρχονται στο μυαλό. Ας πούμε αν είσαι από μια μικρή πόλη της Νότιας Ολλανδίας με είκοσι χιλιάδες πληθυσμό, είναι δύσκολο να βρεις εταιρία, management, άπειρους οπαδούς, χώρους για συναυλίες, στούντιος κτλ. Πόσο μάλλον αν υπηρετείς το death metal τα χρόνια που είχε αρχίσει να φθίνει σε δημοτικότητα και όχι σε ποιότητα. Οι Creepmime ξεκίνησαν το 1991 ετοιμάζοντας το πρώτο τους demo σε κασέτα για να αποσπάσουν κριτικές από οπαδούς και Τύπο όπως και σε αναζήτηση συμβολαίου. Όλοι το ίδιο έκαναν εκείνη την εποχή. Το ‘’ Anthems for A Doomed Youth…’’ τα πάει πολύ καλά και αποσπά θετική γνώμη από όλους. Συμβόλαιο από την επίσης Ολλανδική Mascot Records και το ντεμπούτο ‘’Shadows’’ βγαίνει το 1993 μόνο σε cd και κασετα. Η σύνθεση της μπάντας έχει αλλάξει κατά το ήμισυ μιας και το ρυθμικό ντουέτο της μπάντας είναι καινούριο. Ο δίσκος είναι ένα εκπληκτικό δείγμα τεχνικού, μεσαίων ταχυτήτων, death metal των 90ς. Δυστυχώς η θέση του μπασίστα δεν λέει να στεριώσει και μαζί με αυτόν φεύγει και ο κιθαρίστας Andy. To 1995 επανέρχονται με το ‘’ Chiaroscuro’’ (=κιαροσκούρο, πανέξυπνος και ταιριαστός τίτλος για το υλικό τους) το οποίο είναι εξίσου άξιο με το ντεμπούτο. Η μπάντα διαλύθηκε επίσημα το 1998. Και τα δυο τους άλμπουμς πρέπει οπωσδήποτε να επανακυκλοφορήσουν μιας και η μπάντα είναι σχετικά άγνωστη αφού και τα δισκάκια τους δεν βρίσκονται εύκολα. Και να έχουν σαν bonus tracks τα τρία τραγούδια του ομώνυμου demo που ετοίμασαν πριν την διάλυση τους και δεν κυκλοφόρησαν ποτέ.

Εξωφυλλάρα; Ε ναι ρε φίλε. Ακραίο  αλλά και όμορφο. Με ταιριαστά χρώματα. Πρώτοι ήχοι και καταστροφικός ήχος που αναβλύζει από τα ανήσυχα πνεύματα του κουαρτέτου. Αργά (όχι πολύ), βασανιστικά, με όλες τις χάρες της ακραιότητας αλλά και αρμονίες ανάμεσα της. Όχι κρυμμένες. Θυμίζουν αρκετά Pestilence των μεσαίων δίσκων (αρχές 90ς), διόλου τυχαίο που την παραγωγή την κάνει ο Patrick Mameli. Και είναι προσεγμένη και γεμάτη δυναμισμό. Το στιχουργικό κομμάτι είναι εξίσου ενδιαφέρον. Πολλά ανθρωποκεντρικά θέματα με παραθέσεις στην αρχή σε καθένα από αυτά (κάποια από τον Andy και κάποια από τον Mark) για να ξέρεις σε ποιο θέμα επικεντρώνεται. Νομίζω ότι όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την τεχνική τους κατάρτιση και τις εξαιρετικές συνθετικές τους ιδέες δημιουργούν ένα εξελισσόμενο ηχητικό έργο που ναι μεν σου επιτίθεται βίαια αλλά εμπεριέχει πολλές μελωδίες που θα σου προκαλέσουν το φαινόμενο της δράσης και της αντίδρασης.

Το μεγάλου ατού του ‘’Shadows’’ είναι ότι οι συνθέσεις του διακρίνονται από (μεγα)τόνους κινητικότητας και αποφασιστικότητας. Δεν βαλτώνουν, δεν επαναλαμβάνονται ανούσια, δεν μακρηγορούν.  Πλούσιες συνθέσεις, με στρώσεις μουσικής και άφθονα σόλος, όλα χάρη στον Rogier Hakkaart εκτός του ‘’ The Way of All Flesh’’ που ανήκει στον Andy Judd. Συγκεντρωμένες σκέψεις και παιξίματα, όλα οργανωμένα έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι θριαμβευτικό. Επιτρέψτε στους Creepmine να καταπραύνουν το πόνο σας στην εύρεση ενός ακούσματος που να περιέχει ισόποσες δόσεις αγριότητας και μελωδίας, μέσω ρυθμών και έγχορδων εκ(σ)τάσεων. Η ατμόσφαιρα είναι αισθητικό κομμάτι τους. Ακούστε το ‘’ Soon Ripe, Soon Rotten’’, θυμίζει Tiamat εποχής ‘’Astral Sleep’’ και ‘’Clouds’’ και κάτι μου λέει ότι άκουγαν τέτοιους δίσκους τότε τα μέλη της μπάντας. Τους αρέσει να βυθίζονται (όπως και στιχουργικά) σε σκοτεινές καταστάσεις και να ξεδιπλώνουν εκεί τις όποιες αρετές έχουν. Με δυο εύγλωττες κιθάρες και την ρυθμική μπουλντόζα να τους ανοίγει το δρόμο, τίποτα δεν μένει όρθιο. ΠΑΝΑΞΙΟ!!!

Copyright 2024. All Right Reserved.