Empyrean Sky - The Snow White Rose of Paradise

Empyrean Sky - Reality Principle

Empyrean Sky-The Snow White Rose of Paradise

Για να μπορούμε εκ του ασφαλούς να γράψουμε ότι κάτι θα μείνει στην Ιστορία της μουσικής μας πρέπει να έχουν περάσει κάποια χρονάκια. Δεκαπέντε χρόνια νομίζω είναι αρκετά, μιας και απολαμβάνω το ντεμπούτο των Αμερικανών Empyrean Sky ακριβώς όπως και το 2004 όταν και ψαχνόμουν με νέες μπάντες που θα μπορούσαν να είναι η ελπίδα για το μέλλον.  Πηγαίνοντας πιο πίσω στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο δεύτερο μισό των 90ς, συναντάμε τον John Welborn να έχει τους Wormwood (black/death metal) και να παίζει τα πάντα και να τραγουδά στο μοναδικό demo (1996) που δημιούργησε. Το 1997 αποφασίζει να βρει και άλλους που να μοιράζεται την αγάπη του για τεχνικές μπάντες όπως οι Believer και έτσι δημιουργούνται οι Empyrean Sky, έχοντας στην σύνθεση τους ΤΡΕΙΣ κιθαρίστες και ένα μπασίστα. Της τεχνικής το κάγκελο δηλαδή. Το 2000 κυκλοφορεί το θαυμάσιο demo τους ‘’ Temptations’’ και όποιος  έχει ακούσει οποιοδήποτε από τα τέσσερα τραγούδια του, θα έχει μείνει εγκεφαλικά παράλυτος. Το ντεμπούτο θα αργήσει, θα έρθει μόλις το 2004 με την πανέμορφη ονομασία ‘’The Snow White Rose Of Paradise’’ και εξώφυλλο. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Wormwood Productions, δηλαδή από τον ίδιο τον John που έτσι είχε πλέον ονομάσει και το studio του. Θα υπάρξει και ένας δεύτερος δίσκος (πλέον ΜΟΝΟ με δυο κιθαρίστες) μετά από πάρα πολλά χρόνια, το ‘’Extending The Tangent’’ του 2012 που και μόνο το εξώφυλλο να δεις, καταλαβαίνεις ότι συνεχίζουν τις μουσικές ακροβασίες τους. Λίγο κατώτερος αλλά γενικότερα πατάει το μεγαλύτερο ποσοστό του είδους. Η μπάντα θεωρητικά υπάρχει αλλά δεν έχουμε ακούσει κάτι καινούριο. Όχι ότι μας σοκάρει η χρονική διάρκεια του αν βγάλουν τρίτο δίσκο σε 1-2 χρόνια από τώρα.

Ένα τέτοιο ηχητικό θεούργημα, ένα μουσικό διαμάντι, μια τεχνική υπέρβαση στο χώρο του death metal (κατά μεγάλο ποσοστό) δεν πρέπει να μένει άγνωστο. Πόσο μάλλον όταν μπορείς να αποκτήσεις το ‘’The Snow White Rose Of Paradise’’ τους σε εξευτελιστική τιμή. Υπάρχουν αναρίθμητες ηχητικές  πληροφορίες που σκαλίζουν τον εγκέφαλο σου κάθε λεπτό, αδύνατο να τις ‘’διαβάσει ‘’ όλες. Έτσι κάθε φορά που θα ακούτε τον δίσκο θα σας φαίνεται διαφορετικός. Ο πλούτος του αμύθητος. Από τα 100άδες riffs που θα παρελάσουν, από τις φωνητικές μελωδίες που θα σας συνεπάρουν, από την προοδευτική γωνία που συντάσσουν τα πάντα. Ακόμα και τα drums, αν και μη ανθρώπινα, ούτε που θα καταλάβετε την παραμικρή διαφορά. Μάλλον θα καταλάβετε, αλλά υπέρ τους. Μεγάλες συνθέσεις βασισμένες στην ατμόσφαιρα και στις πολυποίκιλες αρμονίες του. Και ας έχουν βάση το death metal. Άνετα θα το απολαύσουν και progsters και φυσικά άνθρωποι που ακούνε Cynic, Atheist κτλ αλλά στο πιο μελωδικό κατά πολύ. Και για όποιους ενοχλήσουν τα κάποια ακραία φωνητικά υπάρχουν και επτάλεπτα ακουστικά σαν το ‘’ Reality Principle’’, ικανά να μαγέψουν και να σε σκλαβώσουν με την ανάπτυξη και την εξέλιξη των συγκεκριμένων συνθέσεων.

Ανάπτυξη και Εξέλιξη. Δυο λέξεις-κλειδιά για την μουσική των Empyrean Sky.  Και με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα. Όπως και η Ποιότητα. Τίποτα δεν ακούγεται παρωχημένο ή βαρετό και ας χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία και συστατικά. Είναι πνευματική η αρχιτεκτονική των τραγουδιών τους. Τρεις κιθάρες (ρυθμικές, ακουστικές, leads, ότι θέλει η ψυχή και το μυαλό σου) συγκλίνουν η μία στην άλλη και προσεγγίζουν κάθε riff με διαφορετικό τρόπο. Ονειρικό παίξιμο που κραδαίνει προκλητικά  τις αλλαγές προσέγγισης της κάθε σύστασης τραγουδιού. Χωρίς να κινούνται με βραδύτητα, αφήνουν τον χρόνο να κυλήσει χωρίς βιασύνες, μέχρι να επενδυθεί κάθε τους ιδέα. Μια ηχητική πρόκληση, ένα δώρο για τον κάθε μουσικόφιλο. Θαυμάστε το!

Copyright 2023. All Right Reserved.