Jacobs Dream - Demo '96

Jacob's Dream - Sarah Williams (demo)

Jacobs Dream-Demo '96

Δεν είναι λίγες φορές που ένα demo μιας μπάντας είναι ότι καλύτερο κυκλοφόρησαν σε ολόκληρη τη δισκογραφία τους, σε ολόκληρη την ιστορία τους. Ατελείωτα τα παραδείγματα. Και είναι μεγάλη υπόθεση να λατρεύεις τη μουσική μέσα από ένα σύνηθες μέτριο ήχο. Αυτό ίσχυε βέβαια πιο πολύ για τις μπάντε των 80ς που έκαναν τις ηχογραφήσεις σε  ‘’ελαχιστοκάναλα’’ στούντιος. Πλέον ακόμα και τα demos έχουν καλό ήχο. Ας μην μακρυγορώ με παραδείγματα και ας μπω στην ουσία εξυμνώντας ένα από τα αγαπημένα μου demos που θα το ζήλευε το κάθε συγκρότημα, παλιό ή καινούριο. Μιλάω για το demo του 1996 που έβγαλαν οι U.S. Power Metallers Jacobs Dream. Η μπάντα (με αυτό το όνομα) ιδρύθηκε τη μαγική εκείνη χρονιά του 1996  (αλλά τη μουσική  την ‘’έκτιζαν’’ από το 1992) και κυκλοφόρησε αυτοχρηματοδοτούμενα σε cd είτε ως demo 96΄ είτε ως Jacobs Dream (και με τρία διαφορετικά εξώφυλλα συν την διαφορετική που βγήκε πρόσφατα σε βινύλιο) επτά θεικές συνθέσεις. Με τέτοιο εξαίσιο υλικό, λογικότατο να υπογράψει με την Metal Blade. To ομώνυμο ντεμπουτο τους (2000) δεν έχει καμιά σχέση με τα τραγούδια του demo, εντελώς διαφορετικές συνθέσεις. Βέβαια τα σπάει και είναι ότι ποθείς από US power metal των 00ς. Το κακό με αυτή τη μπάντα είναι ότι είχε πολλές αλλαγές στη σύνθεση της, σε κάθε δίσκο. Μέσω της Metal Blade κατάφεραν έβγαλαν άλλα δυο στολίδια. Με ίδια σύνθεση από το 2003 και μετά, συνέχισαν να εξαπολύουν δυναμίτες. Τα δυο τελευταία τους, ένα αυτοχρηματοδοτούμενο του 2008 και το ‘’ Beneath the Shadows’’ είναι ακόμα καλύτερα από τα πρώτα τρία τους (αλλά το ντέμο τους 1996 είναι το κάτι άλλο....). Το 2017 έβγαλαν (και πάλι αυτοχρηματοδοτούμενα) με τη  αρχική τους σύνθεση το ‘’ Sea of Destiny ‘’ και δηλωσαν για μια ακόμα φορά το παρόν.  Αν είναι δυνατόν θα έχει ο πρέφας συμβόλαιο και όχι οι Jacobs Dream. Σε τι κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας;

Αν και μιλάμε για ντέμο και με παραγωγή από την ίδια τη μπάντα, ο ήχος είναι πολύ καλός.  Αν και με τέτοιους ύμνους, θα απολαμβάναμε τα τραγούδια τους και από μασημένη κασέτα. US Power Metal. Power με όλη τη σημασία της λέξεως. Τρεις κιθαρίστες να πλάθουν κάθε μια από τις συνθέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με κάποια synths από πίσω για ατμόσφαιρα. Power και στη φωνή, εσωτερική πουτον βοηθά να οδηγήσει τις μελωδίες στη σωστή κατεύθυνση. Και αν το εναρκτήριο τραγούδι σας σας αρπάξει από χαμηλά και θα σας πονέσει, όλη η μαγεία θα ξεδιπλωθεί στο επόμενο άσμα, το ‘’ The Jewel’’. Πραγματικά, ηχητικό στολίδι. Πολύ πιο μελωδικό, με mid tempo που συναρπάζει και την φωνή να δημιουργεί κύματα που θα δονούν το εσωτερικό σου κόσμο. Εξαιρετικοί στίχοι, απίστευτη ενορχήστρωση και σολαρίσματα πιο επικίνδυνα και από μάτια βασιλίσκου. Η συνοδεία βιολιού (ίσως από συνθεσάιζερ)  με κιθάρες που οργιάζουν και φωνή που βγάζει τα εσώψυχα του  είναι ένας συγκλονιστικός συνδυασμός που θα δημιουργήσει ρωγμή στην καρδιά σου. Το ‘’ Of Love and Sorrow’’  φέρνει ελαφρά μια Iron Maiden θύμιση, αλλά τίποτα το δανεικό. Μια ακαταμάχητη δύναμη στους ρυθμούς ξεσηκώνει και επαναστατεί κάθε μυ του σώματος σου. Από τα παλιότερα τραγούδια του δίσκου το ‘’ The Violent Truth’’. Φονικά riffs που κατέρχονται από το βουνό της τρέλας (γνωστό και ως εγκέφαλος του John Berry.

Δεύτερη θεική στιγμή, το ‘’ Sarah Williams’’. Και πάλι σε πιο ήρεμα ηχητικά μονοπάτια. Λατρεύω την υψίσυχνη φωνή του  David Taylor όταν ουρλιάζει. Αλλά ανατριχιάζω όταν τον ακούω να τραγουδά απλά με συναισθηματισμό. Γλυκιές κιθάρες γεμάτες πόνο μοιράζουν τις σκέψεις τους σκορπώντας νότες. Οποιοσδήποτε με την παραμικρή ικανότητα αντίληψης θα νιώσει το αίμα του να βράζει ακούγωντας το τραγούδι. Δοκιμάστε το. Η ανταμοιβλή θα είναι ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ. Από τα αγαπημένα τραγούδια μου, όχι μόνο από Jacobs Dream αλλά από οτιδήποτε έχω ακούσει στη ζωή μου. Πιθανότα να το ακούσατε στο ‘’ Theater of War’’ δίσκο αλλά εδώ είναι το κάτι άλλο.  Συνεχίζουμε με το ‘’ Rape of Innocence’’. Εδώ ακούστε την κραυγή λίγο πριν τα δυο λεπτά. Περιττό να γραφτεί.. DON’T TRY THIS AT HOME διότι θα σας κοπεί η φωνή για κανά μήνα. Στα δυομιση λεπτά γίνεται πολύ πιο επιθετικό σαν σύνθεση. Νιώθεις να πετάγονται σκλήθρες από κάθε χτύπημα μπακέτας, νιώθεις τα ηλεκτρόνια του ρεύματος στους ενισχυτές να τρέχουν μανιασμένα, το πείσμα να επιβάλλεται στα δάκτυλα. Και για όποιον περιμένει τη μέτρια στιγμή του δίσκου, απλά δεν υπάρχει. Το ‘’ The Outer Realm’’ είναι ένα δημιουργικό τραγούδι γεμάτο μελωδίες που σε παγιδεύουν από την αρχή μέχρι το τέλος του. Με κάθε ανάσα, με κάθε ρυθμική αναδιάτασση, με κάθε ξεδίπλωμα αρμονίας από τεντωμένη χορδή.

Copyright 2024. All Right Reserved.