Praying Mantis - Forever In Time

Praying Mantis - Forever in Time (1998) - Full Album

Praying Mantis-Forever In Time

Οι Praying Mantis είναι μια από τις μακροβιότερες μελωδικές hard ‘n’ heavy μπάντες εκεί έξω και μάλιστα με αξιοσημείωτη δισκογραφία που αξίζει. Η Ιαπωνία ξέρει και τους έχουν για μικρούς θεούς ενώ όσοι αρέσκονται σε AOR και γενικότερα μελωδικούς ήχους, τους αγαπάνε.  Βέβαια, σαν μπάντα ξεκίνησαν κάπως διαφορετικά μιας και η μπάντα δημιουργήθηκε πίσω το 1974 από τα αδέρφια Troy, όταν ακόμα ήταν κολεγιόπαιδα. Η μπάντα αρχίζει να δημιουργεί την μουσική της την περίοδο του γνωστού κύματος heavy metal στην Βρετανία και οι Praying Mantis είναι μέρος του. Πρώτη ηχογράφηση στο στούντιο του Neal Kay's (Soundhouse) ως Soundhouse Tapes EP το 1979. Συναυλίες με τους Maiden και τους Gamma, συμμετοχή στη γνωστότατη συλλογή Metal for Muthas με το τραγούδι "Captured City". Συμβόλαιο με την Arista Records και το 1981 το ντεμπούτο ‘’Time Tell No Lies’’ που θεωρείται μνημείο του N.W.O.B.H.M. Κάποιες εμπορικές αποτυχίες σε singles στοίχισαν το συμβόλαιο τους και μαζί με κάποια άλλα προβλήματα έφεραν το τέλος της μπάντας.

Φθάνοντας στο 1990, η μπάντα επανασυνδέεται για μια νοσταλγική περιοδεία αλλά η αγάπη των οπαδών (ιδιαίτερα στην Ιαπωνία) τους πείθει να συνεχίσουν. Τα αδέρφια έχουν μαζί τους τον Dennis Stratton (Maiden) και τον Bruce Bisland (Wildfire) και δισκάρες σαν ‘’Predator In Disguise’’, ‘’ A Cry For The New World’’, ‘’ To The Power Of Ten’’ και ‘’Forever In Time’’  διαδέχονται η μια την άλλη στα 90ς, πολύ μελωδικότεροι σαν μπάντα πλέον. Μοναδικό πρόβλημα, αυτό του μικροφώνου που αλλάζει συχνά χέρια. Ευτυχώς ο Tony O'Hora έκατσε για δυο δίσκους μιας και είχε φωνάρα αλλά και την επόμενη δεκαετία έχουμε συχνή αλλαγή του μπροστάρη τους. Η μπάντα συνεχίζει να θερίζει και μέχρι και το 2018 είχε νέα κυκλοφορία, με σταθερή σύνθεση για δεύτερο δίσκο. Λέτε να μείνει;

Μπορεί  οι μεταλλάδες να ασχολούμαστε περισσότερο με το ντεμπούτο τους αλλά η αλήθεια είναι ότι για δεκάδες χρόνια οι Praying Mantis αντιπροσωπεύουν κάτι πιο μελωδικό και εμπορικό, με την καλή έννοια. Τι καλύτερο από το ασχοληθούμε το ‘’Forever In Time’’ του 1998. Η ομάδα πετούσε σαν σύνθεση και σαν παίχτες, το όνομα των Praying Mantis είχε γίνει και πάλι μεγάλο. Πήραν και τον τιτανοτεράστιο Chris Tsangarides να τους κάνει την παραγωγή και ο τύπος έκανε θαύματα. Και μόνο η επιστροφή του αλογακίου της παναγίας στο εξώφυλλο, φέρνει χαρά. Τόση όμως όση θα σας προσφέρει το άκουσμα του δίσκου, δεν φαντάζεστε. Το μεγαλύτερο βάρος των συνθέσεων (αλλά και των περισσοτέρων στίχων) παίρνει ο αδερφός Troy, o Chris (μπάσο, πλήκτρα) ενώ ο αδερφός του Tino (κιθάρες) περιορίζεται σε λιγότερες σαν δεύτερος συνθέτης. Μια και μοναδική σύνθεση του τραγουδιάρη, είναι και η μπαλάντα του δίσκου (Remember My Name).

Μελωδία πάνω στη μελωδία, χωρίς αναταράξεις και πειραματισμούς. Τα πλήκτρα είναι ο κρίκος που κάνει κάθε σύνθεση αλύγιστα εθιστική, αντιθέτως ανάλογη με την ψυχολογία σου που την θρυμματίζει ευχάριστα. Τα riffs γλιστράνε αφήνοντας πίσω κάτι κολλώδες, μόνο και μόνο για να σε κάνουν ένα μαζί τους. Με ελληνικές ρίζες, δεν θα μπορούσαν να λείπουν ανατολίτικα riffs και ρυθμοί (The Messiah). Η φωνή του ‘O Hara είναι από τις καλύτερες του είδους και στον συγκεκριμένο δίσκο απογειώνεται.  Πολυφωνικά, δεύτερα φωνητικά και τα λοιπά κάνουν ακόμα πιο ελκυστική την ακρόαση του δίσκου. Τα δέκα τραγούδια του δίσκου ξεκινάνε πάντοτε χωρίς προεργασίες και κολπάκια. Κατευθείαν με ήχους που βρίθουν αρμονίας και μελωδίας. Εύπεπτοι ήχοι, ευκολοάκουστοι, που σε αγγίζουν άμεσα. Ακούς τον δίσκο και είσαι ένα βήμα πριν κουνήσεις ΟΛΟ το σώμα σου, σε καμιά περίπτωση το σβέρκο σου. Ο Tsangarides δημιουργεί επιπλέον ερωτισμό μέσα από τα τραγούδια των Praying Mantis, μέσα από το νάζι της φωνής, τα σολαρίσματα που βρίσκονται σε απόλυτη ομόνοια με τους ρυθμούς. Και από ένα τόσο σημαντικό μέλος όπως ο Chris που παίζει το μπάσο, δεν θα περιμέναμε να μην ακούγεται λίγο παραπάνω. Και όντως οι μπασογραμμές είναι ευδιάκριτες και δίνουν ένα συμμετρικό όγκο με τις υπόλοιπες ηχητικές εγκαρδιότητες του δίσκου. Πάνω από μια ώρα μουσική για να απολαύσετε το ποτό σας, το ηλιοβασίλεμα, την διαδρομή με το αυτοκίνητο, τον έρωτα σας. Ταιριάζει με ΟΛΑ.

Copyright 2024. All Right Reserved.