Pretty Boy Floyd - Leather Boyz With Electric Toyz

Pretty Boy Floyd ‎– Leather Boyz With Electric Toyz

Αναμφισβήτητα η πιο γνωστή glam metal μπάντα είναι οι Motley Crue. Ειδικά μετά την προβολή της ταινία ‘’The Dirt’’ τους έμαθαν και άσχετοι όχι μόνο με τον σκληρό ήχο αλλά γενικότερα με τη μουσική. Οι Καλιφορνέζοι επηρέασαν πολύ κόσμο τότε όπως και τώρα, ηγέτες μιας σκηνής που έδινε βάση πιο πολύ στην εμφάνιση και στα καμώματα παρά στη μουσική χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έπαιζαν καλά, το αντίθετο μάλιστα.  Μια μπάντα από την ίδια πόλη που επηρεάστηκε βαθύτατα στα πρώτα της βήματα είναι οι Pretty Boy Floyd. Το όνομα πάρθηκε από τον γνωστό ληστή Charles Arthur Floyd (1904-1934) που είχε ξετινάξει πολλές τράπεζες στη εποχή του αλλά και ήταν αγαπητός στον κοσμάκη μιας και έκαιγε χαρτιά με δάνεια και έτσι τον ξεχρέωναν. Πολύ έξυπνο και ταιριαστό όνομα για μια μπάντα που θέλει να βάλει φωτιά στο σανίδι. Οι glamsters Pretty Boy Floyd ξεκίνησαν το 1987 και στο σύντομο βίο τους κυκλοφόρησαν την δισκάρα ‘’ Leather Boyz With Electric Toyz)  (και δυο singles όπως συνηθίζανε μπάντες και εταιρίες εκείνη την εποχή) το 1989 μέσω της MCA Records. Το 1991 οι Pretty Boy Floyd διαλύονται και ξαναξεκινάνε το 1995 με τρια από τα αυθεντικά μέλη ενώ στο κουιντέτο θα προστεθεί πλέον και δεύτερος κιθαρίστας. Μέχρι και σήμερα υπηρετούν το είδος έχοντας βγάλει αρκετούς δίσκους με τον τελευταίο ‘’Stray Bullet’’ να έχει κυκλοφορήσει μόλις το 2019. Τραγουδιστής και κιθαρίστας ηγούνται του συγκροτήματος από το 1987 και παραμένουν στις τάξεις της μπάντας. Αυτό θα πει αγάπη στο glam ήχο.

Motley Crue. Motley Crue. Σίγουρα σε κάποια συναυλία τους θα παθιάστηκαν τόσο πολύ αυτοί οι τέσσερις  νεαροί. 1987 και έχουν κυκλοφορήσει το ‘’’Girls, Girls, Girls’’ ενώ η δημοτικότητα τους βρίσκεται σε απερίγραπτα ύψη. Διασκευάζουν και το ‘’Toast Of Town’’ από το demo του 1981 του Παρδαλού Πληρώματος. Το ‘’ Leather Boyz With Electric Toyz’’ είναι ένας φόρος τιμής στους Motley Crue έχοντας βέβαια τα δικά τους στοιχεία. Βάζουν την αλητεία, την εμφάνιση, την προκλητικότητα, έχουν και κάποια κοινά στοιχεία στον ήχο της φωνής ή στη μουσική αναπαραγωγή αλλά πάντοτε υπάρχει και το απρόβλεπτο στοιχείο στο παιχνίδι τους. Η μουσική τους είναι διαολεμένα καλή όσο πιασάρικη και να ακούγεται (έτσι και αλλιως αυτό θέλουμε από τέτοιες μπάντες). Χωρίς να είναι κανένας αρχιτέκτοντας της ταστιέρας, ο Kristy "Krash" Majors ξέρει και μπορεί να βασανίζει την κιθάρα του βγάζοντας οργισμένους ήχους, έτοιμος να τα σπάσει όλα. Οι επιρροές των Pretty Boy Floyd δεν περιορίζονται μόνο στους Motley Crue. Δανείζονται τις δυναμικές των Twisted Sister, παίζουν κάποια στιγμή σε πολύ σκληρά επίπεδα. Ακούστε το πως μπαίνει το ‘’ Rock & Roll (Is Gonna Set The Night On Fire)’’ ή το ‘’ Only The Young’’ και αναρωτηθείτε αν δεν επηράστηκαν από δαύτους.

Το  ’’Leather Boyz With Electric Toyz’’ είναι αυτό που θέλει να ακούσει ένας έφηβος που δεν μπορεί να καταπιεστεί. Έχει θυμό, εκρηκτικότητα, απελευθερωμένη σεξουαλικότητα και σκληρό ήχο. Όλα αυτά σερβιρισμένα με μελωδίες που θα γίνουν αρεστές εύκολα και στα δυο φύλα. Ειδικά η μπαλάντα ‘’ Wild Angels’’.  Στον δίσκο ακούμε πολλά  συμμοριακά πολυφωνικά που κάνουν ακόμα πιο αρεστό στο μέσο οπαδό. Βασικοί ρυθμοί που χτενίζουν τα αυτιά μας χωρίς να στερούνται ιπποδύναμης, riffs που εμφανίζονται μπροστά και επιμεταλλώνουν τον ήχο τους, σκανδαλιάρικη φωνή γεμάτο υποννοούμενα. Πολύ δυνατή παραγωγή από τον Howard Benson  (Sanctuary, Motorhead, Sepultura). Τι καλύτερο για μια παρέα νεαρών που τα σπάνε στο στούντιο και στις συναυλίες τους από το να αποδίδεται η μουσική τους όπως την θέλουν. Να μην είναι υπερβολικά καθαρή δηλαδή. Πρόστυχο rock ‘n’ roll και γυαλισμένη παραγωγή δεν πάνε μαζί. Δέκα τραγούδια για να σπάσουν τα δεσμά μέσα σου και να απελευθερωθεί το τέρας. Θα ουρλιάξεις μαζί τους, θα κουνηθείς παρορμητικά, θα παίξεις όμως και air-guitar. Σε κανένα τραγούδι δεν λείπουν τα leads της κιθάρας. Ναι μεν ευχάριστες συγχορδίες αλλά υπάρχει και η στιγμή του σολαρίσματος-στριγγλίσματος. Μάλιστα από τις πιο γρήγορες στιγμές του δίσκου είναι το ‘’ You're Mama Won't Know’’ με τον εξαιρετικό τρόπο που τραγουδά ο Steve "Sex" Summers (ασχολίαστο το στιχουργικό περιεχόμενο,χαχα) και την κιθάρα που πινελώνει με ωραίους χρωματισμούς τη σύνθεση. Ο δίσκος κλείνει με το ‘’ I Wanna Be With You’’, μια ημιμπαλάντα. Από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου, ένα από τα δυο τραγούδια-χιτς-singles του δίσκου (το άλλο είναι το ‘’ Rock & Roll (Is Gonna Set The Night On Fire)’’ που σε κερδίζουν εύκολα με την μελωδικότητα του και το πόσο εύκολα μπορείς να ταυτιστείς μαζί του σαν στιχουργικό περιεχόμενο (μιλάμε για 1989 και σχολείο). Αν δεν σαν ενοχλούν μπάντες που τα μέλη τους έχουν πιο πολύ make-up από τις περισσότερες γυναίκες που ξέρεις, τότε οι Pretty Boy Floyd σίγουρα θα σε διασκεδάσουν.

 

 

Copyright 2023. All Right Reserved.