St. Elmos Fire - Powerdrive

St. Elmo's Fire - "I Need Your Touch"

St. Elmos Fire-Powerdrive

Αύγουστο του 1979 γεννήθηκα. Αδιάφορο σε όλους. Δυο μήνες νωρίτερα όμως, κάπου στο Σακραμέντο, ο κιθαρίστας  Jeff Jones και ο τραγουδιστής Tim Raynor-Allwein δημιουργούν τους St. Elmo’s Fire.  Μέσα στο καλοκαίρι προστίθενται ο ντράμερ Alan Kreutzer και ο μπασίστας Steve Raynor. Άρχισαν να παίζουν ζωντανά στα πανεπιστήμια της περιοχής, σε κάθε μπαρ, από τα πιο άγνωστα μέχρι τα πιο γνωστά, ανεβαίνοντας σκαλί με σκαλί το ύψωμα της δόξας. Τα πρώτα demos τους έγιναν ανάρπαστα. Το 1981 κάνουν τετράμηνη περιοδεία στον Καναδά και γνωρίζουν τον παραγωγό Dito Godwin (No Doubt, Great White, Peter Criss, Wildside) ο οποίος συμφωνεί να γίνει παραγωγός μα και μάνατζερ της μπάντας. Πρώτο  single το 1982 , ‘’Too Bad’’ ,η μπάντα πλέον εδρεύει στο Hollywood που είναι ο σωστός προορισμός για τέτοιου είδους μπάντες, hard rock/heavy metal δηλαδή. Την θέση του τραγουδιστή αναλαμβάνει ο Zane Lazar, ντράμερ ο Kris Gustofson (Trauma) και στο μπάσο ένας Ελβετός ονόματι  Simon Evans. Ντεμπούταραν το 1986 με τον ομώνυμο τρομερό δίσκο και το 1988 συνέχισαν με το ‘’ Warning from the Sky’’, αξιολογότατοι δίσκοι και οι δυο. Αλλάζει η δεκαετία, αλλάζει (ξανά) και η εταιρία και πηγαίνουν στη πιο μεταλλική Black Dragon Records με τον ήχο τους στον τρίτο δίσκο ‘’Powersurge’’ να σκληραίνει ακόμα περισσότερο (μην φανταστείτε τίποτα ιδιαίτερα άγριο)  όπως επίσης και στο κύκνειο μέχρι προσφάτως άσμα τους ‘’ Desperate Years’’. Η μπάντα μετά την κυκλοφορία αυτού του δίσκου το 1992, διαλύει, ενώ το 2014 ο κιθαρίστας και ιδρυτής Jones ξαναβάζει τη μπάντα μπροστά κυκλοφορώντας το περσινό ‘’ Evil Never Sleeps’’ που γεμάτος ντροπή παραδέχομαι πως δεν έχω ακούσει ακόμα.

Άγιοι Νικόληδες, γνωστοί και ως φωτιές του Αγίου Έλμου, είναι το καιρικό φαινόμενο το οποίο οφείλεται σε αποφόρτιση κορώνας που δημιουργεί φωτεινό πλάσμα από ένα αιχμηρό αντικείμενο κατά τη διάρκεια έντονου ηλεκτρικού πεδίου στην ατμόσφαιρα, όπως κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας ή μιας ηφαιστειακής έκρηξης. Τι πιο ταιριαστή περιγραφή για την μουσική σου;  Έτσι και η μουσική τους αλλά πάνω από όλα οι ζωντανές ηχητικές καταστροφές τους. Πάντοτε μιλάμε για Hard Rock, ή αν θέλουμε ντε και καλά να το βαπτίσουμε μέταλ, ας το πούμε melodic heavy metal. Περιστρεφόμενοι ρυθμοί, αλήτικη και ερωτιάρικη φωνή, καταιγιστικά  riffs που επιδιώκουν να σε διασκεδάσουν. Όλη η μουσική (αλλά και η παραγωγή) είναι του Jeff Jones  και η αλήθεια είναι ότι είναι το α και το ω της μπάντας. Οι ρυθμοί σε κρατάνε σε εγρήγορση, η φωνή σε μεθάει, αλλά ο axeman είναι αυτός που σε παρασέρνει με τις μελωδίες τους. Αυτός είναι που χτίζει συνθέσεις και καταστρέφει ηχεία.

Πρώτη στάση στο ‘’ Wrong Side of Love’’. Ναι, θυμίζει Cinderella αλλά δεν αναιρεί ότι το τραγούδι αξίζει και έχει δική του προσωπικότητα. Χορταστικοί (εννοώντας μπόλικους) στίχοι με θέματα την ροκ ζωή, γυναίκες, έρωτες και όλη η κλασσική Αμερικάνικη θεματολογία των 80ς  να διαιωνίζεται. Ααα, και sci-fi σε μια μελλοντική κοινωνία (που ξεκίνησαν στον προηγούμενο δίσκο). Για hard rock μπάντα, ρισκάρουν αρκετά φθάνοντας και συνθέσεις των επτάμιση λεπτών με επιτυχή αποτελέσματα. Το ‘’ City (Behind the Walls)’’ για το οποίο γίνεται λόγος, είναι από τα πιο σκληρά του δίσκου. Εκφραστικά φωνητικά,  ωραία γυρίσματα στα drums και riffs ανεμοστρόβιλους. Και κάπου στη μέση, ακουστικές κιθάρες, χαλαρωμένοι τόνοι και μελαγχολικά οοοοο. Αγρίεμα, σολάρισμα που ντροπιάζει συναδέλφους τους που παίζανε μαζί στο Keystone Club ή το Sunset Strip και αυτοβαπτιζόντουσαν κιθαρίστες επειδή είχαν ωραία πρόσωπα και κορμιά. To ομώνυμο τραγούδι είναι ασυναγώνιστο, γρήγορο, επιθετικό και πιασάρικο. Και η ερωτιάρικη μπαλάντα του δίσκου δεν θα αργήσει, ‘’ I Need Your Touch’’, ότι πρέπει για πιο ευαίσθητες ψυχές, χαχα. Συνεχίζουν ευδιάθετα με hard rock στοργή να σε γεμίζει, φτάνουν στα αγαπημένα μου ‘’Street Lethal’’(φέρνει σε Riot) και ‘’ Into the Night’’ (αυτό θυμίζει ελαφρά Scorpions)  , με φονικά riffs και τσιμεντένια αντοχή, ηχητικές αντανακλάσεις παθιασμένων μουσικών και εραστών…της τέχνης. Και το καλύτερο για το τέλος ‘’Breaking Out’’, τραγούδι, όπως και το προηγούμενο που είναι bonus στη cd έκδοση. Μα τα καλύτερα σαν bonus; CD RULES!!! Ακούστε το δίσκο που τους έκανε γνωστούς στην Ευρώπη, που έγινε Νο1 στα metal charts πολλών Ευρωπαικών χωρών ( με τα πιο hard rock και εύπεπτα τραγούδια τους).

Copyright 2023. All Right Reserved.