Talas - Sink Your Teeth Into That

Talas - High Speed On Ice.mpg

Talas ‎– Sink Your Teeth Into That

Εύχομαι πολλοί από εμάς να γνωρίζουν τον Billy Sheehan, έναν από τους καλύτερους Αμερικάνους μπασίστες. Γεννήθηκε το 1953 και έπαιξε με αρκετές μπάντες και σόλο καλλιτέχνες όπως οι Talas, Steve Vai, David Lee Roth, Mr Big έτσι ώστε να πάρουμε μια γεύση της μουσικής καριέρας του. Έχει ψηφιστεί σαν ο καλύτερος ροκ μπασίστας από το περιοδικό ‘’Guitar Player’’  πέντε φορές εξαιτίας του ηγετικού του παιξίματος μέσα στις εκάστοτε συνθέσεις και του πλούσιου ρεπερτορίου στον τρόπο εκτέλεσης του.  Η  πρώτη του μπάντα ήταν οι Talas μαζί με τους Dave Constantino  (κιθάρες)  και  Paul Varga (drums) με σημαντικό χαρακτηριστικό τα φωνητικά να τα μοιράζονται μεταξύ τους.Το 1979 κυκλοφόρησαν το ομώνυμο ντεμπούτο τους με το χιτάκι  "See Saw" να τους βγάζει λιγάκι από την αφάνεια (τουλάχιστον στην   ήπειρο τους) ενώ ένα χρόνο αργότερα, έγιαν πολύ γνωστότεροι λόγων του ότι υπήρξαν αρκετές φορές  support στην περιοδεία των Van Halen. Το 1982 θα ακολουθήσει ο ακόμα καλύτερος δίσκος, το ‘’ Sink Your Teeth Into That’’ μέσω της Relativity. Πάντως η μπάντα συνέχισε να μένει άγνωστη και έτσι ο Billy Sheehan αποφάσισει να αλλάξει το πρόσωπο των Talas. Όλα τα μέλη εκτός του ίδιου αλλάζουν και πλέον σαν τετράδα (με ένα και μοναδικό τραγουδιστή) βγαίνει το ζωντανό τους άλμπουμ ‘’ Live Speed on Ice’’. Για την ιστορία, υπήρχε έτοιμος ένας ακόμα δίσκος  (σε ντέμο μορφή) με τον τίτλο  "Lights, Camera, Action" αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ μιας και ο Sheehan εγκατέλειψε τη μπάντα για να προσχωρήσει στο σόλο πρότζεκτ του David Lee Roth.

Πριν ασχοληθούμε με την μουσική των Talas, να αναφέρουμε το τρομακτικό εξώφυλλο του ’’Sink Your Teeth Into That’’ (και μάλιστα το 1982) που θα μπορούσε άνετα να είναι μιας death metal μπάντας. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το κομψοτέχνημα είναι ένα γλυπτό του Russ Vacanti. Μουσικά τώρα έχουμε Αμερικανοτραφές hard rock που μυρίζει 70ς (λογικότατο). Όλες οι συνθέσεις είναι του Sheehan εκτός του τραγουδιού ‘’ Outside Lookin' In’’ που και τα τρία μέλη μοιράζονται τα εύσημα. Η παραγωγή του Robert Conelly  (μαζί με τον Billy) παίρνει τα καλύτερα στοιχεία της μουσικής τους και τα δίνει επιπλέον ώθηση. Στα περισσότερα τραγούδια τραγουδά ο Constantino ενώ στα ‘’ High Speed On Ice ‘’, Never See Me Cry ‘’ και ‘’ Hick Town ‘’ ο Varga .Ακουστικά στα αυτιά και πάμε....

Το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου ξεκινά τον δίσκο. Mid tempo, ρυθμικό με την κιθάρα να πλέκει στο background.  Ουσιώδεις μελωδίες που βασίζονται στην απλότητα. Αν ξέρεις να συνθέτεις, το κάνεις και με κλειστά μάτια και με μια χορδή. Εδώ βέβαια μιλάμε για παικταράδες με το σολάρισμα να βάζει φωτιά στα ηχεία. Το ακόμα πιο ρυθμικό και ίσως  γεννημένο για ραδιοφωνο, ‘’ Hit And Run’’  είναι ένα γινωμένο τραγούδι γεμάτο μελωδίες. Μπασιγραμμές που σκοτώνουν, πολλαπλά φωνητικά στο ρεφραιν, ευφράδεια στις κιθάρες. Η μαγική στιγμή του σολαρίσματος υπάρχει και πάλι και θυμίζει εποχές που το περιμέναμε πως και πως διότι άξιζαν, ήταν η εκφραστική προσπάθεια του κιθαρίστα και όχι υπερπαικτικές ανωμαλίες των ανούσιων δευτερολέπτων όπως συμβαίνει συχνότερα σήμερα.  Το ορχηστρικό ‘’ NV43345’’ ανοίγει τους φανταστικούς ορίζοντες του ακροατή και τον αφήνει στο χάσιμο βομβαρδιστικών μπασογραμμών. Ότι πρέπει πριν ξεκινήσει το αγαπημένο‘’ High Speed On Ice’’. Πιο ταχύ, πιο μεταλλικό και με την φωνή του ντράμερ που την προτιμώ από του έτερου συναδέλφου του. Ο δίσκος συνεχίζει πιο 70ς έχοντας πάντοτε την αναγκη έκφρασης των συναισθημάτων των μελών της μπάντας.  Ηχητικές αρμονίες και διαρθώσεις με ανθεκτικότητα στο χρόνο.  Πνευματικοί συνειρμοί που εκδηλώνονται με ήχους, πάντοτε σε hard rock κατεύθυνση και πλαίσιο. Και αν δώσαμε βάση στον Sheehan (απλά επειδή έγινε γνωστότερος και έγραψε και τις συνθέσεις) , να είστε σίγουροι ότι και τα άλλα δυο μέλη της μπάντας είναι το ίδιο ικανά και δημιουργικά. Δέκα τραγούδια που ενσωματώνουν μελωδία, εκφραστικότητα, έμπνευση και μαγικά δάκτυλα. Ε και φωνάρες, όπως στο ‘’ Hick Town’’ που κλείνει τον δίσκο και η φωνή του Vargas (ναι, πάλι αυτουνού) θυμίζει αυτή του Steve Perry (Journey) αν έπαιζε σε πιο σκληρή  και τεχνική μπάντα. Θησαυρός για τα αυτάκια μου!!!

Copyright 2021. All Right Reserved.