Trelldom - Til et annet...

Trelldom-Til et annet...

Καλοκαιριάζει. Αρχίζει και ζεσταίνει ωσότου σύντομα δεν θα είναι καν υποφερτά. Τι κάνεις; Βάζεις σε λειτουργία το κλιματιστικό και τους ανεμιστήρες σου ή ανοίγεις το στερεοφωνικό σου έχοντας επιλέξει Νορβηγικό Black Metal για να δροσίσει το χώρο σου; Αν η επιλογή σου είναι η πρώτη, λογικά δεν έχεις σχέση με το black metal, αν είναι η δεύτερη είσαι αρρωστάκι με το είδος και αν είναι συνδυασμός και των δυο, μάλλον μιλάμε για φυσιολογικό άνθρωπο που παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Trelldom=Δουλεία. Και επίσης μια αξιοσημείωτη black metal μπάντα από το Sunnfjord που παρόλο υπάρχει από το 1992, μας άφησε μόνο τρεις δίσκους. Σε αυτό οφείλεται το ότι στις τάξεις της μπάντας υπήρξε ο Gaahl (μετέπειτα Gorgoroth για πολλά χρόνια). Το αρχικό τρίο αποτελούνταν από τους Gaahl, Taakeheim και Bjørn I.  και με αυτή τη σύνθεση κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo ‘’ Disappearing of the Burning Moon…’’ το 1994. Ένα χρόνο αργότερα, και αφού αντικαταστάθηκε ο drummer και απέκτησαν συμβόλαιο με την Head Not Found, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο ‘’ Til evighet...’’. O Gaahl αντικαθιστά και τα άλλα δυο μέλη της μπάντας, υπογράφει με την Hammerheart Records και ένα χρόνο αφότου έχει εισχωρήσει στους Gorgoroth βγάζει το καταπληκτικό ‘’ Til et annet...’’. Χορτοφάγος και γκέι στη καθημερινότητατου, δαιμονισμένη μορφή στο μικρόφωνο των Gorgoroth μέχρι το 2007 που παρέμεινε σε αυτούς. Στο καπάκι κυκλοφορεί το τρίτο και τελευταίο δίσκο τους μέχρι σήμερα ‘’ Til minne...’’. Ο 45άρης πλέον Νορβηγός, ασχολείται περισσότερο με τους Gaahls Wyrd χωρίς να είναι σίγουρο αν οι Trelldom είναι ξεγραμμένη υπόθεση.

Νορβηγικό black metal των 90ς. Ασπρόμαυρο εξώφυλλο σε δάσος...τσέκ. Νορβηγόφωνοι στίχοι...τσέκ. Χαρακτηριστική reverb-drenched παραγωγή από μάστερ του είδους...τσέκ. Επιβλητικά riffs που σκοτεινιάζουν τα πάνταγύρω τους...τσέκ. Το δεύτερο άλμπουμ των Trelldom πιθανότατα να είναι και το καλύτερο τους. Τα δριμύτατα riffs που παγώνουν την ατμόσφαιρα είναι και πάλι παρόντα. Αυστηρό, απεχθές drumming κάνει τον ήχο τους απόμακρο και μη φιλικό στο αυτό. Ο Gaahl τσιρίζει όξινα και ασταμάτητα. Μια ψευδοεπική ατμόσφαιρα κάνει τον μαυρομεταλλικό τους ήχο να αντακλά ψήγματα φωτός. Ο Gaahl εκφράζεται διαφορετικά σε κάθε τραγούδι. Μπορεί το ‘’ Vender meg mot ett kommende’’ να είναι κλασσικό 90ς black metal αλλά το ‘’ Slave til en kommende natt’’ είναι μια σχολή μόνο του.  Ο  Gaahl βγάζει τα σωθικά του, τραγουδά παρανοικά, δαιμονίζεται, γίνεται ένα με τη Νύχτα. Ο σεσσιονάς drummer του δίσκου Mutt παίζει πολύ ιδιαίτερα και μοναδικά κερδίζοντας πολλούς βαθμούς για την μοναδική προσωπικότητα των Trelldom.

O Pytten γνώριζε πως να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση του Σκοτεινού και Παγωμένου στον ήχο των συγκροτημάτων που αναλάμβανε. Το ‘’ Min død til ende’’ δεν είναι ούτε γρήγορο ούτε οργιώδες. Δεν ακούγεται πρώιμο  ούτε τραχύ. Δεν φοράνε καν corpse paint. Ανηλεές riffing, αμείλικτο drumming και προσωπικότητα στον τρόπο έκφρασης. Η ηχητική τους ειλικρίνεια εγείρει τις  βαθύτερες των αισθήσεων. Η Ved Buens Ende αισθητική στο ομώνυμο τραγούδι δεν μπορεί παρά να σε συναρπάσει, να λειτουργήσει σαν  θεραπεία σε κατακερματισμένες ψυχές.  Ένα ηχητικό άγγιγμα στην κοσμική παράνοια μιας μοναχικής νύχτας. Πιο οξύθυμο το ‘’ Til is skal eg forbli’’, ρημάζει τα πάντα γύρω του. Μόνιμη χορηγία οργίλων φωνητικών , ιδιαίτερο στο  ‘’Svinfylking - til krig’’ που χρησιμοποιούνται σαν όργανο μιας και μιλάμε για άναρθρες κραυγές. Στο συγκεκριμένο τραγούδι απολαμβάνουμε και μια μικρή προβολή του μπάσου ενώ στο τραγούδι δεν λείπουν και οι μελωδικότερες στιγμές χάρη στα κιθαριστική μέρη. Αντίποινα ,σε όποιον ‘’γλυκάθηκε΄΄ έστω και στιγμιαία, ακολουθούν υπό τους ήχους του ‘’ Høyt opp i dypet’’. Οι επαναληπτικές συγχορδίες προκαλούν εσωτερικό δόλο και αποσύνθεση ωστέ να δημιουργηθεί κάτι νέο και δυνατότερο. Το δεκάλεπτο, burzumικό ‘’ Sonar dreyri’’ κλείνει την αυλαία αφήνοντας ένα δυσοίωνο συναίσθημα να σε κατακτήσει. Black Metal που τα φωνητικά και το drumming είναι ίσως ακόμα πιο σημαντικά και από τα riffs.

 

 

Copyright 2023. All Right Reserved.