Twisted into Form - Then Comes Affliction to Awaken the Dreamer

Twisted into Form-Then Comes Affliction to Awaken the Dreamer

Όταν λέμε ότι μια μπάντα ανήκει στο Progressive metal μπορεί να εννοούμε αρκετά πράγματα. Μπορεί να είναι πρωτοπόρα, προοδευτική ακόμα και αν ανήκει στον ακραίο χώρο.  Μπορεί να μιλάμε για άκρως τεχνικές μπάντες που κάνουν τα όργανα να μοιάζουν με παιχνιδάκια μωρού. Υπάρχουν αυτές που βασίζονται στο λυρισμό και στο συναίσθημα, συνήθως μέσα στο γενικότερο Power Metal ύφος. Πολλοί και διάφοροι οι χαρακτηρισμοί και πλέον μπορεί να μην ισχύει και τίποτα από αυτό και όμως και πάλι να του δίνεται αυτή η ταμπέλα. Πάμε Νορβηγία να γνωρίσουμε τους Twisted Into Form. Μπορεί ο τίτλος της μπάντας να θυμίζει δίσκο των Forbidden αλλά ηχητικά μιλάμε για στρυφνό, τεχνικότατο και προοδευτικό metal θυμίζοντας πρωτοπόρες μπάντες όπως οι Psychotic Waltz και οι Spiral Architect (κοινός κιθαρίστας) στον υπερθετικό βαθμό όσο αφορά την τεχνική και την ‘’ανωμαλία’’. Η μπάντα ιδρύθυκε το 2000 και το μοναδικό τους άλμπουμ (Then Comes Affliction to Awaken the Dreamer) το φθινόπωρο του 2006 από την εκλεκτική Sensory Records. Το τι γίνεται μέσα σε αυτό το δίσκο είναι αδύνατον να περιγραφεί λεκτικά ή έγγραφα αν και θα γίνει μια προσπάθεια παρακάτω. Δίσκος για προγρεσσιβάδες που θέλουν να φτάσουν στα όρια τους. Αυτό το διαμαντάκι έκανε κάποια underground θραύση από την χρονιά που βγήκε αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε συνέχεια, το συγκρότημα έπαυσε να υπάρχει. Η εξάντληση των μελών των Twisted Into Form κράτησε μια δεκαετία με το συγκρότημα να γράφει υλικό τα τελευταία χρόνια και σύντομα περιμένουμε την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους.

Αν ξεκινάς να ακούς το ‘’Then Comes Affliction to Awaken the Dreamer’’ με σκοπό να παίζει απλά μουσική και εσύ να ασχολείσαι με κάτι άλλο, το έχασες το παιχνίδι. Εδώ θέλει απόλυτη αφοσίωση, ολική αλληλοεπίδρση. Αμείλικτο τεχνικά παίξιμο θα σε διαλύσει εσωτερικά και εξωτερικά. Όυτε οι ίδιοι δεν μπορούν πλέον να πιστέψουν το τι έπαιζαν. Δύσβατο, αδυσώπητο παίξιμο που προκαλεί αμηχανία όχι μόνο σε οπαδούς αλλά και σε μουσικούς. Ήχοι στροβιλίζονται στο μυαλό σου, κάθε ένας στη  δική του διάσταση και μήκος ηχητικού κύματος. Απείθαρχες συνθέσεις εξάγουν  δυσκολοχώνευτους ήχους από τέσσερις παικταράδες που βρίσκονται σε οίστρο και δημιουργούν ήχους με βάση τις σκέψεις τους ανασυγκροτώντας τους κάθε λίγο και λιγάκι. Ο Kaj Gornitzka είναι ιδιοφυία, αμολάει τα δάκτυλα του πάνω στην ταστιέρα χωρίς δεύτερη σκέψη και τα αφήνει να δράσουν αυτόνομα, πυρ κατά βούληση. Η φωνή του Leif Knashaug θα σας φέρει σίγουρα στο μυαλό τον Buddy Lackey των Psychotic Waltz, όχι μόνο στη χροιά της φωνής αλλά και στον τρόπο που την χρησιμοποιεί. Ίπταται, χαλαρώνει, ανεβοκατεβαίνει υψόμετρο, μηχανεύεται και μηχανορραφεί μελωδίες. Όσο για το ρυθμικό ντουέτο που χρησιμοποιείται ως μοχλός για να μετακινηθούν αυτές οι ηχητικές ριπές, λίγοι έχουν φτάσει στο επίπεδο τους.

Τραγούδια σαν το ‘’Torrents’’ λειτουργούν σαν εντάλματα για ψυχική και πνευματική αναστάτωση. Ο κόσμος μας γίνεται ρευστός, τα πάντα μέσα μας ανακατεύονται. Μουσικό σαλτοκόπημα και ψυχοονευματικό  σάλτο. Το πανέμορφο (με μια μικρή δόση Ανατολής) ‘’The Thin Layers of Lust and Love’’  ακούγεται πιο μελωδικό και κατευναστικό αλλά με μια γρήγορη παρατήρηση συνειδητοποιείς ότι το τελικό ηχητικόεπιγέννημα τους κοιτάει σε αντίθετους και αντίστροφους ορίζοντες. Τα riffs εξορύσσονται με μεγάλη προσοχή και σε μεγάλο βάθος και εξοστρακίζονται χωρις λογική και συγκεκριμένο στόχο προς κάθε κατεύθυνση. Αν εννοούμε τις ενορχηστρώσεις ώς κάτι καλοσχεδιασμένο και προσεγμένο, εδώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εδώ ηγεμονεί το Χάος και μέσα σε αυτό μπορεί να εναρμονίζεται μόνο το έμπειρο αυτί και μυαλό σε τέτοιους ήχους, δεν είναι για τους λιγόψυχους και ευκαιριακούς στο είδος. Χωρίς να επιδιώκουν την υπερβολή, είναι κομμάτι τους και αυτό μας προσφέρουν. Το παίξιμο τους γονιμοποιεί τους μητρικούς νευρώνες του εγκεφάλου μας με σήματα ακαταλαβίστικα ακόμα και για εξωγήινο πολιτισμό. Το μπάσο του θεούλη Erik Aadland (ο οποίος υπογράφει τις μισές συνθέσεις, με τις υπόλοιπες να ανήκουν στον Kaj Gornitzka) σερβίρει την ταραχή και την φαντασία την ίδια στιγμή με μια διεστραμμένη, εκτός τόπου και χρόνου, μπασογραμμή.  Τραγουδάρες σαν το ‘’The Flutter Kings’’ με εξαίρετα ηχητικά γυρίσματα και φωνητικά σεργιανίσματα κάνουν την ακρόαση του συγκεκριμένου τραγουδιού κάθε φορά και πιο ενδιαφέρουσα. Ποσοτική και ποιοτική σίτιση του ακροατή μέχρι να νιώσει την υπερπλήρωση. Το ‘’ Then Comes Affliction to Awaken the Dreamer’’ είναι ένα άκουσμα που δεν κουμαντάρεται, απλά το επαινείς και το αφήνεις να σου κάνει πλήρης κατάληψη με την καταποντιστικές τεχνικές και νοητικές ιδιαιτερότητες του.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.