Vendetta - Go and Live ... Stay and Die

VENDETTA - Go And Live... Stay And Die (Re-Release) (Full Album)

Vendetta-Go and Live ... Stay and Die

Η Τευτονική εμπροσθοφυλακή του Thrash Metal στα 80ς είναι γνωστό από ποιες μπάντες αποτελούνταν. Υπήρξαν και άλλες, ίσως λιγότερες σημαντικές διότι υπήρξαν μεταγενέστερες ή απλά δεν άντεξαν στον χρόνο για να ακουστουν σε περισσότερους. Όπως και να χει, τα παραδείγματα παραγνωρισμένων συγκροτημάτων εκείνης της εποχής και του ήχου, υπάρχουν. Ένα από αυτά, οι Vendetta από την Βαυαρία. Ξεκίνησαν μόλις το 1984, ένα μάτσο σχολιαρόπαιδα ήτανε και ξεκίνησαν άμεσα να γράφουν την δική τους μουσική. Αξίζει να γραφτεί ότι οι δυο κιθαρίστες του κουαρτέτου της μπάντας μοίραζαν και τις φωνητικές υποχρεώσεις.  Μια σειρά demos βγαίνουν το 1985-86 στην προσπάθεια να αποκτήσουν συμβόλαιο. Το καταφέρνουν μέσω της Noise Records η οποία έδωσε στέγη σε πολλές Γερμανικές μπάντες. Το ντεμπούτο ‘’Go and Live ... Stay and Die’’ κυκλοφορεί το 1987 και περιέχει τραγούδια που ακούσαμε στα demos αλλά και καινούριες συνθέσεις. Τευτονικός Thrash ογκόλιθος, μόνο για βρωμόξυλο. Το στοίχημα είναι να τα καταφέρουν να συνεχίσουν το ίδιο ποιοτικά και στη συνέχεια. Και το πράττουν. Ένα χρόνο ακριβώς αργότερα, βλέπει το φως της δημοσιότητας το δεύτερο τους δημιούργημα, το ‘’ Brain Damage’’. Και τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα αν αυτό είναι δυνατόν. Ο κόσμος φαινεται να τους ανήκει και τελικα.....το 1990 διαλύονται. Οι Vendetta είναι από τις μπάντες που ζήτησαν από τον εαυτό τους και το κοινό μια δεύτερη ευκαιρία και επανασυνδέθηκαν το 2002 με δυο από τα τέσσερα αυθεντικά μέλη. Σύντομα, έμεινε μόνος του ο μπασίστας (πλέον παίζει και κιθάρα) και έχουν βγάλει τρεις δίσκους χωρίς να αξίζουν ιδιαίτερης μνείας.

Σε λιγότερο από 40 λεπτά, οι Vendetta καλούνται να πάρουν εκδίκηση. Τα καταφέρνουν και με το παραπάνω. Ανυπεράσπιστα αυτάκια έρχονται σε επαφή με γερές δόσεις ενέργειας. Οι δυο κιθαρίστες πετούν το γάντι ο ένας στον άλλο και γίνεται της μονομαχίας. Riffs παίρνουν και δίνουν, χωρίς διακοπή για ανάσα. Το κουαρτέτο παίζει τόσο δυναμικά που απελευθερώνεται αρκετή ενέργεια για να κινηθεί διαστημόπλοιο.  Γρήγορα, ισχυρά, κραταιά, κερδίζουν έδαφος στις ολοκληρωμένες και οργανωμένες συνθέσεις τους. Το ότι τα φωνητικά μοιράζονται δυο, έκαστος σχεδόν στις μισές συνθέσεις, δίνει επιπλέον ενδιαφέρον και νομίζεις ότι ακούς μια διαφορετική μπάντα. Και οι δυο πάντως έχουν ταιριαστές για thrash φωνές, κοφτερές γλώσσες που στέλνουν τα σήματα τους άμεσα, επιβλητικά και γρήγορα. Εξοντωτικοί ρυθμοί που δεν ασφυκτιούν αλλά παίζουν σε δικά τους γήπεδα (ακούστε το τέλος του ομώνυμου τραγουδιού). Το καλό είναι οι Vendetta είχαν δική τους προσωπικότητα και δεν θύμιζαν τις αλλες μεγάλες Γερμανικές thrash metal μπάντες. Και η μουσική ήταν ομαδική προσπάθεια με τους στίχους να γράφονται από τον Daxx.

Η Noise δούλευε με δικούς της ανθρώπους.Έτσι την παραγωγή του ‘’Go and Live ... Stay and Die’’ ανέλαβε ο Harris Johns που ευτυχώς έκανε τα μαγικά του και στους Vendetta και έτσι δεν χάνεται σπίθα δύναμης. Το εξώφυλλο και αυτό από άνθρωπο της εταιρίας, τον γνωστό Phil Lawvere με την καρτουνίστικη τεχνοτροπία. Τίποτα το ιδιαίτερο βέβαια. Δεν το είχαν και ανάγκη όταν στο οπλοστάσιο σου έχεις τραγούδια σαν το ‘’System of Death’’ από την εποχή των demos. Έναρξη με μελωδικές ακουστικές κιθάρες, μέχρι να ακουστούν οι σειρήνες του πολέμου. Όντως ξεκινά πόλεμος, ηχητικός. Το λέει και η δεύτερη πλευρά του δίσκου ’’…Stay And Die’’.  Εξεγείρονται οι αισθήσεις με τα riffs που παίρνουν ζωή. Ρυθμοί που όχι μόνο αποτρέπουν την μονοτονία  αλλά χαρίζουν δαμασμένη βαρβαρότητα. Το μεγαλύτερο (και καλύτερο) τραγούδι του δίσκου δίνει την σειρά του στο πιο σύντομο, ένα μίνι δυναμίτη. Άλλες δυο συνθέσεις ικανές να σε παγιδεύσουν αέναα στο thrash ολοκαύτωμα τους και να μην βγεις απο εκεί ζωντανός. Αν βγεις, σίγουρα έχεις λατρέψει τον δίσκο.

Υ.Γ. Οι φωνητικές μελωδίες του ‘’On The Road’’ μου φέρνουν σε Whiplash. Επίσης η έκδοση σε cd που κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα περιείχε το ‘’And The Brave Man Fails’’ που είναι απλά θεικό (με ολίγη από Μetallica γεύση).

Copyright 2023. All Right Reserved.