Windir - Sóknardalr

Windir-Sóknardalr

Μετά από 50 χρόνια συνεχής παρουσίας του heavy metal με χιλιάδες μπάντες και δίσκους να έχουν κυκλοφορήσει, συνειδητοποιούμε ότι πολλές από τις μπάντες των πρώτων δεκαετιών αποσύρονται λόγω ηλικίας. Βέβαια καθόλη τη διάρκεια πάμπολλες μπάντες έχουν διαλυθεί για μύριους λόγους. Αλλά κάποιες ξεχωρίζουν λόγω της τραγωδίας που τους χαρακτηρίζει όπως αυτές των Death και των Bathory ή ακόμα χειρότερες καταστάσεις όπως των  Scald ή των  Windir (25χρονοι νεαροί). Στην τελευταία περίπτωση πηγαίνουμε στη Νορβηγία να γνωρίσουμε την μπάντα του έφηβου Valfar (Terje Bakken) ο οποίος σε ηλικία 16-17 ετών δημιούργησε τους Windir για να εκφράσει την αγάπη του για τον Βορρά, τους μύθους και την ιστορία του, μέσω της σκληρής μουσική και πιο συγκεκριμένα του Black Metal που εκείνη την περίοδο κυριαρχούσε στη Νορβηγία αλλά και σε όλο τον πλανήτη. Ο  έφηβος Valfar άρχισε να δημιουργεί μουσική με την βοήθεια φίλων προσθέτοντας στο black metal του μεγάλες δόσης επικοσύνης αλλά και παράδοσης έχοντας στίχους στη Sognamål διάλεκτο που μιλούν σε συγκεκριμένες περιοχές της Νορβηγίας. Τα πρώτα demos δείχνουν κάποια καλά δείγματα, καταφέρνει να υπογράψει με την Head Not Found και να κυκλοφορήσει το ντεμπούτο ''Sóknardalr'' το 1997, περιέχοντας παλιότερα αλλά και φρέσκα τραγούδια. Ο  Valfar δεν είναι ούτε είκοσι χρονών όταν συμβαίνουν όλα αυτά. Πιο ώριμος ο ίδιος αλλά και οι συνθέσεις του και πλέον με μεγαλύτερη βοήθεια από εξωτερικούς συνεργάτες βγαίνει το ''Arntor'' το 1999 και το όνομα της μπάντας γίνεται σαφώς γνωστότερο. Η σύνθεση των Windir σταθεροποιείται και πλέον μιλάμε για συγκρότημα που μάλιστα δίνει και πολλές συναυλίες. Τρίτο βήμα το ''1184'' (πάντοτε με εξωφυλλάρες-πίνακες ζωγραφικής, χαίρεσαι να τα έχεις στη δισκοθήκη σου) με αγγλικό στίχο πλέον μιας και οι Windir πλέον απευθύνονται σε όλο τον πλανήτη και έχουν αγαπηθεί με το δίσκο να βρίσκει τρομερή ανταπόκριση, κάτι που συμβαίνει και με τον τελευταίο τους δίσκο ''Likferd'' (2003). Γιατί τελευταίος δίσκος; Διότι το 2004 ο Valfar αφήνει την τελευταία του πνοή από υποθερμία σε ηλικία 24 ετών αποκλεισμένος από χιονοθύελλα πηγαίνοντας στους γονείς του. Πόσο ατυχές συμβάν; Τα χιονισμένα τοπία που τόσο αγαπούσε ήταν και ο τόπος θανάτου του. Η μπάντα διαλύθηκε άμεσα αφού Windir=Valfar και τα υπόλοια μέλη δημιούργησαν τους Vreid και τους Cor Scorpii, δυο αξιόγογες μπάντες αμφότερες που αξίζουν την προσοχή μας.

Μελωδικό, επικό Black Metal. Οι κιθάρες ακούγονται απειλητικές ρίχνοντας τη θερμοκρασία του χώρου, οι φωνητικές κραυγές υποδηλώνουν οργή και μίσος αλλά από την άλλη έχεις μπόλικα πλήκτρα να κατευνάζει το συνολικό αποτέλεσμα όπως και καθαρά φωνητικά να σε μεταφέρουν γύρω από μια φωτιά να ζεσταθείς και να ακούσεις ιστορίες από τα παλιά.  Κραυγές κορακιών σε βίκινγκ ιεροτελεστίες που εσυ προμηθεύεσαι μέσω ηλεκτρισμού και ακραίου ήχου, αλλά όχι θόρυβου. Και το εναρκτήριο ''Sognariket sine krigarar '' τα περιλαμβάνει όλα αυτά. Το πνεύμα του Βόρειου Σέλας βρίσκεται εδώ και σε συντροφεύει μέσω των riffs που σκοτεινιάζουν το τοπίο. Η παρέλαση των Γιγάντων ολοκληρώνεται είτε σε αργούς είτε σε γρήγορους ρυθμούς, πάντοτε συντροφιά με ένα διακριτικό μπάσο το οποίο δυστυχώς δεν προσφέρει αρκετά. Ευτυχώς ο Steingrim παίρνει τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο ώστε να δημιουργήσει κρουστικές πύλες για να μεταβούν οι μελωδίες των εγχόρδων και να πραγματοποιηθεί η μετάβαση του ακροατή σε άλλους τόπους και χρόνους.

Στο ''Sóknardalr'' θα ακούσεις τραγούδια που χρονολογούνται μέχρι και πίσω στο 1994-95, έστω και ελαφρώς αλλαγμένα όπως το ''Mørket sin fyrste''.  Σίγουρα δεν είναι ο πιο ώριμος και καλός δίσκος των Windir αλλά εδώ ακούς τον ενθουσιασμό και την ασυγκράτητη αγάπη του για αυτό που κάνει χωρίς να σκέφτεται σε δεύτερο χρόνο. Ένα καλό, παγωμένο riff, βγαλμένο από τις σπηλιές του νου του, πέφτει σαν ώριμος καρπός για να το γευτείς αχόρταγα. Πλήκτροφόρες φωτιές να σου ζεστάνουν το σώμα και την ψυχή. Φωνή που μάχεται με όπλο τις λέξεις και τις κραυγές. Χρήση αρκοντεόν για ένα φολκ τόνο που θα σε βοηθήσει στο να μπεις στο πνεύμα των ιστοριών που εξιστορεί. Ακουστικά κιθαριστικά περάσματα ανάμεσα στις έγχορδες αβυσσαλέες επιχειρήσεις. Απαραβίαστες γωνίες δεν υπάρχουν. Ο Valfar αφαιρεί και προσθέτει οτιδήποτε θα τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει τις ιδέες του. Είτε στο μουσικό κομμάτι είτε στο θέμα των φωνητικών που εκτός των δικών του δριμύτατων φωνητικών, χρησιμοποιούνται επίσης ανδρικά καθαρά αλλά και γυναικεία. Οι μελωδίες δεν είναι κρυπτογραφημένες αλλά όμορφα κολλημένες πάνω στην τραχύτητα του ήχου τους. Νυκτόβια και χιονισμένα θα φτάσει ο δίσκος στο οκτάλεπτο ''Likbør'' που μας εξιστορεί μια άσχημη και με άσχημο τέλος ιστορία ντυμένη με την ανάλογη μουσική. Οι ηχητικές αποχρώσεις τείνουν προς το γκρι μιας και δεν συμμερίζονται την μάυρο-άσπρο λογική που είχαν πολλές black metal μπάντες. Εξαιρετικά ηχητικά περάσματα εμφανίζονται σε αυτή τη σύνθεση κάνοντας την μια από τις αγαπημένες μου του δίσκου.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.