Y & T - Mean Streak

Y&T Mean Streak ( Official Music Video ) 1983 DAVE MENIKETTI

Y & T-Mean Streak

Κάποιες μπάντες τις ακούγαμε χθές, θα τις ακούσουμε και σήμερα. Πιθανότατα και αύριο διότι αξίζουν και μας ανεβάζουν το κέφι. Συνειρμός.... Yesterday And Today. Y&T δηλαδή, όπως το όνομα μιας Αμερικάνικης hard rock/heavy metal μπάντας που ιδρύθηκε το 1974 όταν προσχώρησε ο κιθαρίστας Dave Meniketti στην ανώνυμη μπάντα διασκευών των τριών (τότε) συμπαικτών του στο Oakland της Καλιφόρνιας. Το όνομα της μπάντας αποφασίστηκε όταν ψάχνανε όνομα πριν δώσουμε την πρώτη τους συναυλία και στο πικάπ έπαιζε το ‘’ Yesterday And Today’’ των The Beatles. Την δεκαετία του ’70 κυκλοφόρησαν δυο δίσκους με το παλιό τους όνομα, το μακροσκελές δηλαδή, μέσω της London Records. Μελωδικό hard rock με απίστευτα κιθαριστικά θέματα και από τους δυο κιθαρίστες της μπάντας, ειδικά στο ‘’Struck Down’’ δίσκο. Είναι και η φωνή του Meniketti το κάτι άλλο. Τα 80ς ξεκίνησαν καλά για το συγκρότημα με συμβόλαιο με την A&M Records. Αλλάζουν πλέον και το όνομα τους στο πιο σύντομο Y&T, αυτό που φώναζε το ενθουσιασμένο κοινό στις συναυλίες τους.  Ένα σερί τρομερών (και σαφώς σκληρότερων)  δίσκων ξεκινά όπως αυτά των ‘’EarthShaker’’, ‘’Black Tiger’’ και ‘’Mean Streak’’ αλλά η επιτυχία έρχεται πιο πολύ στην Ιαπωνία παρά στις άλλες ηπείρους. Το ‘’In Rock We Trust’’ είναι πιο εμπορικό, εξίσου ωραίο και καταφέρνει να μπει στα charts της Αμερικής και να κάνει το όνομα τους ακόμα γνωστότερο παγκοσμίως. Ακολουθεί το ‘’Down For The Count’’ με πιθανότατα το πιο γνωστό χιτάκι τους, το ‘’Summertime Girls’’. Να σημειωθεί ότι μέχρι τότε το κουαρτέτο είχε παραμείνει ίδιο. Πρώτη αλλαγή το 1986 με τον drummer Haze( συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό συνθετικά) να αποχωρεί. Χρησιμοποιούν ακόμα και εξωτερικούς συνεργάτες για την σύνθεση των νέων τραγουδιών. Η πτωτική πορεία ξεκινά με το  ‘’Contagious’’, αργότερα φεύγει και ο έτερος κιθαρίστας Alves, βγαίνει το μέτριο ‘’Ten’’ και διαλύονται. Στην πρώτη επανασύνδεση τους βγάζουν δυο όμορφους δίσκους, με την ωριμότητα των 90ς και αξίζουν πάραυτα. Στη δεύτερη επανασύνδεση τους το 2010 έβγαλαν το πολύ καλό ‘’Flametrader’’, λίγο πριν απεβιώσει από καρκίνο το ιδρυτικό μέλος και μπασίστας Kennemore. Φέτος περιμένουμε νέο δίσκο, για να δούμε...

Διαλέγουμε ένα δίσκο περίπου στη μέση της δισκογραφίας τους, το ‘’Mean Streak’’. Έχουν τόσο καλούς δίσκους που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Το ‘’Mean Streak’’  έχει κάποια διαμαντάκια μέσα τους. Καταρχήν το εναρκτήριο ομώνυμο τραγούδι. Πολύ δυνατό, με φαντασία στα riffs. Άκρως διασκεδαστικό τραγούδι, με ωραίο ρυθμό, πιασάρικες μελωδίες, δεύτερα φωνητικά σε ρεφραιν και riffs που παρελαύνουν το ένα μετά το άλλο. Το βασικό εναρκτήριο riff γράφτηκε από την κοπέλα του Alves, προορισμένο για επιτυχία και μόνο. Το ‘’ Straight Thru The Heart’’ μυρίζει 70τίλα και μας αρέσει. Στερεός ρυθμός και από πίσω χτίσιμο με τις κιθάρες αλλά το ‘’ Lonely Side Of Town’’ είναι ακόμα καλύτερο. Μπάσο που σφυροκοπά τα ηχεία χωρίς σωτηρία, δάκτυλα που τρέχουν μαραθώνιο πάνω στη ταστιέρα, ευκολομνημόνευτο ρεφραιν με την συναισθηματική φωνάρα του Dave και τα πάντα είναι όμορφα στη ζωή σου. Το καλύτερο τραγούδι του δίσκου έρχεται τέταρτο στη σειρά ‘’ Midnight In Tokyo’’, επηρεασμένο από  το ταξίδι τους στην Ιαπωνία που προηγήθηκε πριν λίγο καιρό. Ηχητική κορύφωση από το πρώτο δευτερόλεπτο. Άκρως συναισθηματικό παίξιμο στα έγχορδα, σπορείς μελωδίας. Οι ρυθμοί δυναμώνουν, η φωνή ενσαρκώνει κάθε λέξη με την έκφραση της, η συναυλιακή επωδός πρέπει να τρέλαινε την κίτρινη φυλή ( και όλους μας φυσικά). Ανοίγουν οι ουρανοί και μας θρέφουν με το ηχητικό μάννα τους.

Η δεύτερη μεριά ξεκινά με το ‘’ Breaking Away’’, ένα χιτάκι γεννημένο για το σανίδι πριν δώσει τη θέση του στο  ξεκάθαρα heavy metal τραγουδι, το ‘’ Hang 'Em High’’.  Η φωνή κρατά την ναζιάρικη της χροιά σε σημεία αλλά οι ρυθμοί τα σπάνε από ένταση. Έχει και ένα western style παίξιμο στα drums και κιθάρες λίγο μετά την μέση του τραγουδιού. Μετά ξεκινά το απόλυτο ξεσάλωμα-αχρήστευση της κιθάρας που θα χρησιμοποιήθηκε για το συγκεκριμένο σόλο. Το ‘’ Take You To The Limit’’ (μέτριο τραγούδι)  είναι γκρουβάτο έχοντας ένα κρυμμένο bluesίζιστο συννεφάκι από πάνω του, το ‘’ Sentimental Fool’’  δημιουργήθηκε για να γίνει ραδιοφωνικό χιτ (υπήρχε από την εποχή των demos του Earthshaker, μια σύνθεση του Meniketti που δεν την γούσταρε ιδιαίτερα ο ίδιος) και το ‘’Down And Dirty’’, ένα φόρο τιμής στους AC/DC. Εδώ να γραφτεί ότι έχει γίνει καταπληκτική δουλειά από τον αείμνηστο Tsangarides ο οποίος πήγε τις συνθέσεις τους δυο βήματα ψηλότερα με την λεπτομερή παραγωγή του.

Copyright 2023. All Right Reserved.