Ether Breather - Death Dream

Ether Breather-Death Dream

Άλλη μια πανάγνωστη Αμερικάνικη μπάντα εμφανίζεται στο ευρύτερο μεταλλικό φως για να τους μάθουμε. Σειρά των Ether Breather από το New Jersey. Όνομα παρμένο από μια sci-fi ιστορία του Theodore Sturgeon (1939). Ένα σύντομο βιογραφικό των Ether Breather θα περίκλειε τα εξής....  Ο κιθαρίστας Joshua Ribakove απαντάει σε μια διαφήμιση ως ρόλο...μπασίστα στους (αρκετά γνωστούς στις μέρες τους και την περιοχή τους) Sneak Attack. Ο αυθεντικός μπασίστας της μπάντας επιστρέφει σύντομα και αναγκαστικά αποχωρεί ο Joshua. Έχει όμως αναπτύξει δεσμούς με τον drummer της μπάντας και Mark Mari πκαι αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια μπάντα και να ηχογραφήσουν τις συνθέσεις του Joshua. Βρίσκουν και ένα τραγουδιστή και το Power Trio εγένετο Ether Breather κυκλοφορώντας ένα ντέμο το 1988 σε 300 κασέτες. Ο τραγουδιστής αποχωρεί και το μικρόφωνο αναλαμβάνει ο αντίστοιχος των Sneak Attack. Σαν κουιντέτο πλέον (και με δεύτερο κιθαρίστα και άλλο μέλος των Sneak Attack) κυκλοφορεί το δεύτερο ντέμο το 1989 σε 50 κασέτες. Πολλές αλλαγές στη σύνθεση, αλλαγές στο όνομα της μπάντας και κάπου το 1991 η αυλαία πέφτει. Λίγο πριν κλείσει το 2021, μια συλλογή με τα δυο αυτά demos συν ένα προγενέστερο (και ακυκλοφόρητο) μπαίνουν στη συλλογή της Arkeyn Steel με όνομα το τίτλο του demo τους, ‘’Death Dream’’. Διαθέσιμο σε 500 cds.

Η συλλογή ξεκινά από τα πιο πρόσφατα και μετά θα συνεχίσει στα παλιότερα. Το demo του 1989 πρώτα και καλύτερα. Το τραγούδι ‘’2000 A.D. ‘’ μπορεί να φάνταζε sci-fi σαν τίτλος και στίχοι αλλά σήμερα φαίνεται αρχαικό. Σε αυτό το τραγούδι όπως και στα επόμενα, έχουμε διπλές κιθάρες με πολύ διαφορετικό ήχο μεταξύ τους, ωραία απανωτά σόλος, ρυθμικό στρώσιμο για να χτιστούν πάνω οι δυναμικές αρμονίες του κάθε τραγουδιού. Η φωνή του Mac είναι σαφέστερα καλύτερα του προγενέστερου Lazlo Grimms. Αν και η παραγωγή δεν είναι τέλεια (demo γαρ), έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στη μεταφορά των τραγουδιών σε cd και τα απολαμβάνουμε χωρίς δυσκολία. US Power Metal, με δυναμικούς ρυθμούς, κολασμένο riffing και αβυσαλλέες τσιρίδες. Βρισκόμαστε στην εποχή που έχουμε δυο κιθάρες και αυτό έχει σαφέστατα επακόλουθο στον ήχο. Για τους λάτρεις του μπάσου, ακούστε το ‘’ Pain (Can Be a Rock)’’ με το καταπληκτικό μπάσ(σ)ιμο. Διάχυτες αρμονίες λούζουν κάθε σύνθεση και η ενορχήστρωση κάθε μια από αυτές περιλαμβάνει μοιρασμένες δόσεις αρμονίας και θραυστικών ήχων. Με πιο hard rockάδικη διάθεση συνεχίζουν στο ‘’ Third Sun Rise’’, πάντοτε με το μπάσο να σφυροκοπά μέσα στα αυτιά μας και drumming που σου καταστρέφει την ακοή με την επιδεξιότητα του. Ολισθαίνουσες κιθαριστικές μελωδίες στο  ‘’A Long Way Down’’ με πιο μελωδικά φωνητικά και γήινα φωνητικά σε αντίθεση με το εκρηκτικό ‘’ Dinosaurs Walk Again (Pleasant Dreams)’’ που θα ακολουθήσει.

Τα επόμενα τρία τραγούδια είναι από το demo του 1988, σαν power trio και με τραγουδιστή που η φωνή του έφερνε πιο πολύ σε Lemmy. Το ορχηστρικό είναι ένα πολύ άξιο δείγμα των ικανοτήτων της μπαντας και ακούγεται ευχάριστα και σαγηνευτικά.  Το ‘’ Death Dream’’ φέρνει πιο πολύ σε γρήγορους Accept παρά στο US power που αγαπήσαμε στο επόμενο demo τους ενώ το ‘’War Torn’’ σε Motorhead. Όχι μόνο λόγω φωνητικών αλλά και μουσικής.Rock ‘n’ roll,καμιά σχέση με ότι προηγήθηκε στη συλλογή η οποία κλείνει με ένα ακυκλοφόρητο, μελωδικό ορχηστρικό και μια παλιότεη εκτέλεση του ‘’War Torn’’. Όπως και να χει, αυτή είναι η ευκαιρία μας  για να αποκτήσουμε σε φυσικό φορμάτ (cd) τουλάχιστον τις πέντε πρώτες συνθέσεις  και πράττουμε αναλόγως ορέξεων και αναγκών.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.