Forté - Stranger than Fiction

Forté-Stranger than Fiction

Πολλά συγκροτήματα ιδρύθηκαν από αδέρφια. Συνήθως ο ένας είναι ο κιθαρίστας και ο άλλος μπασίστας, ντραμερ ή σε λιγότερες περιπτώσεις και ο άλλος κιθαρίστας. Σπανιότατα πάντως τραγουδιστής. Έτσι, πολλά αδέρφια αρχίζουν και παίζουν μουσική, συνθέτους, κοντρολάρουν μια μπάντα, προσθέτοντας σταδιακά φίλους τους από το σχολείο ή την γειτονιά ή μια αναρτημένη αγγελία. Μιλάμε για τα παλιά τα χρόνια..... Κάπως έτσι πρέπει να εξελίχτηκε και η φάση των Αμερικανών Forte. Εικόσάχρονα τότε, κάπου το 1987 τα αδέρφια Scott, ο Jeff στην κιθάρα και ο Greg στα drums. O James Randel  έχει μόλις τραγουδήσει στο ομώνυμο Oliver Magnum (θεικός δίσκος) και έχει αποχωρήσει το 1989. Η τετράδα συμπληρώνεται με τον Ghames "Rev." Jones στο μπάσο, όλοι παιδιά της Oklahoma city.  Γράφουν το πρώτο τους υλικό το 1990-91 και συμμετέχουν στην κλασσική σειρλα προώθησης της Metal Blade, το ‘Metal Massacre XI’’ και το ‘’ Massacre Records Promo-Sampler Vol. 1’’. Δυστυχώς δεν γίνονται μέλος του ρόστερ της γνωστής εταιρίας αλλά μια φρέσκια Γερμανική εταιρία, η Massacre Records, τους υπογράφει. Το ‘’ Stranger than Fiction’’ κυκλοφορεί το 1992 έχοντας το υλικό που είχε ήδη γραφτεί.  U.S. Power Metal at its best. O James Randel δεν στεριώνει ούτε στους Forte και νέος τραγουδιστής αναλαμβάνει ο Dollins. To ‘’ Division’’ είναι αρκετά καλό, λίγο πιο thrashy αλλά δεν συγκρίνεται επ ουδενί με το ντεμπούτο. Το τρίτο τους βήμα, ‘’Destructive’’ τους βρίσκει και πάλι με νέο τραγουδιστή αλλά και μπασίστα ενώ τα πλήκτρα πλέον παίζουν πιο ενεργό ρόλο. Προσωπικά τον προτιμώ από τον προηγούμενο ενώ και το ‘’ Rise Above’’ του 1999 είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, συνθετικό και ηχητικό. Πολλά χρόνια αργότερα, το 2012 ακούμε τον τελευταίο τους δίσκο μέχρι σήμερα, το ‘’ Unholy War’’. Εδώ πλέον μιλάμε για ξεκάθαρα thrash metal  (σαν overkill, flotsam and jetsam, τέτοιο στυλ) που σπέρνει. Δυστυχώς το 2019 απεβίωσε ο Greg και δεν γνωρίζουμε πλέον τι επιφυλλάσει το μέλλον για τη μπάντα. Ο Jeff δεν έχασε μόνο το ντράμερ της μπάντας. Έχασε τον αδερφό του και συμπαίκτη του για πάνω από 30 χρόνια. Η χημεία διαλύθηκε.

Αν το πρώτο riff του δίσκου σας κάνει να νομίζετε ότι βάλατε κατά λάθος Voivod, δεν θα είστε οι πρώτοι που το σκεφτήκατε. Μέχρι να μπούν τα φωνητικά βέβαια. Διότι έχουν αυτή την τσιρίδα που βρίσκεις μόνο σε US power metal μπάντες. Αέναα κινούμενες μελωδίες και ρυθμοί τρυπώνουν ύπουλα στα αυτιά σου. Επέλαση έγχορδων στο ‘’ The Inner Circle’’. Εκρηκτικοί ρυθμοί που το εκτοξεύουν στο υπερπέραν. Κραυγές που σε σχίζουν σαν τα πιο κοφτερά νύχια.  Οι ίδιες οι συνθέσεις εξελίσσονται κατά τη διάρκεια τους ξεχνόντας μερικές φορές ακόμα και το βασικό ρυθμό. Ιδεαλιστικές δημιουργίες  γεμάτες μεγαλοπρεπή φωνητικά. Το ομώνυμο τραγούδι μου θυμίζει ελαφρά την προηγούμενη κυκλοφορία της Massacre, το ‘’Theater of Fate’’ των Viper, προσθέτοντας του τεχνική κατάρτιση και αντικομφορμιστικές μελωδίες. Επίσης το τελευταίο τραγούδι του δίσκου, το ‘’ The Promise’’ είναι το πιο λυρικό, θυμίζοντας Heir Apparent και η ευτυχία διπλασιάζεται.

Όλες οι tech/prog μπάντες έχουν ένα ορχηστρικό τραγούδι στους δίσκους τους. Ίσως να θέλουν να αποδείξουν ότι μπορούν και χωρίς frontman , ίσως  απλά να αποζητούν το απόλυτο ενδιαφέρον και προσοχή του ακροατή στους ήχους τους (κιθάρα και μπάσο μόνο). Νέες ηχητικές ρυθμίσεις και σχηματισμοί σημαίνει νέες επιθέσεις για τους Forte. Ντου από παντού, χωρίς σταματημό. Χωρίς παράμετρους και όρια. Εξετάστε την ψύχωση των δακτύλων πάνω σε ταστιέρες και χορδές στο ‘’ Mein Madness’’. Τρέλα. Ένας μπασίστας-αρχιτέκτονας και όχι μουσικός. Ασυμφωνίες που δημιουργούν μελωδίες και εκτόνωση. Ίσως το καλύτερο τραγούδι του δίσκου να ακούσει στο όνομα ‘’ Digitator’’. Σίγουρα πάντως τέτοιες τσιρίδες και κραυγές θα μείνουν στην κορυφη όλων των ακροατών που αρέσκονται σε τέτοια ακούσματα. Οι μουσικές τους επιδρομές συνεχίζονται για λίγα λεπτά ακόμα, έχοντας μανιακές ταχύτητες και καταστροφική υπεροχή σε όλους τους τομείς πριν κλείσουν με το προαναφερθέντα λυρικό  τραγούδι-τιμωρό (The Promise). Αν σας αρέσει το power/thrash δίσκων σαν το ‘’Taking Over’’ των Overkill, τα δυο πρώτα των Flotsam and Jetsam, οι Metal Church και ανάλογα ακούσματα, το τσεκάρετε οπωσδήποτε.

 

 

Copyright 2023. All Right Reserved.