Jester's March - Acts

Jester's March - Acts (Album)

Jester's March-Acts

Η Γερμανία  ήταν η κυριότερη αντιπρόσωπος στοΕυρωπαικό  progressive metal στις αρχές των 90ς. Τα παραδείγματα πολλά και αν ψάξεις βαθύτερα, άπειρα. Και κάπως έτσι φέρνουμε στη μονολογική συζήτηση μας, τους  Jester’s March.  Ξεκίνησαν το 1989 από το Dortmund και η αλήθεια είναι ότι είχαν μια πιο thrashy/speedαριστή υφή. Αρκεί να ακούσεις το ντέμο τους ‘’Audience To The King’’ του 1989 και να διακρίνεις αυτές τις επιρροές. Κατά τα άλλα ήδη πολύ τεχνικοί, διαφορετικοί, προοδευτικοί (για την εποχή) με την πραγματική έννοια. Εμβολιασμός του Τευτονικού Power/Thrash με δόσεις παρανοικής μελωδίας και τεχνικής διακινδύνευσης. Τότε τραγουδιστής, ο φρόντμαν του ‘’ Hypertrace’’ των Scanner.  Το 1990 η μπάντα δέχεται μεγάλες αλλαγές στην σύνθεση της. Τα αδέρφια Bilic αναλαμβάνουν κιθάρες και φωνή ενώ προστίθεται και πληκτράς. Το σεξτέτο  πλέον ακούγεται πιο power/prog και το 1991 κυκλοφορεί το ‘’Beyond’’ από την Steamhammer. Θα έγραφα ότι τα πάντα αγγίζουν την τελειότητα αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. ΕΙΝΑΙ η τελειότητα, κάθε riff, κάθε κραυγή μέχρι το εξώφυλλο. Αλλαγές και πάλι στη μπάντα, τα μέλη από έξι γίνονται μόλις τέσσερις αλλά η ποιότητα δεν μειώνεται. Ακόμα πιο προοδευτικοί, ακόμα πιο μελωδικοί, μας παραδίδουν ένα χρόνο αργότερα το ‘’Acts’’ και γράφουν το όνομα τους στην Ιστορία, έστω και για συγκεκριμένο ακροατήριο. Το συμβόλαιο χάνεται, η μπάντα αλλάζει όνομα και για ακόμα μια φορά μέλη, ο παιχταράς των Mekong Delta  πιάνει την μια κιθάρα και πλέον σαν House Of Spirits  βγάζουν το ‘’Turn Of Tides’’, ένα τρομερό prog metal πετράδι που άνετα συγκρίνεται με οτιδήποτε στο είδος. Ένας δεύτερος δίσκος θα συνεχίσει την κληρονομιά τους αλλά πλέον πολύ πιο μελωδικοί και λιγότερο προοδευτικοί, ο οποίος δυστυχώς δεν (με) ενθουσιάζει.  Τίτλοι τέλους και γι αυτούς.

Θα δυσκολευόμουν πολύ να διαλέξω ποιος δίσκος των  Jester’s March είναι ο αγαπημένος. To ‘’Acts’’ είναι λατρεία, είναι ανάγκη. Σε παραλύει από τις πρώτες νότες που απελευθερώνει. Η Νέμεση για τους κουλούς και τους παράφωνους. Εδώ καλείσαι να συνδυάσεις τους σωματικούς σπασμούς σου με τις νοητικό σου moshing. Οι μελωδίες του σε ναρκώνουν, οι αλλαγές του σε αφυπνίζουν. Το κλειδί στην ποιότητα δεν είναι η υπερβολή. Ακούς το ‘’Run’’ και το συνειδητοποιούν τα οστά και η σάρκα σου στην αρχή, ο εσωτερικός σου κόσμος ευθύς αμέσως. Ναι μεν τεχνικά αλλά πάνω από όλα με ψυχή. Αυτή είναι που επιλέγει την σειρά στις νότες, στους ήχους, στον τρόπο που θα ακούγονται όλα. Οι αρμονίες σφαδάζουν πάνω στην παικτική αρτιότητα της τετραμελής ομάδας.  Το ‘’περίπλοκο’’ δεν  διώκεται αλλά και ούτε επιδιώκεται. Αφήνουν τους εαυτούς τους πάνω στα όργανα τους και  βγάζουν ότι τους προστάζεται από τα έσω.

Ανέκαθεν η ψυχή των Jester’s March  ήταν το δυναμικό ρυθμικό ντουέτο. Οι τύποι παίζουν σαν ΕΝΑ, εξιτάρουν κάθε νεύρο, κάθε αισθητήριο σου όργανο. Μακριά από τους βαρετούς τύπους που ξέρεις τι θα παίξουν πριν το παίξουν και μάλιστα από το πρώτο άκουσμα. Εδώ μιλάμε για άκουσμα εικοσιπενταετίας και ακόμα σοκάρομαι από τις απρόσμενες αλλαγές, σχεδόν εκατοντάδες ακούσματα μετά. Δεν παίζουν όμως δυσαρμονικά ή χαοτικά. Σε οδηγούν σε ένα μυστικό ταξίδι  έντασης και σπασμωδικών κινήσεων  με τελικό προορισμό ένα γαλήνιο λιμάνι. Δεν υπάρχει έξοδος από το ‘’ No Man's Land’’ έτσι και επιτρέψεις στα πρώτα ηχοχρώματα να βάψουν το μυαλό σου. Ο καθρέφτης της Αποκάλυψης σπάει από τις συχνότητες του μπάσου, τα riffs χτίζουν φανταστικά σκαλιά για να ανεβείς προς την Κορύφωση. Οι γονείς των αδερφών Bilic πρέπει να είναι πολύ περήφανοι με τις ικανότητες τους. Ξεχωριστή η φωνή του Olaf, δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη να τη συγκρίνω. Αρκετά ρινική αλλά κρυστάλλινη και πνευματώδης. Μόνο το ‘’ Leaving ‘’ να ακούσεις, έχεις κλείσει σαν ακροατής τη νύχτα σου.   Αυθόρμητη και παρορμητική μουσική από νεαρούς που ήθελαν και μπορούσαν να ρισκάρουν. Αυτό ήταν το Progressive Metal των 90ς. Μέχρι και το εξώφυλλο…..

Copyright 2024. All Right Reserved.