Mystic-Force - Eternal Quest

Mystic Force - The Eternal Quest (1993) Full Album

Mystic-Force - Eternal Quest

Μια τρομερή U.S. Power/Progressive μπάντα ξανασυστάθηκε το 2010 και όλοι περιμένουμε εναγωνιωδώς το νέο της υλικό (ελπίζω να υπάρξει). Ο λόγος για τους Mystic-Force από τα λατρεμένα Marylands που ξεκίνησαν το 1983, σε πιο Power metal επίπεδα. Στο πρώτο τους ep, ‘’Take Command’’, o Keith Menser εκτός από το μπάσο αναλαμβάνει και πλήκτρα και δίνει ένα πιο προγκ τόνο στην μουσική τους. Να σημειωθεί ότι κάποτε στα πρώτα πρώτα τους βήματα, στην μπάντα ήταν και ο αδερφός τους, Scott.  Το ντεμπούτο τους ‘’ Shipwrecked with the Wicked’’ που κυκλοφόρησε το 1990 από την Siegen Records (εταιρία του ίδιου του Keith Menser) δεν είναι παρά το πρώτο τους ep μαζί με τα δυο τραγούδια του ομώνυμου demo που επακολούθησε. Όλα τέλεια, αλλά τα πραγματικά διαμάντια ήρθαν αργότερα με τα ‘’The Eternal Quest’’ και ‘’ A Step Beyond’’. Ότι και να λέμε, δεν αρκεί. Στο ηχητικό λεξικό, στην λέξη λυρισμός ακούγονται αρκετά τραγούδια από αυτούς τους δίσκους.  Μετά αποχωρεί το τρομερό τους λαρύγγι (και από την ζωή το 2013 R.I.P.) αλλά αντικαταστάτης και τραγουδιστής στον τέταρτο και τελευταίο τους δίσκο, αρκετά χρόνια αργότερα, βρίσκεται στο πρόσωπο του εξαιρετικού William A. Wren. Η μπάντα συνεχίζει πλέον με μοναδικό ιδρυτικό-παλιό μέλος τον ίδιο τον Keith Menser αλλά νομίζω ότι αυτός αρκεί και περισσεύει για να ακούσουμε κάτι εξαιρετικό και πάλι από αυτή τη μπάντα.

Τα μουσικά θαύματα σπάνια γεννιούνται από ένα μυαλό. Και αν συμβεί, δύσκολα θα εκτελεστούν μόνο από αυτό. Στο ‘’The Eternal Quest’’ διαλέγεις οποιοδήποτε τραγούδι και έρχεσαι αντιμέτωπος με την ίδια κατάσταση. Συνοδοιπόροι με την ποιότητα, τα τέσσερα μέλη έχουν ισόβαθμο κομμάτι στην μοιρασιά της εκτελεστικής πίτας. Όλα ακούγονται τόσο τεχνικά αλλά και τόσο λυρικά. Το ρυθμικό ντουέτο παραδίδει πολύ σκληρούς ρυθμούς, πραγματικά δεν είναι για λιγόψυχους. Μια κιθάρα που κατανοεί την ισορροπία της δύναμης και της μελωδίας και ακροβατεί επιτυχώς. Και ένα ξυράφι-στόμα που θερίζει με τις φωνητικές του μελωδίες και την εξύψωση κάθε λέξης στα Ουράνια.

Μαθητευόμενοι μόνο των Άριστων,Fates Warning,Crimson Glory,Heir Apparent,Queensryche. Με τον μαθητή να φτάνει εύκολα στο επίπεδο των διδασκάλων του με ύμνους σαν το ‘’Another World’’. Γεμάτο έμπνευση και αρμονίες, μια συνθετική αποκάλυψη γεμάτο σόλος και φωνητικές μελωδίες, με τα drums να παίζουν αφηνιασμένα, τα πλήκτρα να σε ταξιδεύουν, μπάσο που σε δονεί συθέμελα. Και μέσα σε αυτό το θεικό, ηχητικό παραπέτασμα, μια αγγελική φωνή που πονά ψυχικά και το δείχνει, μεταφέροντας το συναίσθημα. Τα ίδια συμβαίνουν και στα επόμενα τραγούδια, με την αύρα της πνευματικής εξιλέωσης να αγγίζει  κάθε σύνθεση στην ραχοκοκαλιά της. Όλοι παίζουν όσο πιο εκφραστικά μπορούν, σου μιλά ο καθένας τους. Συνεννοούνται με τον ακροατή ,ακόμα και να μην ακουγόταν ούτε μια λέξη στον δίσκο. Σφυρηλατούν το Power Metal τους με τα δυνατότερα κράματα και το περιχύνουν με χυμώδης και ουσιώδη ατμόσφαιρα.

Κάποια μουσικά είδη είναι καταδικασμένα να ακουστούν από λίγους. Φταίει ότι η μουσική τους που εισβάλλει τόσο περίτεχνα στους λαβύρινθους των αυτιών μας και μας στροβιλίζει  χρονοβόρα. Φταίει  ότι υπάρχει ένας ασταμάτητος συναγωνισμός μελωδίας και σκληρότητας, τεχνικής και ατμόσφαιρας και έτσι είναι λογικό να αγγίξει μόνο τους λάτρεις που τα θέλουν όλα αυτά μαζί. Φταίει που και τα δισκάκια τους δεν έχουν επανακυκλοφορήσει ποτέ (πράγμα που σύντομα θα αλλάξει μιας και θα βγούν από την Siegen) και είναι σπάνια και ακριβά και δεν φτάνουν σε αρκετά ζευγάρια χεριών και ωτών. Αξίζει σε όλους που αγαπούν την καλή μουσική να απολαμβάνουν ύμνους σαν το  ‘’Dimensions’’,  ένα τραγούδι που σκιαγραφεί το πορτραίτο του  U.S. Power/Prog Metal έτσι όπως το λατρεύουμε.

Copyright 2024. All Right Reserved.