Steel Prophet - The Goddess Principle

Steel Prophet - The Goddess Principle (Full album HQ)

Steel Prophet-The Goddess Principle

Οι Iron Maiden αναμφισβήτητα υπήρξε μεγάλη επιρροή στις περισσότερες Αμερικάνικες μπάντες του Power Metal  ήχου.  Υπήρξε τόσο δυνατή στο δεύτερο μισό των 80ς που σχεδόν κάθε μπάντα που δημιουργούνταν εκείνη την εποχή, έφερνε λίγο από τον ήχο των Άγγλων. Και καλά έκανε μιας και μιλάμε ΙΣΩΣ για την πιο σημαντική heavy metal μπάντα.  Μεταφερόμαστε εκείνη την εποχή στο Connecticut όπου μια νέα μπάντα έχει γεννηθεί, οι Steel Prophet. Ιδρυτής ο κιθαρίστας Steve Kachinsky Blakmoor μαζί με τον τότε τραγουδιστή και τον ντράμερ John Tarascio που προστίθεται άμεσα. Συμπληρώνουν την σύνθεση με ένα μπασίστα και το πρώτο τους demo είναι γεγονός με εξώφυλλο που υποδηλώνει ότι η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή τους. Αλλαγές στην σύνθεση, κουιντέτο πλέον, και το 1988 το δεύτερο ντέμο τους κυκλοφορεί από χέρι σε χέρι. Ένα χρόνο αργότερα θα βγει το νέο τους υλικό με νέες αλλαγές και πλέον τραγουδιστή τον Rick Mythiasin. Η μπάντα δεμένη πλέον, οργώνει το σανίδι, γίνεται αρκετά γνωστή στους Underground κύκλους και κλείνει συμβόλαιο με μια την Foundation 2000, ετοιμάζοντας την προπαραγωγή για 10 τραγούδια. Τελικά η δουλειά δεν προχώρησε και χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι το 1995 ώστε αυτά τα δέκα τραγούδια να ακουστούν στο ντεμπούτο  ‘’The Godless Principle’’. Τρομερό υλικό, όπως και αυτό που ακολούθησε στο ep ‘’Continuum’’,πάντοτε με την ίδια σύνθεση.  Το ότι η μπάντα  άλλαζε συχνά μέλη  υπήρξε πιθανότατα η αχίλλειος πτέρνα της.  Ο υπέρτατος Horacio Colmenares (κιθάρα,New Eden) φεύγει, όπως και ο ντράμμερ, το πολύ καλό ‘’Into The Void’’ κυκλοφορεί. Και ναι περιέχει και διασκευή Maiden. Τελικά υπογράφουν με την Nuclear Blast και το τρίτο τους άλμπουμ, το μελωδικά μεθυστικό ‘’Dark Hallucinations’’ τους κάνει πολύ γνωστότερους στον metal κόσμο. Συνεχόμενες αλλαγές στην θέση πίσω από το drum kit (και αργότερα και της μια κιθάρας) ,  τα πολύ καλά ‘’Messiah’’ ,‘’Book Of The Dead’’ και ‘’Unseen’’ υποδέχονται τα 00ς, μια εποχή που το Power Metal είναι νεκρό παγκοσμίως, πόσο μάλλον στην Αμερική.  Μάλλον οι Steel Prophet δεν πουλάνε όσο θα ήθελε η Nuclear blast, μεταπηδούν στην πολύ μικρότερη Massacre, ο Mythiasin αποχωρεί, νέος τραγουδιστής ο μελωδικότερος  Nadir D'Priest των London και το ‘’Beware’’ είναι ο νέος τους δίσκος. Δέκα χρόνια αργότερα μας έδωσαν το τελευταίος τους δίσκο μέχρι σήμερα, το ‘’Omniscient’’ του 2014 με τον Mythiasin και πάλι στην φυσική του θέση. Οι Steel Prophet και πάλι με νέα μέλη ετοιμάζουν νέο υλικό και ευχόμαστε να τους ακούσουμε σύντομα.

Μπορεί να ακούσαμε το  ‘’The Godless Principle’’ το 1995, αλλά ο δίσκος ‘’βρωμάει΄΄ γλυκιά 80ίλα και πολύ Maiden. Τα αποδεχόμαστε και τα δυο. Για την ακρίβεια τα αναζητούμε.  Βασικά κάποια τραγούδια σαν το εναρκτήριο ‘’ Reign of Christ ‘’ μας έρχονται από το δεύτερο ντέμο του 1988. Δισολιές που πληγώνουν με την τέχνη τους. Τα φωνητικά θυμίζουν τον Βρασίδα, το μπάσο που κόβει τα τραγούδια στην μέση και τους χαρίζει ατμόσφαιρα και όγκο, τις σκοτεινές αρμονίες που εκδηλώνονται. Όλα θυμίζουν ακυκλοφόρητο υλικό των Maiden. Και τολμώ να γράψω, ίδιου συνθετικού επιπέδου. Το ‘’ Souls Without Honor’’ είναι η απόδειξη για όλα τα παραπάνω και βέβαια αυτό θα συνεχιστεί και στις δέκα τραγουδάρες του δίσκου. Γρήγορα τραγούδια, γεμάτα αδρεναλίνη, ηχητικές εκρηκτικές κεφαλές. Εθιστικές μελωδίες με ελεύθερη βούληση που σου υπαγορεύουν να τις ακολουθήσεις με τον νου σου αλλά και το κορμί σου.

Όλες οι συνθέσεις είναι δημιούργημα του Kachinsky όπως και οι στίχοι (μερικοί είναι του Mythiasin).  Ακόμα και η παραγωγή είναι δικό του κατόρθωμα, μαζί με του έτερου κιθαρίστα της μπάντας.  Ο Rick ανεβαίνει οκτάβες με ευκολία και πάντοτε με κρυστάλλινη χροιά. Με κρεμώδεις φωνητικές αρμονίες γεμίζει τις σφιχτοδεμένες μεταλλικές ενορχηστρώσεις των δυο κιθαρίστων που μπλέκουν τις εκστατικές τους μελωδίες. Ιερό Ατσάλι λέμε. Δεν εκλογικεύεται το πάθος αυτών των πέντε ανθρώπων που παίζουν με τέτοια όρεξη και αγάπη, εύστοχα και προσεγμένα.  Θυμίζουν τόσο πολύ Maiden και την ίδια στιγμή ΚΑΘΟΛΟΥ (εννοώντας συνθετικά και φέρνει στο μυαλό κανένα τραγούδι των Βρετανών).  Φταίει και αυτό το μπάσο που λοιδορεί συναδέλφους που υποβιβάζουν την αξία του συγκεκριμένου όργανου. Ο έγχρωμος Vince (λίγοι στα 80ς να παίζουν metal) γίνεται ένα με το μπάσο και μεταφράζει σκέψεις σε ήχους. Απίστευτος παιχταράς που του δίνει και καταλαβαίνει κάνοντας τις συνθέσεις πολύ πιο ογκώδεις και σφιχτές από μια μέσα Ευρωπαική power metal μπάντα της εποχής.  Επίσης μην αγνοήσετε να ασχοληθείτε, να διαβάσετε και να τροφοδοτήσετε το μυαλό σας με σκέψεις, διαβάζοντας τους στίχους. Έχουν κάτι να (σου) πούνε, πιστέψτε με.  Ο σφυγμός των συνθέσεων θα ταυτιστεί σε ταχύτητα και ρυθμό με την καρδιά σας και θα σας χαρίσει ανείπωτες απολαύσεις. Και όχι μόνο στους Maidenάδες… Γαμώτο, μόνο στα μελωδίκά riffs του ‘’ Parthenogenesis’’ να αφεθείτε, θα ‘’νιώσετε’’.

Copyright 2024. All Right Reserved.