Storm - Nordavind

Storm-Nordavind

Η ιδέα ενός project που είναι εντελώς διαφορετικό ηχητικά από τα κύρια μουσικά οχήματα των δημιουργών του είναι πάντοτε ενδιαφέρουσα. Φανταστείτε ότι είμαστε στο 1993. Οι Darkthrone  έχουν κυκλοφορήσει το ‘’ Under a Funeral Moon΄΄ και τον επόμενο χρόνο το ‘’ Transilvanian Hunger’’. Λίγοι έχουν ακούσει  Isengard και γνωρίζουν και την άλλη μουσική πλευρά (πιο heavy metal oriented) του Fenriz. Οι Satyricon ετοιμάζουν και κυκλοφορούν το ντεμπούτο ‘’ Dark Medieval Times’’ ενώ ο κύριος συνθέτης τους, τραγουδιστής και πίσω από τα έγχορδα, Sigurd Wongraven (γνωστότατος και ως Satyr) μας δείχνει την άλλη πλευρά του το 1995 με το ‘’ Fjelltronen’’ των Wongraven (Folk/Ambient/Darkwave). Τέλος, οι Third And The Mortal κυκλοφορούν το πρώτο τους ep (Sorrow) και λίγο αργότερα το ντεμπούτο (Tears Laid in Earth) παίζοντας μελωδικό, ατμοσφαιρικό  doom metal με γυναικεία φωνητικά με το αηδόνι Kari Rueslåtten. Οι τρεις τους (Fenriz, Satyr & Kari) ενώνουν τις δυνάμεις τους κάτω από το project STORM και κυκλοφορούν το 1995 το ‘’Nordavind’’ παίζοντας Folk/Viking Metal. Το μοναδικό αυτό άλμπουμ κυκλοφόρησε από την Moonfog Records, εταιρία του Satyr (εννοείται ότι και οι Darkthrone δίσκοι της εποχής βγήκαν από την εν λόγω εταιρία).

Στους Storm τα πράγματα χωρίστηκαν ως εξής. Ο πολυοργανίστας Fenriz, υπό το όνομα Herr Nagel ανέλαβε τα drums (όπως και στους Darkthrone  στις αρχές τους) και κάποια φωνητικά, ο Satyr (ως S. Wongraven) τα έγχορδα, πλήκτρα και κάποια φωνητικά και η Kari Rueslåtten την μαγεία, εεε , τα φωνητικά. Αμέσως μετά τη κυκλοφορία του ‘’Nordavind’’ η μπάντα διαλύθηκε διότι η Kari τους εγκατέλειψε. Ο λόγος είναι οι ακραίοι στίχοι, πράγμα που της είχαν υποσχεθεί οι άλλοι δυο ότι δεν θα υπάρχουν. Και όμως, κάποιοι στίχοι, γραμμένοι/αλλαγμένοι από τον Fenriz ήταν αρκετά προκλητικοί για τα γούστα της Kari και ένιωσε προδομένη και μετάνιωσε που πήρε μέρος σε αυτό το project. Δεν ξεχνάμε ότι είναι η περίοδος που έχει φύγει ακόμα και από τους Third And The Mortal και ξεκινά τη σόλο καριέρα ,σε πιο pop μονοπάτια και δεν νομίζω ότι είχε σκοπό να αντέξει πολύ αυτή την ακραία οπτική μεταλλάδων σε τέτοια θέματα. Να αναφερθεί επίσης ότι την εποχή 1993-95 που υπήρξε η μπάντα,και οι τρεις τους ήταν ένα μάτσο 20χρονα πάνω κάτω.

Οι Storm και κατ’ επέκταση το ‘’Nordavind’’ δημιουργήθηκε από τον Wongraven και την αγάπη του για τη πατρίδα του τη Νορβηγία. Πολλές συνθέσεις προέρχονται από τη λαική μουσική τους και μαζί με τον έτερο blackmetallά του συγκροτήματος, τις φέρανε στα δικά τους μέτρα. Τελευταίο μέλος της μπάντας που προστέθηκε είναι η Kari που όλοι γνωρίζουμε ότι αν δώσει κομμάτι της καρδιάς της σε αυτό που τραγουδά, ακούμε μόνο θαύματα. Και μας το απέδειξε και στο παρελθόν της αλλά και μεταγενέστερα που έπαιξε σε άλλα μουσικά γήπεδα. Το ‘’Nordavind’’ διαρκεί μισή ώρα και εσωκλείει την αγάπη των τριών για τη χώρα τους. Μια εισαγωγή με συνθεσάιζερ και το ‘’ Mellom bakkar og berg’’ είναι το πρώτο ολοκληρωμένο τραγούδι. Συνδυασμός αντρικών και γυναικείων φωνητικών, heavy ρυθμών με αρκετή παραμόρφωση στους ενισχυτές, φολκ μελωδίες, στίχοι στη μητρική γλώσσα. Η Σειρήνα ανυψώνει τη φωνή της και την περηφάνια της για την χώρα της. Τα αντρικά, ακούγονται πιο πολεμικά όπως τα ακούσαμε στους Isengard και αργότερα σε εκατοντάδες μπάντες που τόλμησαν να υπερηφανευτούν ότι έπαιξαν Viking Metal. Κάποια τραγούδια τα έχω ακούσει και άπο άλλες μπάντες, όπως το ‘’ Haavard Hedde’’ από τους In Extremo και μπορώ να δω τις διαφορές. Οι Storm τους δίνουν ένα πιο σοβαρό ύφος, σαν να εξιστορούν με την δύναμη της μουσικής ενώ οι In Extremo έπαιζαν με ένα πιο διασκεδαστικό τόνο.  Στο συγκεκριμένο τραγουδά ο Fenriz και γενικότερα μοιράζουν τα φωνητικά καθ’ όλη τη διάρκεια του δίσκου. Άλλοτε κάποιος μόνος του, άλλοτε και οι δυο μαζί. Για την Kari δεν υπάρχει περίπτωση να μπερδευτείς....

 Οι κιθάρες έχουν ένα μπλακμεταλλάδικο ξύσιμο χωρίς να έχουν καμιά απολύτως σχέση με αυτό τον ήχο. Παίζουν εντελώς folkish, και σαν ρυθμούς αλλά και σαν ήχο. Φάρμακο για την οκνηρία, ένα συνοδευτικό ηχητικό ταξίδι στο παρελθόν και την ιστορία της Νορβηγίας. Πνευματικό τρυπάνι οι φωνές των δυο ανδρών, ενσαρκωμένη μαγεία σε αυτά της Kari (Oppi fjellet). Μόνο 3-4 φωνήεντα χρειάζεται να κελαηδήσει και να σε κάνει να την ακολουθήσεις τυφλά όπου αυτή επιθυμεί να σε οδηγήσει. Ευτυχώς για εμάς, μας πήγαίνει στο βασίλειο των προγόνων της, στη Φύση και στο Φεγγάρι. Πόσο όμορφα τραγουδά στο συγκεκριμένο τραγούδι (Langt borti lia). Και από πίσω ακούμε την αιχμηρότητα που χρειάζεται η νυκτόβια συνείδηση μας. Έφηβοι μεταλλάδες που διασκευάζουν/τροποποιούν μουσική της χώρας τους και το φέρνουν στα δικά (τους) μας νερά. Πολύ όμορφα και επιτυχημένα.

 

 

Copyright 2023. All Right Reserved.