Ulan Bator - Cut

Flying high - Ulan Bator

Ulan Bator-Cut

Ulan Bator. Εκτός από το όνομα της πρωτεύουσας (η πιο κρύα σε όλο τον κόσμο) της Μογγολίας που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1350 μέτρα είναι και το όνομα μιας Prog Metal μπάντας από τη Γερμανία. Η προτίμηση ενός τέτοιου αντιεμπορικού και άγνωστου ονόματος για το ζεστό, τευτονικής κοπής  προοδευτικό ήχο του τους άφησε παντελώς άγνωστους στον περισσότερο κόσμο. Φταίει βέβαια και το ότι το μοναδικό τους άλμπουμ ‘’Cut’’ κυκλοφόρησε αυτοχρηματοδοτούμενα σε μια εποχή (1997) που το Ευρωπαικό prog ζούσε μεγάλες στιγμές και η διαφήμιση τους προσσέγιζε πολύ κόσμο. Σημαντικό επίσης, το ότι απομακρύνθηκε από την μπάντα ο αρχικός τραγουδιστής , Jens Kreikebaum ενώ ο αντικαταστάτης του Pavlos Batziakas (ελληνικής καταγωγής λογικά) έμεινε μέχρι την διάλυση της μπάντας κοντά στο 2003 χωρίς να κυκλοφορήσουν κάτι μαζί. Όπως και να χει, η μπάντα χάθηκε στην λήθη και μόνο ψαγμένοι progsters ασχολούνται ή αναφέρονται στον συγκεκριμένο δίσκο. Παραγωγή στο δίσκο έκανε ο S.L. Coe (η ΦΩΝΑΡΑ των Scanner/Reactor/Angel Dust) μαζί με την ίδια, πενταμελή μπάντα στο Dust Music Studio.

Μια αχρείαστη, σχεδόν σιωπηλή εισαγωγή, δίνει τη σκυτάλη στο ‘’ Welcome to the Moon’’, πιο Powerάδικης φύσης. Η μέτρια παραγωγή και κάποια αποτυχημένα τραβήγματα στη φωνή μετριάζουν λιγάκι το αποτέλεσμα αλλά συνηθίζονται ευθύς αμέσως. Τα πράγματα βελτιώνονται άμεσα στο ‘’ Taste of Heaven’’. Τρομερά φωνητικά, μπάσο στο προσκήνιο, μελωδίες που δεν σκοντάφτουν πλέον πουθενά. Σαν να ακούς μια διαφορετική μπάντα. Το progressive/τεχνικό στοιχείο πλέον είναι εντονότερο, χωρίς διαστροφές και υπερβολές.  Αράζεις, βάζεις τα ακουστικά στα αυτιά για πλήρη ηχομόνωση και το ‘’ Taste of Heaven’’ σου ανοίγει την κρυφή του πόρτα. Μόλις την περάσεις, θα τριπάρεις με τις αρμονίες του ενώ οι έξυπνοι και στοχευμένοι στίχοι (όλοι στο δίσκο γραμμένοι  από τον Arne και τον Jens) του θα σε βάλουν σε σκέψεις.  Ο δίσκος συνεχίζει με το ‘’ Tale for This Song’’ που φέρνει λιγάκι σε πιο Power Metal στιγμές των Savatage αλλά είμαι εγκάθετος ότι στη συγκεκριμένη  μπάντα ταιριάζει το πιο μελωδικό, προοδευτικό ύφος. Σαν το ‘’ Changing Heads’’ με τα γυρίσματα και τις ζεματιστές του αρμονίες, φωνητικές και ακουστικές.  Μια δίνη που θα σε καταπιεί, όχι με την επιθετικότητα του αλλά με πιο ύπουλο τρόπο. Μόνο και μόνο ο τρόπος που τραγουδά το ρεφραίν είναι αρκετό καύσιμο για τη φωτιά που καίει σε όλη τη σύνθεση, είτε με σολαρίσματα είτε με ρυθμούς που εξουσιάζουν. Και το μόνο που ζητούν από τον ακροατή είναι να κλείσει τα μάτια ή έστω να τα χρησιμοποιεί για να διαβάζει στους στίχους τους.

Το ‘’ Flying High’’ θυμίζει υπερβολικά Fates Warning από θέμα riffs αλλά δεν μας χαλάει καθόλου μιας και καταθέτουν τη δική τους μουσική διαθήκη. Εμβριθείς στίχοι και βαθιές μελωδίες, ενώ η αλλαγή του μετά τη μέση (4ο λεπτό) του τραγουδιού σοκάρει και απομνημονεύεται για πάντα στη ζωή σου. Μεγάλη υπόθεση να νιώθεις τα riffs σε υγρή μορφή, να κυλάνε μέσα σου αργά και ευχάριστα. Το ‘’Cut’’ είναι ένας μικρός ηχητικός παράδεισος και σε κάθε του άκουσμα θα νιώθετε να ανθίζει περισσότερο μέσα σας. Έχει πολλές ενδιαφέρουσες ιδιαιτερότητες που θα αγαπήσετε με τον καιρό και θα ξεχωρίσει σαν άκουσμα από το μέτριο και μονότονο prog metal που απλά σε τροφοδοτεί με άπειρες πληροφορίες. Θα ζήσετε αισθήσεις που περιπλανιούνται μόνο σε ηχητικά τοπία σαν αυτό των Ulan Bator, παρόλα τα μικρά ελλατώματα του. Τραγούδια σαν το ‘’ Bad Time’’ θα σας παθιάσουν και θα σβήσουν κάθε αμφιβολία για το αν και πόσο αξίζουν άγνωστοι δίσκοι σαν και αυτόν. Θα νιώσετε τη σχέση καλλιτέχνη-ακροατή να δυναμώνει και να γίνεται καθημερινή αναγκαιότητα με τους κιθαριστικούς κυματισμούς ενός ‘’ Eyes of a Child’’. Ταξιδέψτε νοητικά για κανά 50λεπτο με το ‘’Cut’’ και γνωρίστε άλλους μουσικούς πολιτισμούς.

Copyright 2021. All Right Reserved.