Lions Pride - Breaking Out

Lions Pride Liege 22 10 1986 Pro Full Show

Lions Pride-Breaking Out

Για να βελτιωθεί μια σκηνή ή ακόμα και να δημιουργηθεί, χρειάζονται αρκετοί παράγοντες. Μουσική παιδεία, μουσικά όργανα, ελευθερία λόγου, στούντιος, συναυλιακοί χώροι, ραδιόφωνο, Τύπος, δισκογραφικές εταιρίες και φυσικά οπαδούς με ενδιαφέρον για την τοπική σκηνή. Θέλει νιάτα που να βράζει το αίμα τους και να έχουν πάθος για την μουσική, θέλει παλιούς που να δείχνουν το καλό παράδειγμα. Ας μη ξεφύγουμε. Το Βέλγιο είναι μια χώρα που τουλάχιστον πληθυσμιακά θυμίζει την Ελλάδα. Και μια εταιρία που βοήθησε όσο καμιά άλλη την τοπική σκηνή ήταν η Mausoleum Records που δημιουργηθηκε το 1982 και μέχρι το 2016 που πέθανε ο ιδρυτής της, Alfie Falckenbach, έβγαλε κάποιες εκατοντάδες κυκλοφορίες. Στα 80ς’-90’ς πιο κλασσικό ήχο, αργότερα και πιο ακραία ακούσματα. Το 1990 άρχισαν να βγάζουν τις (επανα)κυκλοφορίες του σε cd με αυτό να γίνεται το 1992 το επίσημο φορμάτ της εταιρίας το από τότε και μέχρι σήμερα. Το 1994 ξεκινούν τα Mausoleum Classix Series και το ‘’Breaking Out’’ των Lions Pride έχει την τιμητική του σαν το πρώτο της σειράς. Ο δίσκος είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 1984 (από την ίδια εταιρία),έτσι δέκα χρόνια μετά είδε το φως και σε άλλο φορμάτ αποκτώντας νέους οπαδούς. Μια Βέλγικη μπάντα που ποτέ δεν κατάφερε να κάνει το όνομα της γνωστό, ίσως επειδή ο ήχος της ακουγόταν αρκετά τυρένιος για τους οπαδους των 90ς και μετά. Οι Lions Pride από το 1982 της ίδρυσης τους και μέχρι την διάλυση τους δεν κατάφεραν να βγάλουν τίποτα άλλο εκτός τους ντεμπούτου και αυτή είναι η μοναδική κληρονομιά τους.
Ας ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε για κάποιο ηχητικό θαύμα, για κάποιους πρωτοπόρους, για παικταράδες ή έστω για μουσικούς που ρίσκαραν ηχητικά. Όχι, τίποτα τέτοιο δεν ισχύει για τους Lions Pride. Μιλάμε για μια Heavy Metal μπάντα από το Βέλγιο που είχε τις δικές της επιρροές και δημιούργησαν τις δικές τους συνθέσεις, παραγεμισμένες με πάθος και κλισέ, με ‘’τυρί’’ αλλά και αγάπη. Η φωνη έχει γρέζι, οι κιθάρες γλιστράνε ασταμάτητα, οι ρυθμοί είναι ξεσηκωτικοί. Αυτό είναι το Ευρωπαικό heavy metal των 80ς και οι Lions Pride (ωραίο όνομα μπάντας) πάνε με τα νερά αυτού του κύματος. Περιμένεις τις επικείμενες μελωδίες που χτίζονται, τα σόλος που θα σε στριφογυρίσουν ευχάριστα. Μια ηχητική γιορτή στην οποία επίσημοι προσκεκλημένοι είναι τα riffs που έρχονταινα τραντάξουν το κόσμο σου. Λιωμένο ατσάλι χύνεται στα αυτιά σου, έχοντας όμως μια γεύση και από hard rock μπάντες των 70ς και αυτό μάλλον οφείλεται στη φωνή του μπροστάρη τους. Εξουθενωτικές μελωδίες που θα σε γονατίσουν μα θα τις ευχαριστιέμαι πάντοτε. Στη μέση του ‘’ Working Class’’ θα ζήσετε την ηχητικη οργή των προηγούμενων λεπτών να μετατρέπεται σε κάτι ηπιότερο, μελωδικότερο, πιο στενάχωρο αλλά και σαγηνευτικό. Εποχές που οι μπάντες δεν βιαζόντουσαν με τα σολος επειδή είχαν κάτι να πούνε και οι κιθάρες είχαν γίνει προεκτάσεις των χεριών τους. Με στίχο που πιστεύω ότι εξέφραζε όλο τον νεαρό κόσμο στα μέσα των 80ς (και φυσικά και σήμερα).
Η συνέχεια του δίσκου γίνεται με το ‘’ A Real Friend’’, ένα τραγούδι βγαλμένο από την καρδιά των μελών. Δεν είναι απλά οι στίχοι που το κάνουν μελαγχολικό και νοσταλγικό, είναι οι κιθάρες που θρηνούν, είναι η φωνή που οδύρεται οργισμένα, είναι ο ήρεμος αλλά ακανθώδες ρυθμός του. Το ‘’Breaking Out’’ είναι ένα δίσκος που απευθύνεται στους λάτρεις της μελωδίας, της οργανική μουσικής, των άφθονων riffs. Δεν μιλάμε για τεχνική και πολυπλοκότητες. Απλό, έμψυχο παίξιμο με το χέρι στη καρδιά. Ο δίσκος συνεχίζει με πιο σκληρές διαθέσεις. Οι συνθέσεις βρυχόνται και ο ακροατής απλά απολαμβάνει αυθεντικό, παλιομοδίτικο, παρωχημένο (διότι έτσι μας αρέσει) heavy metal που γίνεται φίλος σου ατελείωτες στιγμές με μεταλλικούς ύμνους όπως το ομώνυμο, το ‘’ The Nighthunter’’, το ‘’ Let the Music Rule the World’’ και το ‘’ The Eyes of a Lion’’ ενώ στην αντίπερα όχθη το ‘’ Sixty Nine’’ έχει λίγο σπαστικό ρεφραίν ενώ το Struggle for Live’’ έχει μια μπλουζίστικη/hard rock αύρα που ίσως ξενίσει κάποιους (εμένα μου αρέσει). Μια χαλαζόπτωση από αρμονικούς ήχους που ναι μεν πονούν ελαφρά αλλά είναι κάτι το ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Και αφήστε τους άλλους να ψάχνουν μέσα σε βάλτους και τεκέδες τον σκληρό ήχο.

Copyright 2024. All Right Reserved.