Sahara - Going Crazy

Sahara-Going Crazy

Οι Sahara είναι μια πενταμελής μπάντα από το Los Angeles που έπαιζε progressive/melodic/hard rock band. Από το 1987 που δημιουργήθηκαν και μέχρι την διάλυση τους στα mid-90s κυκλοφόρησαν ένα demo και δυο ολοκληρωμένους δίσκους από την Dream Circle Records, Γερμανική εταιρία που έβγαλε κάποια διαμαντάκια στο Prog metal στα 90ς. Αυτό και μόνο δείχνει ως ένα σημείο την μουσική τους αξία μιας και δεν έχω ακούσει μέτρια κυκλοφορία από την συγκεκριμένη εταιρία. Ένα χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης μπάντας ήταν ότι αποτελούνταν από δυο γυναίκες και τρεις άντρες. Οι δυο κυρίες, η Liz Vandall στο μικρόφωνο και η Diane Arens στα πλήκτρα. Σημαντικότατο είναι οι συνθέσεις είναι των δυο κυρίων μαζί με τον κιθαρίστα Phil Woodward, άρα μιλάμε για σημαντικές θέσεις και μεγάλη συμμετοχή. Η Liz , προερχόμενη από την Σουηδία, μετακόμισε σε μικρή ηλικία στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκπαιδεύτηκε στο να τραγουδάει και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις δυνατότητες της όπως θα ακούσετε. Μετά την διάλυση των Sahara, συνεργάστηκε με τον Μεγάλο Uli Jon Roth. Από την άλλη, η Diane δεν είναι άλλη από την  Sentinel των Warlord. Ναι, τα πλήκτρα και η ατμόσφαιρα των Warlord οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν και μάλιστα από την γέννηση της μπάντας. Ούτε που μας περνούσε τότε από το μυαλό ότι ο Sentinel είναι θηλυκού γένους. Όπως και να χει, το ντεμπούτο των Sahara, το ‘’ Going Crazy’’ του 1992 είναι ένας δίσκος που άντεξε στον χρόνο χωρίς να χάσει από την αίγλη που μας προκαλούσε και προ (πάνω-κάτω) τριανταετίας.

Τα πρώτα δυο τραγούδια είναι εποχής ντέμο τους (1988). Hard Rock, με την κρυστάλλινη φωνή της Liz να λάμπει και να μην δείχνει σημάδια αδυναμίας με όποιο τρόπο και να την χειρίζεται. Οι ρυθμοί απλοικοί (δυστυχώς) ενώ κιθαριστικές αρμονίες χρηματοδοτούν την σταθερότητα μελωδίας-δυναμικής. Η Liz εφευρίσκει μελωδίες χωρίς  γλωσσικές υστερίες αλλά χωρίς να βάζει και όρια στις δυνατότητες της.  Ωραία τα δυο παλιά αλλά όταν ξεκινά το ‘’ I'm Not a Man’’ καταλαβαίνεις αμέσως ότι έχουν εξελιχτεί όλοι σαν μουσικοι. Τα πλήκτρα της Diane δημιουργούν την κατάλληλη διάσταση για να εισέλθουν riffs που θα σε σχίσουν στα δυο. Φωτιά στην ψυχή κυλάει μέσα από το λαρύγγι της frontwoman και νιώθεις κάθε λέξη ότι την εννοεί όσο δεν πάει. Μαζί της σκληραίνουν και οι ρυθμοί, δείχνοντας την αξία τους.  Τα riffs σε χτυπούν αλύπητα, το σόλο δεν είναι ρηχό. Και μόνο γι αυτό το τραγούδι, πρέπει να ακούσετε τον συγκεκριμένο δίσκο.

Και μιας και χτυπήσαμε κόκκινο με την προηγούμενη σύνθεση, ρίχνουμε ταχύτητες με την μπαλάντα ‘’ Just Not the Same’’. Μην ξεγελιέστε, δεν μιλάμε για τίποτα δακρύβρεχτες μουσικές ξενέρες. Μιλάμε για ερωτικά τραγούδια μελωδικού hard rock που γράφαμε σε κασέτες για να χαρίσουμε και να αποδείξουμε τον έρωτα μας στο αντίθετο φύλο. Ήχοι που σκαλίζουν πληγές, φωνή που σε μεταφέρει αυτούσιο στο παρελθόν σε αντίστοιχες καταστάσεις. Η ομώνυμη σύνθεση έρχεται και αυτή από το παρελθόν. Αν και υπάρχουν αρκετές επιρροές στην μουσική των Sahara, όταν ακούτε τον δίσκο δεν θα σας έρχεται καρφί κάποια μπάντα οπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις και αυτό είναι πολύ καλό. Το ‘’Changes’’ ξεκινά με πιάνο και φωνή μόνο. Προβλεπόμενη στροφορμή και hard rock εξέλιξη με αμετάβλητη δύναμη. Το ‘’ Mind Control’’ είναι μια ολόδικη σύνθεση της Liz στην οποία ακούμε και κάποια δεύτερα φωνητικά της Diane όπως και στο ‘’ Sahara’’ που ακολουθεί και έχει heavy metal βάρος. Ωραία γυρίσματα, πλούσια ενορχήστρωση, μια επική διάθεση α λα Dio στα φωνητικά. Απρόσμενα εξαιρετικό παίξιμο στα τύμπανα που αναζωογονούν το ενδιαφέρον του ακροατή καθόλη τη διάρκεια του ακούσματος., Το ‘’ Sahara’’ (που είναι και σύνθεση των δυο κυρίων), μαζί με το ‘’ I'm Not a Man’’ είναι και οι κορυφές του δίσκου. Το ‘’ Time After Time’’ με πιάνο να κάνει παρεά στη φωνή της Liz η οποία κατακλύζει τα ηχεία με την ισχύ και την ικανότητα της να σε παραλύει.

 

 

Copyright 2023. All Right Reserved.