ICED EARTH Ο JON SCHAFFER ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΕΠΑΝΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

ICED EARTH - Black Flag (OFFICIAL VIDEO)

Ο κιθαρίστας και ιθύνοντας νους των ICEDEARTH Jon Schaffer έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στο "Pod Cast In Stone". Σχετικά με την πρόσφατη αποκάλυψη του ότι οι ICEDEARTH θα επανα- ηχογραφήσουν τα πρώτα τους άλμπουμ με την τωρινή τους:

Jon: "Ως fan, αν ήθελα οι IRON MAIDEN να πάνε πίσω και να πειράξουν το 'The Number Of The Beast' ή οι METALLICA να αλλάξουν το 'Ride The Lightning' ή οι [BLACK] SABBATH το 'Black Sabbath'? Όχι δεν θέλω γιατί τα αγαπάω ακριβώς όπως είναι. Αλλά θα σκάψουμε πίσω και θα κάνουμε κάποιες επανηχογραφήσεις και θα το κάνουμε με τη δύναμη και το ταλέντο που έχουμε τώρα στη μπάντα. Αυτό δεν είναι θάψιμο για κάποιον αυτό γιατί έχω δουλέψει με αξιοθαύμαστους ανθρώπους σε όλη μου την καριέρα και όλοι έχουν συνεισφέρει. Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει κατ ανάγκη γράψει τραγούδια. Γιατί δίνει μια παράσταση και αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Κάποιες φορές η γραμμή γίνεται θολή στο μυαλό του καλλιτέχνη ανάμεσα στο performing και τη σύνθεση, αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά. Και όλοι έχουν κάνει το καλύτερο που μπορούν σε ολόκληρη τη δισκογραφία μας, και είναι υπέροχο γιατί υπήρξαν συνεισφορές από όλους. Οπότε δεν είμαι από αυτούς που θα κάτσουν και θα πουν ότι έγραψα τα πάντα και κάνω τα πάντα ακόμα και αν πολλοί με έχουν κατηγορήσει για τέτοια συμπεριφορά. Δεν είναι έτσι. Είμαι η η κινητήρια δύναμη στο συγκρότημα; Απόλυτα. Και όλοι όσοι έχουν δουλέψει τριγύρω του το ξέρουν αυτό. Και αν πουν οτιδήποτε διαφορετικό λένε ψέματα. Οπότε είναι αυτό που είναι. Για τον οποιοδήποτε λόγο, αυτό το συγκρότημα, είμαι παντρεμένος μαζί του από τότε που δημιουργήθηκε το concept στο μυαλό μου. Όταν ήταν …. Ξεκίνησε ως THE ROSE, που είχε μια πολύ σύντομη πορεία και μετά έγινε PURGATORY, και μετά έγινε ICED EARTH. Και είμαι απόλυτα παντρεμένος μαζί του και δεσμευμένος από την απαρχή του."

Σε σχέση με το ότι ο Schaffer δεν έχει τα δικαιώματα των πρώτων ηχογραφήσεων των ICED EARTH:

Jon: "Το θέμα είναι φίλε ότι ποτέ δεν θα έχω στην ιδιοκτησία μου τα masters της [αρχικών ICED EARTH albums] Century Media εκτός, αν ξαφνικά, αποκτήσουν συνείδηση και πουν, 'Ο Jon πρέπει να έχει στην κυριότητά του τα masters του.' [Γέλια] Και πίστεψέ με, η Sony Records δεν αγόρασε την Century Media για να αρχίσει να δίνει στους καλλιτέχνες πίσω τα δικαιώματά τους. Οπότε είναι αρκετά απίθανο. Και ξέρεις, είναι business, και φίλε, υπέγραψα, όλοι μας υπογράψαμε — οι αρχικοί 5 τύποι του πρώτου άλμπουμ, όλοι υπογράψαμε ένα απαίσιο συμβόλαιο. Εγώ απλά το ολοκλήρωσα. Πήγα και το ολοκλήρωσα μέχρι το πικρό του τέλος."

Σχετικά με το πως οι ICED EARTH σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν νέα μουσική στο μέλλον:

Jon: "Όταν μιλάμε για το μέλλον των ICED EARTH και για το μοντέλο που θα φτιάξουμε για τους εαυτούς μας … Θα ξεκινήσουμε μια δισκογραφική εταιρεία; Ναι. Θα είναι δισκογραφική εταιρεία που θα κάνει συμβόλαια σε μπάντες; Όχι. Θα είναι μια διασκογραφική εταιρεία που θα έχει να κάνει αποκλειστικά με τους ICED EARTH και για τα projects που εμπλέκομαι. Γιατί εφόσον είχα το σθένος να συνεχίσω να τα κάνω αυτά για τόσα χρόνια κατάφερα να χτίσω ένα brand, και μπορώ να προστατεύσω αυτό το brand από σήμερα, πηγάινοντας μπροστά με ένα τρόπο που δεν μπορούσα μέχρι τώρα. Θα ξεκινούσα δισκογραφική που θα υπέγραφε νεαρούς καλλιτέχνες, ο μοναδικός τρόπος που θα μπορούσα να βγάλω κέρδος θα ήταν «πηδώντας» τους καλλιτέχνες. Γιατι το πρόβλημα είναι τώρα ότι η μουσική βιομηχανία, ο τρόπος που πουλάς μουσική έχει καταρρεύσει τόσο πολύ – οι φυσικές πωλήσεις σε όλα είτε είναι CDs… [είναι] πραγματικά σε πτώση. Το βινύλιο ευτυχώς, για τους ICED EARTH, κάθε album που έχουμε βγάλει κυκλοφόρησε σε βινύλιο. Και οι πωλήσεις από πιθανότατα το 2011 φαίνεται να έχουν επαναφέρει στη μόδα το βινύλιο οι οποίες είναι σε άνθιση! Δεν είναι αρκετό για να σώσει την μουσική βιομηχανία και να την επαναφέρει στις παλιές τις δόξες αλλά είναι πολύ ευχάριστο που ο κόσμος ανακαλύπτει από την αρχή – είναι υπέροχο. Αλλά παλιά … στο θέμα το οποίο αναφέρομαι … γιατί νέοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα με ρωτάνε αν θα τους υπέγραφα και απλά δεν πρόκειται να το κάνω. Γιατί δεν μπορώ να επενδύσω το χρόνο που χρειάζεται για να τρέξω μια δισκογραφική. Παλιά δεν χρειαζόταν να «πηδάνε» τους καλλιτέχνες — γιατί υπήρχε μεγάλη εισροή χρημάτων, ο κόσμος αγόραζε το προϊόν. Τώρα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων έρχεται από το streaming, και αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι των εσόδων που είχαν παλιά. Οπότε πρέπει να πάρεις τα πάντα από το συγκρότημα ώστε να έχεις κέρδος. Ή πρέπει να υπογράψεις εκατοντάδες συγκροτήματα με μια αρκετά κακή μέση συμφωνία και πως θα χτίσεις το προσωπικό που χρειάζεται για να το κάνεις αυτό; Δεν μπορείς!  Για αυτό οι indie δισκογραφικές εξαγοράζονται από τις μεγαλύτερες."

Σχετικά με το αν θεωρεί ότι μπορεί να υπογράψουν σε άλλη δισκογραφική στο μέλλον οι ICED EARTH:

Jon: "Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δουλέψω ποτέ με δισκογραφική ξανά, αλλά δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που έκανα στο παρελθόν. Θα είναι μια συμφωνία διανομής μόνο. Υπάρχουν διαφορετικά concepts τώρα. Είναι κυριολεκτικά σα την Άγρια Δύση όσον αφορά το πως μια εδραιωμένη μπάντα, αυτό που είναι οι ICED EARTH, που μπορεί να προχωρήσει και να κάνει business σε όλο τον κόσμο — υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν θα αποφασίσουμε κάτι τώρα. Γιατί το πιο πρόσφατο άλμπουμ των ICED EARTH 'Incorruptible' έχει κυκλοφορήσει εδώ και λίγους μήνες και μπορούμε έυκολα να περιμένουμε ένα χρόνο ή ενάμιση. Και σε αυτό το διάστημα θα δούμε τη φυσική αγορά  να έχει πέσει 20 ή 25% ακόμη και ακόμη περισσότερες δισκογραφικές θα έχουν κλείσει και θα δεις περισσότερα δισκάδικα να κλείνουν. Αλλάζει φίλε και αλλάζει ιλιγγιωδώς, ξεκινησε κάπου στο 2008. Και είναι δίκοπο μαχαίρι. Γιατί μπορει να είναι πολύ καλό αν είσαι στη θέση μου. Αλλά αν είσαι στη θέση μιας νέας μπάντας ποτέ δεν είναι εύκολο να το κάνεις αυτό. Αλλά ειλικρινά δεν ξέρω καν πως θα αρχίσουν. Κανεις δεν ξέρει πως είναι το νέο μοντέλο δράσης."

Οι ICED EARTH υπέγραψαν με τη Century Media Records το 1990 και ηχογράφησαν 6 άλμπουμ μέσα σε 11 χρόνια. Το 2003 υπέγραψαν με την SPV/Steamhammer, όπου κυκλοφόρησαν 3 άλμπουμ σε πέντε χρόνια και επανήλθαν στη Century Media το 2010, για 3 άλμπουμ με συμβόλαιο που ολοκλήρωσαν με την κυκλοφορία του "Incorruptible" τον Ιούνιο του 2017.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.