Saxon - THUNDERBOLT

Saxon - They Played Rock And Roll (Official Lyric Video)

DEATH TAXES AND SAXON... INDISPUTABLE FACTS OF LIFE

Οι Αμερικάνοι έχουν μια φράση για τα πιο σταθερά πράματα στη ζωή. "Φόροι και Θάνατος" λένε και μπορώ με ασφάλεια να προσθέσω  και τους Saxon μετά την κυκλοφορία του 23ου τους άλμπουμ λίγο καιρό πριν. Το νέο τους πόνημα λέγεται "Thunderbolt" και σε πολλά σημεία κατά τη διάρκειά του δικαιώνει τον θεαματικό τίτλο που φέρει.

Φυσικά και μην περιμένετε πολλές εκπλήξεις συνθετικά από την Σαξονική μηχανή του NWOBHM. Έκπληξη για μένα είναι η συνεργασία στα φωνητικά του Biff που μοιράζεται το μικρόφωνο με τον τραγουδιστή των Amon Amarth (Johan Hegg) στο 6ο τραγούδι του άλμπουμ ονόματι "Predator" το οποίο σαν σύνθεση και ύφος μου θυμίζει τη μεγάλη των Γιαγμανών σχολή, κάτι σαν Grave Digger meets Accept φάση. Προσωπικά θεωρώ γραφικά τα death metal φωνητικά του guest που δεν πείθει ιδιαίτερα . Επίσης αναρωτιέμαι γιατί δεν συνεργάστηκαν για ευνόητους λόγους και στο επόμενο κομμάτι του άλμπουμ που ονομάζεται "Sons of Odin" και είναι από τα όμορφα τραγούδια του "Thunderbolt".

Το νέο άλμπουμ των Saxon περιέχει αρκετές απολαυστικές και πειστικές στιγμές ιδιαίτερα αν του δώσετε το χρόνο και την καλή σας διάθεση. Και γιατί να μην έχετε καλή διάθεση; Η μπάντα βολτάρει στην 4η δεκαετία της και όχι απλά δε χάνει σε ενέργεια αλλά δε ρίχνει καθόλου και τους ρυθμούς της.

 Δεχθείτε τα χτυπήματα του επιθετικού "Predator" ή του οξύθυμου "Sniper", νιώστε τα ηλεκτρικά κύματα του ομώνυμου "Thunderbolt" και πιείτε το βάρος σας  σε Jack Cola όταν μπει το "They Played Rock and Roll", το απόλυτο tribute των Saxon στο Lemmy και τον "Fast" Eddie Clarke. Για όσους δε γνωρίζουν, Saxon και Motorhead είναι μπυρο-δεμένοι από το 1979 και την κοινή τους περιοδεία τότε.

Το  "They Played Rock and Roll" σαν σκέτο τραγούδι μπορεί να είναι και από τα πιο βαρετά του δίσκου. Όμως διάβασε τους στίχους ενώ παρακολουθείς το απίστευταμπλ βίντεοκλίπ και ακούς τον Biff να σου αφηγείται ψαρωτικά το τι και το πως. Εκεί λοιπόν αυτός ο ειλικρινής φόρος τιμής παίρνει την κανονική του διάσταση, εκεί είναι που ανεβαίνει level και αν ακόμα δε το εκτιμήσεις  και εκεί τότε μάλλον δε σου αρέσει αρκετά  αυτό το είδος μουσικής.

Κάνοντας λόγο για τους Motorhead θυμήθηκα και το τελευταίο τραγούδι του "Thunderbolt", το "Roadies' Song"  που ουσιαστικά είναι το "(We Are) the Road Crew" των Saxon, ένα μελωδικό up tempo τραγούδι - φόρος τιμής στο τιμημένο επάγγελμα του roadie.

Είναι γεγονός πως μετά το θάνατο και του Lemmy, μας έμεινε ο Biff και ελάχιστοι ακόμα. Ο φρόντμαν των Saxon και στο "Thunderbolt" με τις αποφασιστικές του ερμηνείες μας κάνει να τα βάφουμε όλα στο χρώμα της Σαξονίας. Πόντους στην ερμηνεία έρχονται να προσθέσουν και οι δυνατοί στίχοι.

Η Ελληνική μυθολογία (Thunderbolt), η δίψα του ανθρώπου για να πετάξει (The Secret of Flight), ο Όdin (Sons of Odin) είναι μερικά από τα επικά θέματα που διάλεξαν οι Βρετανοί ενώ κάπου στα μισά του άλμπουμ πετάγεται και ο Νοσφεράτου μια βολτίτσα από τη γειτονική μας Ρουμανία για τσάι και συμπάθεια (Nosferatu,The Vampire's Waltz).  Παρεμπιπτόντως θεωρώ περιττή την Raw Version του Nosferatu που έχει προστεθεί σαν έξτρα, εκτός του ότι και το τραγούδι από μόνο του δεν είναι  από τα βαριά χαρτιά του άλμπουμ.

Κάτι παραπάνω από πειστικοί και οι κιθαρίστες Paul Quinn, Doug Scarratt, η βάση ουσιαστικά της μουσικής των Saxon.  

Στην παραγωγή ο Andy Sneap τείνει να γίνει το έξτρα μέλος της μπάντας. Η παραγωγή του "Thunderbolt" έχει τη σκληράδα ενός heavy metal άλμπουμ αλλά και τα ιδανικά σημεία καθαρότητας μιας προσεγμένης και επαγγελματικής παραγωγής. Άλλωστε οι Saxon εδώ και πάρα πολλά χρόνια ξέρουν τι θέλουν και ζητάνε από μια παραγωγή ενώ και ο Andy Sneap έχει αποδείξει ότι όταν πατάει σε στούντιο ξέρει καλά τι κάνει ο χριστιανός.

Το "Thunderbolt" είναι ένα απόλυτα συνειδητοποιημένο άλμπουμ από μια μπάντα που γνωρίζει καλά τι κάνει από τις εποχές που μπουσουλούσαμε. Δεν είναι κάτι το πρωτότυπο αλλά δεν ζητάς πρωτοτυπίες από τους Saxon. Ζητάς να παίξουν το Saxon Μetal που έπαιζαν εξαπανέκαθεν.

Γιώργος Nikki Sinn Γράντης

 

Copyright 2024. All Right Reserved.