Witch - Still Alive?

Witch-Still Alive?

Η ιστορία έδειξε ότι καμιά μπάντα μέχρι τώρα που διάλεξε τη λεξη Witch για όνομα της, δεν κατάφερε να γίνει γνωστή ή να αποκτήσει πλούσια ολοκληρωμένη δισκογραφία. Το ίδιο συνέβη και για τους Σουηδούς Witch που εμφανίστηκαν στη ίδια περιοχή με τους εξαίρετους Gotham City . Στη βραχύβια περίοδο τους (1981-85) κατάφεραν να βγάλουν ένα σωρό demos τα οποία δεν κυκλοφόρησαν ποτέ πέρα του φορμάτ της κασέτας.Μάλιστα, το τελευταίο από αυτά, το ‘’Still Alive’’ ήταν η demo-κασέτα προπαραγωγή ενός επερχόμενου ep το οποίο θα κυκλοφορούσε από την εταιρία που μόλις είχαν υπογράψει, την Tandan, η οποία όμως φαλήρισε και το όνειρο των Witch έσβησε, μαζί και η μπάντα. Από τα μέλη της μπάντας, βρίσκουμε το μπασίστα Anders Hedman να παίζει στους Stygian Fair (https://www.metalzone.gr/reviews/stygian-fair-equilibrium). Η Cult Metal Classics Records μαζεύει όλα αυτά τα demos των 80ς και τα κυκλοφορεί σε διπλό cd σε 500 κομμάτια μόνο. Οι οπαδοί του κλασσικού metal θα βρουν κάτι όμορφα νοσταλγικό να απολαύσουν.

Heavy Metal της χρυσής δεκαετίας. Απλό, αγνό, βασισμένο στο riffing. Με το μπάσο να παίζει σημαντικό ρόλο, έτσι όπως το αγαπήσαμε στους Iron Maiden και τους όμοιους τους. Η συλλογή και κατ΄επέκταση το πρώτο cd κάνει αναδρομή στο παρελθόν τους, από το πιο πρόσφατο και χάνεται μέχρι το βαθύτερο. Τα πρώτα τραγούδια είναι από το ‘’Still Alive’’ demo και δεν είναι διόλου τυχαίο που το όνομα της συλλογής πάρθηκε από εκεί. Εμπνευσμένες συνθέσεις, δεμένη σύνθεση, πολύ καλή παραγωγή. Η φωνή του Henrik Kjellberg σκίζει τους αιθέρες χωρίς να ουρλιάζει, απλά με την καθαρότητα και την επιβλητικότητα της φωνής του. Διπλές κιθάρες που σε φορτώνουν μελωδίες χωρίς να σε κουράζουν με επιδειξιομανίες. Ακόμα και την ώρα των σόλος, ο ένας διαδέχεται τον άλλο με ξεκάθαρο στόχο: να σε ενθουσιάσει με τις μεταλλικές του μελωδίες. Τα πέντε πρώτα τραγούδια που ανήκουν στο συγκεκριμένο demo ep σφύζουν δύναμης. Όχι με τη μορφή φουρτούνας, ακούγονται πολύ μετρημένοι και σταθεροί αλλά εμπεριέχουν ισχύ και ικανότητα που τους ξεχωρίζει και είσαι σίγουρος ότι αν συνέχιζαν μετά το 1985 θα τους περίμενε καλύτερη τύχη.

Στο πρώτο cd συμπεριλαμβάνονται και τα επτά τραγούδια του ‘’ Soldier of the Future ‘’ από το 1984.  Κατώτερη παραγωγή αλλά πάντοτε με μια φυσική αγνότητα στη μουσική τους, έτσι όπως την αγαπήσαμε στο n.w.o.b.h.m. Για μια ακόμα φορά κάθε όργανο έχει τη δική του σημαντική θέση στον τελικό ήχο των Witch. Από το οργ(αν)ωτικό drumming και το περιπλανώμενο μπάσο (σόλο μπάσο σε πόσες μπάντες έχεις ακούσει; Ελάχιστες και οι περισσότερες έγιναν τεράστιες)  μέχρι τις δολοφονικές κιθάρες και τη ψυχωμένη φωνή. Η ποιότητα του ήχου μας κάνει χαλάστρες και μειώνει την ευχαρίστηση της λεπτομέρειας αλλά κερδίζει στο νοσταλγικό κομμάτι που σε φέρνει δεκαετίες πριν, σε ένα γειτονικό στούντιο με παιδαρέλια της εποχής που προσπαθούν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στο γιγάντιο HEAVY METAL που βασίλευε εκείνες τις εποχές.

Το δεύτερο cd ξεκινά με το demo ‘’Live in Obbola’’ του 1983.  Οι Witch άνοιγαν τότε για μια άλλη Σουηδική μπάντα, τους Mogg. Αν και ηχογραφημένο ζωντανά την ίδια χρονιά, ο ήχος είναι απρόσμενα καλός. Τα τραγούδια ακούγονται πολύ δουλεμένα και δεμένα και βγάζουν πάθος. Ειδικά όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τραγούδια σαν το ‘’ Twilight Zone’’  που τα riffs κόβουν αιχμηρά παρόλη την μελωδικότητα που τους χαρακτηρίζει. Το ίδιο cd περιέχει και το πρώτο τους demo που έχει και αυτό κάποια κρυμμένα διαμαντάκια όπως το σχεδόν-μπαλαντοειδές ‘’ Heads Are Rollin’’ και το εντελώς nwobhm ‘’Still Alive’’ τραγούδι με νοσταλγικό ήχο και ρυθμούς που παροτρύνουν για ακατάπαυστο headbanging. Και κάπως έτσι, ενώ δεν ξέραμε καν την ύπαρξη της μπάντας, με τη συλλογή της Cult Metal βρεθήκαμε να έχουμε εμβαθύνει με τη συγκεκριμένη μπάντα έχοντας ακούσει τα άπαντα της.

 

 

Copyright 2023. All Right Reserved.