Chroming Rose - Louis XIV

Chroming Rose - Louis XIV (official video)

Chroming Rose-Louis XIV

Οι Chroming Rose είναι μια παράξενη μπάντα. Οι Chroming Rose είναι ένα καθαρό δείγμα Τευτονικού Power Metal (Helloween, Scanner) αλλά πάντοτε και σε κάθε δίσκο τους, πειραματιζόντουσαν και ελαφρά στις συνθέσεις τους κάνοντας τους σε κάποιους οπαδούς πιο ενδιαφέροντες και σε κάποιους πιο…. Περίεργους. Και έτσι πολύς κόσμος τους απέφευγε και ποτέ δεν έγιναν μια σχετικά γνωστή μπάντα μέχρι το 2002 που διαλύθηκαν. Πρόλαβαν όμως και κυκλοφόρησαν πέντε ολοκληρωμένους δίσκους στα 90ς, να χουμε να ακούμε και το 2049. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Οι  Βαυαροί φίλοι ξεκίνησαν την μπάντα το 1985 και υπάρχει τουλάχιστον ένα demo (1988-Born To Destroy) που δηλώνει και επίσημα ότι ήταν μια ενεργή μπάντα που δημιουργούσε τη δική της μουσική.

Οι επιρροές εμφανέστατες από τις μεγαλύτερες μπάντες της χώρας τους που κυρίευαν τον πλανήτη εκείνες τις εποχές. Συμβόλαιο μάλιστα απέκτησαν με την EMI (ναι, τον Κολοσσό) και το ντεμπούτο τους ‘’Louis XIV’’ κυκλοφόρησε το 1990 σε όλες τις εκδόσεις τις εποχής, με την έκδοση σε σχήμα κέρματος σε βινύλιο να είναι πανέμορφη και να αφήνει ιστορία. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τους δίσκος. Αδιαμφισβήτητα. Αλλά και η συνέχεια ήταν εξαίσια. Ένα χρόνο μετά βγαίνει το ‘’Garden Of Eden’’, απόλαυση για τα αυτιά. Εν τω μεταξύ στη μπάντα σαν δεύτερος κιθαρίστας έχει έρθει ο Wolfgang Rieger (μιας και είχε συνυπηρετήσει στους Stranger, που θυμίζουν και αυτοί Helloween με τον τραγουδιστή της μπάντας Gerd Salewski) για να βοηθήσει, έστω και για ένα δίσκο. Η EMI πιέζει, θέλει κάθε χρόνο δίσκο και το ‘’Pressure’’ του 1992 τους βρίσκει με νέο κιθαρίστα και ελαφρώς κατώτερες συνθέσεις (πιθανότατα πιο βεβιασμένες). Επίσης λίγο πιο Hard Rock, πιο εμπορικούς. Το συμβόλαιο λύνεται, ο Salewski αποχωρεί. Αφού διορθώνονται και αυτά τα προβλήματα, έρχεται και ο επόμενος δίσκος, το ‘’New World’’ του 1995. Εδώ ακούγονται αρκετά διαφορετικοί από το παρελθόν τους, με κάποιους πειραματισμούς (prog;) και φωνή προς Tate μεριά. Ενδιαφέρον άκουσμα που δεν του δόθηκε η απαραίτητη προσοχή. Πριν φύγε η χιλιετία, η τελευταία τους ευκαιρία τους δίνεται με το ‘’Insight’’, κουαρτέτο πλέον με τον τραγουδιστή να αναλαβάνει δεύτερες κιθάρες, ακουστικές και ο δίσκος να ακούγεται ακόμα πιο μελωδικός. Πανάξιοι δίσκοι και πανεύκολοι να βρεθούν σε μια λογική τιμή μιας και λίγα στόματα τους έχουν διανθίσει με τα σωστά κοσμητικά επίθετα που τους αναλογούν.

Ο δίσκος ξεκινά με το Power And Glory, μια σύνθεση του Steve Hirschbeck, τραγουδιστή των Stranger στο Pretty Angels (πολύ πιο εμπορικό και hardrockίζον από το ντεμπούτο τους). Μάλλον τους είχε περισσέψει από το ‘’The Bell’’ και αφού η μπάντα διαλύθηκε το 1990, το έδωσαν στους Chroming Rose που ξεκινούσαν την δική τους διαδρομή. Και όπως καταλαβαίνετε, το τραγούδι θυμίζει Helloweeen, Pretty Maids, Heavens Gate, Scanner, μπάντες που είχε κάνει και παραγωγές ο Tommy Hansen, παραγωγός ΚΑΙ των δυο πρώτων δίσκων των Chroming Rose. Τευτονικός ήχος, γρήγορο drumbeat, διπλές κιθάρες που θερίζουν, μελωδικότατα φωνητικά, εφηβικοί-επαναστατικοί στίχοι, κολλητικές ρεφραινάρες και μαγευτικές σολάρες. Ευρωπαικό Power Metal με τα ΟΛΑ του.

Οι συνθέσεις είναι όλες (με δυο απλά να τις μοιράζεται με τον έτερο κιθαρίστα Muller)  του Matthias Mende και κρίμα που έφυγε τόσο γρήγορα. Φανταστείτε ότι στην φωτογραφία της μπάντας όπως και στο line-up, λείπει ήδη (στο βίντεο κλιπ του ομώνυμου τραγουδιού όμως είναι).  Ο συγκεκριμένος κύριος είχε μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με την μελωδία και ενορχήστρωνε τις συνθέσεις με βάση αυτό. Οκ, ίσως θυμίζουν υπερβολικά τους τρεις πρώτους δίσκους των Κολοκύθων αλλά ποιος δεν θέλει να ακούσει διαφορετικές συνθέσεις με τέτοιο ήχο. Ειδικά αν έχετε λιώσει τους συγκεκριμένους δίσκους και σας λείπουν ανάλογα ακούσματα με τον ήχο της εποχής. Ζωηρά τραγούδια, καλπάζοντες ρυθμοί, γλαφυροί στίχοι από ένα ανθρώπινο αηδόνι. Ακούστε τον δίσκο, δείτε το βίντεο-ανάμνηση και αναρωτηθείτε πόσο πολύ θα θέλατε να είστε σε μια συναυλία τους, με τόσο κέφι και ενέργεια που έχουν. Ευδιάθετο Power Metal  για να μεγαλώσουν γενιές. Ένας ηχητικός πλοηγός για του τι εστί Γερμανικό Power Metal.

Υ.Γ. Και ενώ γράψαμε για την όμορφη έκδοση σε βινύλιο, προτιμήστε την έκδοση σε κασέτα ή cd που έχει δυο επιπλέον τραγουδάρες (‘’Angel’’ και ‘’Shoot The Fox’’) από τα singles που ακολούθησαν του δίσκου, για πλήρη τέρψη των αισθήσεων σας. Και αν ο δίσκος αξίζει για 85%, με τα επιπλέον δυο τραγούδια, ανεβαίνει και άλλο.

Copyright 2023. All Right Reserved.