Demented Ted - Promises Impure

Demented Ted-Promises Impure

Η χρήση της αγγλικής γλώσσας σε συντριπτικό ποσοστό όσο αφορά τη heavy metal μουσική πολλές φορές αποτρέπει γελοίες καταστάσεις. Στίχοι, τίτλοι τραγουδιών, δίσκων ή ακόμα και ονομάτων μπαντών θα ακουγόντουσαν τουλάχιστον φαιδρά αν κάποιος τα αντλούσε κατευθείαν στη μητρική του γλώσσα. Ακόμα και έτσι (στα αγγλικά δηλαδή), πολλές φορές μια ατυχής επιλογή μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, όπως ένα άσχημο εξώφυλλο. Ιδιαίτερα τις παλιότερες εποχές που οι πληροφορίες για πιο άγνωστες μπάντες ήταν λιγοστές. Κάπως έτσι φθάνουμε στο παρασύνθημα. Μια Death Metal μπάντα με το όνομα Demented Ted, ο Παλαβός Τέντ ή πιο ελληνηστί, ο τρελός του χωριού. Εκτός αν πέφτω τόσο έξω και η μπάντα ήθελε κάτι άλλο να δηλώσει με αυτό το όνομα διότι στα πρώτα τους demos το Ted γραφόταν ώς T.E.D... Όπως και να χει, λίγο έχουν πλέον σημασία αυτά μιας και όλα αυτά συνέβησαν 30-35 πριν. Η μπάντα από το Σικάγο ξεκίνησε το 1986 παίζοντας thrash metal (ελαφρώς crossoverάτο, ακούστε το ''"More Than One" από το πρώτο demo Shotgun Bitch του 1987 ή το τρελαμένο παιδικό B.I.N.G.O. του 1988). Από τα πρώτα βήματα του φαινόταν η διαφορετικότητα του και η τεχνική του κατάρτιση με την ομοιόμορφη καταμέριση των οργάνων-ήχων). Τα 90ς τους βρίσκουν να έχουν προχωρήσει και εξελιχτεί ηχητικά σε πιο death metal φόρμες και απόδειξη αυτού είναι άλλα δυο demos. Κρατώντας τις πέντε συνθέσεις που βρίσκονται σε αυτά τα δυο demos και δημιουργώντας και κάποια νεότερα, έχοντας μάλιστα πλέον συμβόλαιο με την  Pavement Records, κυκλοφορούν το ντεμπούτο και μοναδικό τους άλμπουμ, το ''Promises Impure'' αρχές του 1993. Σύντομα, οι μουσικές τους διαφορές μεγάλωσαν το χάσμα μεταξύ τους και τα μέλη των Demented Ted ακολούθησαν νέες μουσικές διαδρομές.

Καταρχήν, η παραγωγή. Αν ακούσεις τα τραγούδια στα demos και κατόπιν στο δίσκο, θα ανακαλύψεις μεγάλες διαφορές. Και δεν μιλάω για καθαρότητα ήχου και δύναμη. Μιλάω για ζοφερότητα, για αποπνικτική ατμόσφαιρα, ταιριαστή για το death metal των Demented Ted. Αυτή λοιπόν την παραγωγή την οφείλουμε στον εμπειρότατο Mark Pinske που ακόμα και όταν ασχολήθηκε με death metal παραγωγές (malevolent creation,Atheist, Killing Addiction).  To ''Promises Impure'' είναι ένα ισχυρό, τεχνικό (OXI progressive) death metal επίτευγμα. Το παίξιμο θα σας θυμίσει Death και Atheist, η ατμόσφαιρα Morbid Angel, η παραγωγή Malevolent Creation και όλα τα προαναφερθέντα θα σε καθοδηγήσουν σε μια νέα ηχητική φωτοβολίδα. Υπάρχουν κάποιες συνθέσεις όπως το ''Despair'' με ρυθμικές τακτικές που σκοτώνουν. Οι συγκρίσεις με Death θα γίνουν αλλά θα βρείτε μια ξεχωριστή οντότητα που περνάει τη σύνθεση από την δική της Οδύσσεια χωρίς να την λυπάται στιγμή.

Φλογοβόλοι σπινθηρισμοί από κάθε χτύπημα στο ταμπούρο. Τέτοια είναι η ένταση του ρυθμού. Η τρελή τετραμελής ορχήστρα πάιζει μανιωδώς στο ''Psychopathology '' παντρεύοντας το σκοτάδι με τις παικτικές τους ικανότητες. Καταληκτικά riffs αντηχούν και πολλαπλασιάζονται σαν ανάποδη πυραμίδα. Συνθετική φωνή, παραμορφωμένη αλλά διάκριτη, δένει με τους εκρηκτικούς ήχουν που φυτρώνουν εξαγνιστικούς σπόρους. Ξέρουν πως να σε μεταφλερουν στα χωράφια του Θανάτου με όπλα τα όργανα τους. Ακούς το ''Between Two Eternities'' (και λίγο Obituary εδώ) και παραλύεις από τους βίαους ήχους που ξεπροβάλλουν από τα ηχεία σου. Δεν χρειάζεσαι παραπάνω από τα 35 λεπτά διάρκειας του δίσκου για να χορτάσεις death metal αρμονικού σκεπτικισμού. Και μιας και ξανάγραψα για death metal, να αναφερθεί ότι οι επιρροές τους από το thrash metal (όπως και το παρελθόν τους) είναι εντονότατες και εμφανείς. Ακους το ''Liquid Remains'' και οι Sepultura του ''schizophrenia/beneath..'' εμφανίζεται δίπλα σου. Ή κάτι ξεσπάσματα που κάνουν τα δίδυμα του ντεμπούτου των Exodus να χασκογελάνε αυτάρεσκα. Μπορεί το ''Promises Impure'' να μην θεωρείται μέσα στους καλύτερους δίσκους του είδους αλλά σίγουρα ανήκει σε αυτούς που πρέπει να έχεις ακούσει στη ζωή σου και να κρίνεις ο ίδιος.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.