Marta Gabriel - Metal Queens

Marta Gabriel – Metal Queens

Μια από τις σύγχρονες γυναικείες μορφές στο heavy metal είναι αδιαμφισβήτητα η 37χρονη Marta Gabriel των Crystal Viper. Μανιασμένο heavy/Power Metal από Πολωνία  όπως μας το έμαθαν οι Zed Yago, Warlock, Chastain κτλ. Μόλις  φέτος κυκλοφόρησαν το ‘’The Cult’’ και μας έδειξαν ακόμα μια φορά τα δόντια τους. Η Marta όμως δεν έχει περιοριστεί στο τραγούδι. Έμαθε και παίζει κιθάρα, έμαθε μπάσο και παίζει παράλληλα στους Moon Chamber  και στους Blazon Stone (με καινούριο δίσκο και με αυτούς φέτος) ενώ η υπερικινητικότητα τους όσο αφορά τη μουσική συνεχίζεται με το προσωπικό της άλμπουμ, φόρο τιμής στις γυναικείες φωνές που την επηρέασαν στη μουσική της καριέρα αλλά και τη ζωή της.  Όνομα δίσκου το  ‘’Metal Queens’’ και ήδη διαθέσιμο εδώ και μήνες από τη Listenable Records. Μαζί με τη Marta που εκτός από φωνητικά έχει αναλάβει και το μπάσο  είναι οι Eric Juris  στις κιθάρες (ο τωρινός των Crystal Viper δηλαδή) και ο Cederick Forsberg (των Blazon Stone) στα drums ενώ δεν λείπουν και οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες.

Δεν θα προβώ σε λεπτoμέρειες για το αν αξίζουν τα τραγούδια. Όλα τους είναι θαυμάσια, από τα καλύτερα heavy metal τραγούδια με γυναίκες μπροστάρισσες. Εδώ απλά θα γίνουν συγκρίσεις των αυθεντικών με αυτά της Marta. Εκτελεστικά τα πάντα είναι πιστά και εξαιρετικά και μάλιστα με καλύτερη παραγωγή στα περισσότερα. Το αυθεντικό βέβαια παραμένει πάντα το...αυθεντικό. Άλλο συναίσθημα. Σε περίπτωση όμως που δεν έχεις ακούσει κάποιο, είναι πιο εύκολα να τα συνηθίσεις ή ακόμα και να διαλέξεις την διασκευή σαν καλύτερη για τα αυτιά σου. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος να αγαπήσουν περισσότερα κορίτσια το heavy metal το οποίο (πλέον) δεν είναι αντρική υπόθεση. Και ευτυχως πολλές κοπέλες έχουν πιάσει διαφορετικά μουσικα οργανα και έχουν μπει σε μπαντες όχι μόνο για να τραγουδήσουν ή να φαίνονται μπροστά αλλά να δημιουργήσουν μουσική.  Βεβαια ο μεγαλύτερος αριθμος τους ακόμα βρισκεται πίσω από το μικρόφωνο αλλά μέρα με τη μέρα αυτό μειώνεται.

Γυναικεία φωνητικά δεν είναι (μόνο) οι πριμαντόνες, είναι και αυτά που διασκευάζει η Mara. Είναι αυτά τα έντεκα συκροτήματα που συγκλονίζουν με τη μουσική τους αλλά και τα επιβλητικά, συναισθηματικά τους φωνητικά. Αρχή με το ‘’Max Overload’’  των Acid. Απλό, άμεσο με ένα Motorhead τόνο που έχουν διατηρήσει και στη διασκευή. Το ‘’ Metal Queen’’ της Καναδής Lee Aaron βάπτισε το δίσκο. Εδώ νομίζω ότι η Marta είναι ένα σκαλί πιο κάτω από την Lee η οποία ουρλιάζει και το νιώθει συγχρόνως. Οι Blacklace είναι αρκετά άγνωστοι και χαίρομαι που ακούω το ‘’ Call Of The Wild’’ από το ντεμπούτο. Ακούγονται και δεύτερα φωνητικά από τον Todd Michael Hall των Riot. Γρήγορο, επιθετικό, ταιριάζει στο ύφος της Marta. ‘’ Light In The Dark’’, πιθανότατα το καλύτερο τραγούδι των Chastain στα 90ς. Ωραία η διασκευή, η Marta κοντράρει αρκετά την Leone, ακούμε και την φωνή του Θεούλη  Tyrant (Jag Panzer) αλλά το παίξιμο του Chastain δεν αγγίζεται από κανέναν, ούτε για πλάκα. Αγαπημένη μπάντα οι Zed Yago και χαίρομαι που η διασκευή είναι από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου. Πάθος και metal, ΕΝΑ. Απλούστερο τραγούδι το ‘’My Angel’’ των Rock Goddess γι αυτό και είναι ευκολότερο να διασκευαστεί αν και η λείπει η βρωμιά του αυθεντικού. Μπάσο από τον βετεράνο John Gallagher   των Raven. Λατρεία το ‘’Count Your Blessings’’ των Malteze, το πάνε πολύ καλά και το επέλεξαν και για βίντεο.  Ακόμα καλύτερα στο ‘’Goin’ Wild’’ της Wendy O’ Williams ( πρώην Plasmatics) που ταιριάζει το στυλ και η χροιά της φωνής ενώ τα κιθαριστικά μέρη ακούγονται πολύ όμορφα.  Προβλεπόμενη επιλογή από  Hellion το ‘’ Bad Attitude’’,  απρόσμενη αυτή του ‘’ Reencarnacion’’ των Ισπανών Santa. Ευκαιρία να ακουστεί και λίγο περισσότερο το όνομα της Azuzena, της πιο άγνωστης από όλες τις κυρίες της συλλογής διασκευών. Κλείσιμο με το Mr. Gold των Warlock, μάλλον της γνωστότερης από όλες τις γυναικείες φωνές των 80ς, Doro.

 

 

Copyright 2023. All Right Reserved.