Kryst the Conqueror - Deliver Us from Evil

Kryst the Conqueror-Deliver Us from Evil

Δεν είναι λίγες οι φορές που μέλη από διάσημα συγκροτήματα διατηρούν άλλα projects σε εντελώς διαφορετική μουσική φόρμα. Βρισκόμαστε στο 1977 και οι Danzig (φωνή)/Jerry Only (μπάσο) δημιουργούν τους Misfits, πιονέρους στο horror punk. Κάπου το 1980 προστίθεται και ο αδερφός του Jerry Only, Doyle και κάπως έτσι ξεκινά η κανονική δισκογραφία των Misfits. Προς τι όλα αυτά, μιας και ειλικρινά δεν μου αρέσουν οι Misfits; Μα οι Kryst The Conqueror. Ποιοι είναι αυτοί; Το λοιπόν, το 1983 ο Glen Danzig αποχωρεί και οι Misfits μπαίνουν στο πάγο. Τα αδέρφια Caiafa, ο Gerald (Jerry Only=Mocavious Kryst, The Great) και ο Paul (Doyle) δημιουργούν ένα project επηρεασμένο από την αγάπη τους για κλασσικές heavy metal μπάντες όπως οι  Iron Maiden και οι Judas Priest. Στη θέση του τραγουδιστή θα τους βοηθήσει ο συνομήλικος Jeff Soto που είχε αποχωρήσει από τον Malmsteen και πριν εισχωρήσει στη μπάντα του Axel Rudi Pell. Ηχογραφούν αρκετά τραγοπου θα μπορούσαν να γεμίσουν ένα δίσκο αλλά τα αδέρφια θα προτιμήσουν μέσω της δικής τους εταιρίας, Cyclopean Music, να  βγάλουν ΜΟΝΟ πέντε συνθέσεις σε cd και κασέτα (1990) με τίτλο ''Deliver Us From Evil''. Το project παρέμεινε ενεργό μέχρι και το 1995 όταν τα αδέρφια μαζί με τον drummer της μπάντας (1992-95), Dr. Chud βάζουν ξανά μπροστά τους Misfits και οι Kryst The Conqueror παρελθόν μια και για πάντα.

Τόσο ο τίτλος της μπάντας και του δίσκου όσο και το εξώφυλλο φέρνουν στο μυαλό επικό ήχο, κάτι που δεν ταιριάζει απόλυτα (έχει όμως πολλές τέτοιες στιγμές) στους Αμερικανούς. Χριστιανικός/ επιστημονικής φαντασίας  στίχος, σπηλαιώδης ήχος σε θέματα παραγωγής αλλά ατόφιο, παλιομοδίτικο heavy metal. To 25λεπτο ep ξεκινά με το ''Thunder Thruster'' που θυμίζει έντονα The Lord Weird Slough Feg. Πολεμική sci-fi θεματολογία με τη φωνή του Soto να ανεβάζει πάντα το συνολικό επίπεδο, ωραίο, πρωτόγονο heavy metal. Λίγο πριν τα δυο λεπτά ακούμε ένα κολασμένο σόλο και μετά οι ταχύτητες ανεβαίνουν αισθητά,ακούγεται οργισμένο και αδίστακτο, τραβώντας παράλληλο δρόμο με το στιχουργικό περιεχόμενο. To ''In God We Trust'' ακούγεται επικό χάρη στις συγχορδίες του αλλά και τα φωνητικό κέρωμα των λαρυγγικών επικών φωνήεντων.  Άμεσο, ευθύβολο, με φονικές κιθαριστικές αρμονίες. ο ένθερμος ρυθμός παράγει αδρεναλίνη και καίει θερμίδες.Brocas Helm ήχος και συναίσθημα από ανθρώπους που δεν θα τους το είχα με τίποτα. Αναμένο το δαδί της φωτιάς του Metal επιχρυσμένο με θρησκευτική θεματολογία. Στο ίδιο ύφος, το ''Trial of the Soul'' αναγγέλει ηχητικές απειλές και κάτι στον αέρα το περνάει μέσα σου. Στα απροσδότητα του δίσκου, στο συγκεκριμένο τραγούδι ακούμε και ένα σόλο από τον Dave (The Snake) Sabo των... Skid Row.  Ηχητική πρόσκρουση μεγατόνων έστω και με μέτρια ευκρίνεια στον ήχο. Υπάρχει ξεχωριστή ευκρίνεια στη ψυχική μεταλαμπάδευση.

Το ''March of the Mega-Mites'' είναι ίσως το καλύτερο του ep. Επικός ήχος, γνώριμες maidenικές κιθάρες, η σκιά των Slough Feg και πάλι και είσοδος στο κόσμο της φαντασίας και του μεταλλικού ήχου. Τα πάντα κινούνται σε πολεμικούς ρυθμούς, οι κιθάρες αφήνουν πίσω του καπνιά και αίμα. ο ήχος στο ταμπούρο, το αλογίσιο μπάσο, οι επικές λαρυγγικές κοιλάδες του Soto που σε αφήνουν άναυδο αν τον έχεις ακούσει μόνο στη hard rock καριέρα του. Φοράμε περικάρπια, ακονίζουμε ξίφη, σελώνουμε  και μπαίνουμε στη μάχη με παιάνα το ''March of the Mega-Mites''. Είναι η σύνθεση που ξεφεύγουν όλοι οι μουσικοί  από τα κλασσικά όρια και μπορούν να διαπραγματευτούν νίκη ενάντια σε συμπαίκτες και μπάντες της εποχής. To ep κλείνει με το ''Spellbound'' το οποίο έχει nwobhm επιρροές μέσα του. Μελωδικό, στακάτο, σπινταριστό, οργανικό.

Το ''Deliver us From Evil'' δεν θα γίνει αγαπημένος σας δίσκος, δύσκολα θα μπει σε οποιαδήποτε λίστα. Έχει όμως πέντε συνθέσεις (και πολλά ακόμα τραγούδια που μπορείτε να βρείτε στην περσινή κυκλοφορία τους με τα άπαντα ) που θα ήταν άδικο να χαθούν για πάντα από το ραντάρ των σημερινών μεταλλάδων. Πολλά σημεία αυτών των συνθέσεων μπορούν να βρεθούν αρκετά διαφορετικά τους Misfits αλλά εδώ φοράνε μεταλλική πανοπλία και φέρουν ακονισμένα όπλα έτσι ώστε να ταιριάζουν περισσότερο με τα ακούσματα μας.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.