The Lord Weird Slough Feg - Down Among the Deadmen

Slough Feg - (2000) Down Among the Deadmen [Full-length]

The Lord Weird Slough Feg-Down Among the Deadmen

Πριν την αλλαγή της δεύτερης χιλιετίας, η ανθρωπότητα φοβόταν για πολλά πράγματα. Ιούς, πέσιμο του συστήματος, εξωγήινους, 3ος παγκόσμιος πόλεμος, Δευτέρα Παρουσία, έλλειψη ποιοτικού heavy metal. Ευτυχώς τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Για το τελευταίο, υπεύθυνα είναι κάποια συγκροτήματα σαν τους The Lord Weird Slough Feg. Το περίεργο αυτό όνομα είναι παρμένο από ένα ‘’ κακό χαρακτήρα’’ από την σειρά Sláine του Αγγλικού εβδομαδιαίου περιοδικού 2000AD (https://en.wikipedia.org/wiki/Sl%C3%A1ine_(comics)), αν και οι ίδιοι Αμερικάνοι. Η μπάντα υπάρχει ήδη από το 1990 και μετά από μια σειρά demos κυκλοφορούν το ομώνυμο ντεμπούτο το 1996. Ο καθηγητής φιλοσοφίας Mike Scalzi τραγουδά, παίζει κιθάρα, γράφει στίχους και συνθέσεις και μαζί με την υπόλοιπη παρέα δημιουργεί ενδιαφέρουσα και ποικίλη μουσική που θα αντέξει στο χρόνο. Δεύτερος δίσκος το ‘’Twilight Of The Idols’’ και η μπάντα δεν το κουνάει ρούπι από το τέλειο, ενώ η νέα χιλιετία μπαίνει με το ‘’Down Among The Deadmen’’, με την προσθήκη δεύτερου κιθαρίστα (Cobbett) και την ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ να συνεχίζεται. Οι Scalzi/Cobbett δημιουργούν τους Hammers Of Misfortune και πειραματίζονται ακόμα περισσότερο ενώ οι πλέον Slough Feg συνεχίζουν ακάθεκτοι με δισκάρες όπως τα ‘’Traveller’’ και ‘’Atavism’’  και την αποχώρηση του Cobbett. Τα ‘’Hardworlder’’,  ‘’Ape Uprising’’ και ‘’The Animal Spirits’’ είναι και πάλι κορυφαία με τον μοναδικό δίσκο τους στα 10ς’, το ‘’Digital Resistance’’ να είναι ένα-δυο σκαλιά πιο κάτω από ΟΛΗ την υπόλοιπη δισκογραφία τους. Αναμένουμε σύντομα νέο δίσκο και είμαστε σίγουροι ότι θα μας εκπλήξουν και πάλι.

Οι The Lord Weird Slough Feg παίζουν heavy metal. Αλλά το φέρνουν σε νέα μέτρα. Ακούγονται εντελώς ξεχωριστοί, μπορείς να καταλάβεις ένα τραγούδι τους πολύ εύκολα. Ταιριάζουν παραδοσιακούς ρυθμούς με metal εμβατήρια, βάζουν το φανταστικό πινέλο τους να ζωγραφίσει πάνω σε επίγεια riffs. Το πρώτο τραγούδι, ‘’Sky Chariots’’ είναι μια συνθετική συνεργασία των Scalzi Και του νεοφερθέντα Cobbett και είναι έκδηλο πως θα τα πάνε μια χαρά μεταξύ τους. Σφριγηλοί ρυθμοί, πανέμορφες μελωδίες, αξιολάτρευτα σολαρίσματα για πολλαπλές ακροάσεις, παρασκηνιακή ατμόσφαιρα. Δεκατρείς χορταστικές συνθέσεις με την ιδιόρρυθμη φωνή του Scalzi και την αναζήτηση  μελωδιών με διαύγεια και ουσία. Μαντατοφόροι ιστοριών, πραγματικών και μη, συνοδευόμενοι από πυροδοτούμενες ηχητικές εκρήξεις. Ακούς το ‘’Warriors Dawn’’ και δεν ξέρεις πώς να αντιδράσεις. Να χορέψεις , να χτυπηθείς, να αφεθείς στο ολέθριο  στιχουργικό και τυμπανιστικό τους ολοκαύτωμα. Ο Haa (ο οποίος συμμετέχει συνθετικά στο συγκεκριμένο τραγούδι) παίζει επαναστατικά, με τους δικούς του πολεμικούς-εμβατηριακούς ρυθμούς. Παίζει εγκεφαλικά, πνευματικά και αυτό διακρίνεται και ακούγεται. Πάρε και riffs που θα σε διαταράξουν ψυχικά, πάρε και φωνή που θα σε εμψυχώσει και έχει ακόμα ένα τραγούδι-φίλο για την υπόλοιπη ζωή σου.

Το ‘’Down Among The Deadmen’’ τα έχει όλα. Θα ακούσεις από folk περάσματα, doom γέφυρες, heavy metal ανάσες. Έχει ενδιαφέροντες στίχους και πάνω από όλα έξυπνους. Μόνο το εξώφυλλο του Μεγάλου Erol Otus μπορεί να σε μπερδέψει (σε κάτι πιο ακραίο ίσως). Η παραγωγή είναι θαυμάσια και απόλυτα ταιριαστή μιας και είναι από τα ίδια τα χέρια του Scalzi που  ο ίδιος γνώριζε πολύ καλύτερα από τον οποιοδήποτε τι ήθελε για την μπάντα-παιδί του. Κάθε τραγούδι διαφέρει αρκετά από τα υπόλοιπα του δίσκου και σε προσκαλεί να του δώσεις τον ανάλογο χρόνο για να ανακαλύψεις τις ενθυμούμενες γλύκες που θα σου χαρίσει. Και όσο Heavy και να ακούγονται τραγούδια σαν το ‘’ Traders and Gunboats’’ οι υποβόσκουσες μελωδίες είναι εκεί για να σου μεταδοθούν και να θυλακωθούν μιας και για πάντα μέσα σου. Και αν οι ρυθμοί πέσουν όπως το ‘’ Psionic Illuminations’’, η ηχητική αξιοπιστία τους δεν θα λιγοστέψει ούτε στο ελάχιστο. Προσαρμόζονται άψογα και ο doomάδικος ήχος που σε σακατεύει είναι αδιαμφισβήτητα Slough Feg και τίποτα άλλο. Δηλαδή παίζει να άκουσε κάποιος τα 50 λεπτά που διαρκεί ο δίσκος και να αγχώθηκε για το μέλλον του heavy metal στο τότε ‘’new millenium’’. Ρε ‘’Death Machine’’ μέχρι να γονατίσει….

Copyright 2024. All Right Reserved.