Malteze - Count Your Blessings

MALTEZE -"Count Your Blessings"

MALTEZE - COUNT YOUR BLESSINGS

Δυστυχώς η heavy  metal μουσική ήταν (και είναι σε μικρότερο ποσοστό πλέον) ανδροκρατούμενη υπόθεση, είτε μιλάμε για μουσικούς είτε ακροατές. Ελάχιστες περιπτώσεις που εξαιρούν το κανόνα στα 80ς, με τις περισσότερες από αυτές να περιορίζονται στο θέμα των φωνητικών.  Στο Λος Άντζελες μια παρέα, με φυσικό αρχηγό την Barbara Malteze δημιουργούν μια Heavy Metal μπάντα για να υμνήσουν τον …Θεό. Η μπάντα παίρνει το όνομα της Βαρβάρας μιας και ήτο μεγάλο θέμα το γυναικείο φύλο σε εκείνες τις εποχές που σπάνιζαν οι γυναίκες στη συγκεκριμένη μουσική. Όλα αυτά το 1985. Η μπάντα δημιουργεί το πρώτο της υλικό και η RHO Records κυκλοφορεί το ep ‘’We Came 2 Rock’’  (με έξι συνθέσεις που δεν συναντιούνται αλλού) και ένα single 2 τραγουδιών  (θα συμπεριληφθεί το ‘’Rain’’ στον ολοκληρωμένο τους δίσκο) το 1987 και 1989 αντίστοιχα. Η μπάντα αλλάζει παντελώς εκτός από την κυρία και το ντεμπούτο και μοναδικό τους άλμπουμ θα έρθει το 1990 με τίτλο ‘’Count Your Blessings’’ από την Active Records (και στην Αμερική από την Gold Records με ελαφρά διαφορετικό εξώφυλλο) πριν η μπάντα διαλυθεί λίγο καιρό αργότερα και η Barbara δεν ξανασχοληθεί με την σκληρή μουσική.

Δυο πράγματα για αρχή. Πρώτον, η Barbara δεν ήταν καμιά γυναικάρα αλλά είχε φωνάρα και αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που μετράει στην μουσική, θέλουν δεν θέλουν κάποιοι που μας πασάρουν κάποια μοντέλα με απαίσιες φωνές. Δεύτερον, σχεδόν όλη η μουσική γράφτηκε από την παλιά σύνθεση της μπάντας και συγκεκριμένα μαζί με τον τότε κιθαρίστα της μπάντας David Williams και κάποιου J.P.  που δεν γνωρίζω ποιος είναι. Το εναρκτήριο, ‘’Blessed Are The Strongs’’ συμπεριλαμβάνει όλη την ουσία των Malteze. Γρήγοροι, μελωδικοί, με την φωνάρα να ανοίγει τους Ουρανούς όσο τα riffs κεντιούνται με  τόσο  σύνεση και τοποθετούνται στα σωστά σημεία. Αξιολάτρευτες, ευκολομνημόνευτες μελωδίες υφαίνονται από τα πρώτα δευτερόλεπτα του ‘’Hells Walks Laughing’’ για να συνοδευτεί από μια γυναικεία φωνή που άλλοτε ουρλιάζει επικίνδυνα και άλλοτε αισθησιάζει σε πιο απαλούς τόνους. Το ‘’Rain’’υπήρξε και στο single που προηγήθηκε. Η πιο μελωδική-μπαλαντοειδής προσέγγιση του  τιμήθηκε και έγινε από τα αγαπημένα του δίσκου για πολλούς της εποχής και βεβαίως αξίζει κάθε εύσημο. Η φωνή θαυματουργεί και ευλογεί με την καθαρότητα της, ο ερωτικός στίχος αγγίζει, οι κιθάρες σε αγκαλιάζουν με την θερμότητα τους όσο και να σε τραντάζουν με την δύναμη τους.

Η μοναδική σύνθεση που συμμετέχει κάποιο από τα νέα μέλη του ‘’Count Your Blessings’’ δίσκου είναι το ‘’Scream Out’’ στο οποίο βάζει το χεράκι του και το μυαλό του ο ένας εκ των δυο κιθαρίστων, ο Steve Cenker. Διόλου άσχημο αλλά νομίζω ότι η ποιοτική διαφορά σε σχέση με τις παλιότερες συνθέσεις είναι εμφανέστατη. Το ομώνυμο τραγούδι που παραλαμβάνει την σκυτάλη είναι πιθανότατα και το καλύτερο του δίσκου. Τρομερή ατμόσφαιρα, πολύ δυνατό, με καλπάζοντα  riffs, παραδεισένια φωνή ,άλλοτε ευγενική και άλλοτε επιτακτική.  Ενδιαφέρουσες αλλαγές μέσα στην ίδια σύνθεση, επιθετικό, με συναγωνιστικές κιθάρες να διαμάχονται μεταξύ τους ή να αιμορραγούν μοναχικές και ρυθμούς που προφητεύουν ανελέητο headbanging. To ‘’Borrowed Time’’ συνεπαίρνει με το πάθος και την ενεργητικότητα ενώ το ‘’Too Late’’ κερδίζει την θέση του αγαπημένου τραγουδιού για εμένα. Στιχουργικά για τον καταστροφικό σεισμό στο Σαν Φρανσίσκο το 1906, τραγουδά λες και ήταν παρούσα στο συμβάν. Περιττό να γραφτεί ότι γίνεται του…σόλο εκεί μέσα χωρίς να κουράζει ούτε στιγμή με εξαιρετικές ιδέες και ακόμα πιο ενδιαφέρουσες  πράξεις. Ο δίσκος κλείνει με μια επανεκτέλεση  του εναρκτήριου τραγουδιού με μικρές όμως διαφορές (και πιο σύντομο) . Μάλλον για να συμπληρώσουν τα 37 λεπτά και να φανεί μια κάποια διάρκεια, μεγαλύτερη του EP.

Copyright 2023. All Right Reserved.