PICTURE - Heavy Metal Ears

PICTURE - HEAVY METAL EARS 1981

Picture-Heavy Metal Ears

Με αφορμή το νέο δίσκο των Ολλανδών Picture, γίνεται ανασκαφή της πλήρης δισκογραφίας τους, μόνο και μόνο για να αντιληφθούμε τα αυτονόητα. Οι picture ήταν από τις πρώτες μπάντες που έπαιξαν heavy metal στην Ευρώπη. Και ενώ στην Μεγάλη Νήσο γινόταν τρομερή έκρηξη  από δεκάδες μπάντες που άρχισαν να παίζουν αυτό που ονομάστηκε N.W.O.B.H.M., στις άλλες χώρες υπήρχε ακόμα μικρή κινητικότητα. Είμαστε στο 1978, Ολλανδία και οι metal μπάντες είναι μετρημένες. Οι Bliand (μεταγενέστερα ως Dark Wizard) ετοιμάζουν τα πρώτα τους τραγούδια, το ίδιο κάνουν και οι Picture με την διαφορά ότι αυτοί δεν θα περιοριστούν σε demos αλλά ήδη το 1980   θα κυκλοφορήσουν το ομώνυμο ντεμπούτο τους. Ήδη από τον Αύγουστο του 79, υπήρξε airplay  σε τραγούδια τους, κάποιες συνεντεύξεις και συναυλίες. Τυχαία δεν είχε διανομή το ντεμπούτο από την Mercury Records (και από την Ολλανδική Backdoor). Φανταστείτε ότι το ντεμπούτο τους είχε διανομή σε 30 χώρες.  Τα πάντα τέλεια εκτός από την παραγωγή-μίξη που δεν άρεσε καθόλου στα μέλη του συγκροτήματος, πράγμα που διορθώθηκε στον επόμενο δίσκο τους, ‘’Heavy Metal Ears’’ ένα χρόνο αργότερα. Περιοδείες με Rose Tattoo και Saxon ανάμεσα σε άλλες και το όνομα τον Picture γίνεται όλο και πιο γνωστό. Δυστυχώς όμως έχουμε την πρώτη αποχώρηση και δεν ήταν παρά στη θέση του τραγουδιστή, σημαντικότατης σημασίας. Το ‘’Diamond Dreamer’ βγαίνει το 1982 και προστίθεται στον κατάλογο με τις δισκάρες τους. Και πάλι χάνουν τον τραγουδιστή τους και μαζί και τον αυθεντικό κιθαρίστα τους ο οποίος αντικαθιστάται από…δυο. Και πάλι μιλάμε για εξαιρετικό δίσκο (Eternal Dark), ϊσως πιο μελωδικό/πιασάρικο από το παρελθόν αλλά μας κάνουν και έτσι. Οι διαξιφισμοί συνεχίζονται, μόνο ο μπασίστας μένει από το αυθεντικό line-up και άλλοι δυο δίσκοι κυκλοφορούν πριν η μπάντα διαλύθεί. Πλέον σε πιο hard rock ύφος.  Μια επανασύνδεση στα 90ς δεν έφερε αποτελέσματα ενώ από το 2006 και μέχρι σήμερα, η μπάντα κυκλοφορεί άλλους 3 δίσκους (ο τελευταίος βγαίνει σε ένα μήνα) με πολλά αυθεντικά μέλη στην μπάντα και άξιες συνθέσεις, σαφώς κατώτερων των πρώτων τους.

 Κάτι ξέρανε οι Hammerfall που διασκεύασαν Picture. Στο δεύτερο τους δίσκο, έχουν τούμπανο παραγωγή, η σύνθεση της μπάντας είναι ίδια, έχουν πλέον δώσει αρκετές συναυλίες, το heavy metal διογκώνεται παγκοσμίως και οι Picture παραδίδουν βαρείς ήχους με στίχους που θα εμψύχωνε όποιον νεαρό άκουγε τέτοια μουσικά τ0 1981.  Κάπως έτσι ακούγεται το ομώνυμο τραγούδι ‘’Heavy Metal Ears’’.  Γρήγορη σύνθεση, σύντομη, πιασάρικη, με κολλητικό ρεφραίν που έκανε χιλιάδες οπαδών να το τραγουδάνε στις συναυλίες τους. Τα riffs αιμορραγούν μελωδίες ενώ ο ήχος φέρνει το παρελθόν στο παρόν. Δεν γίνεται να το ακούσεις τη σήμερον ημέρα και να μην σε πιάσει μια νοσταλγία. Εξακολουθεί να είναι τίγκα metal (Spend the Night with You) αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλάβεις ότι είναι μια κυκλοφορία των 80ς. Τα σόλος σε πάνε κούρσα, οι ρυθμοί δεσμεύουν το σβέρκο σου. Ο τότε νεαρός Ronald van  Proijen  βγάζει τα εσώψυχα του, χωρίς περιορισμούς. Οι συνθέσεις είναι σύντομες αλλά οι συνέπειες τους χρονοβόρες.

Εννιά Σωρειτομελανίες-τραγούδια. Με σταθερή, γήινη βάση, αναπτύσσονται σταδιακά, χαρίζοντας μας πάντοτε κοφτερά riffs κραυγές για να ματώσουν μεταλλικά αυτιά και σόλος για να τα θεραπεύσουν. Παίζουν μανιακά, ανελέητα και οι ήχοι τους διανύουν ατελείωτα φανταστικά χιλιόμετρα πάνω κάτω, σαν αυτόνομες οντότητες. Οι επιρροές των Picture σαφώς βρίσκονται στις πρώτες μπάντες που σκλήρυναν τον ήχο αλλά είναι σαφέστατο ότι μεγαλώσανε με hard rock  ήχους. Το ‘’ Funky Town’’ είναι μια επιμεταλλωμένη rock ‘n’ roll σύνθεση που γλιστρά εύκολα από τις χαραμάδες και σε δελεάζει με την απλότητα του.  Όσοι ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά με το ‘’Heavy Metal Ears’’ το 1981, πρέπει να έπεσαν θύματα ψυχικού βιασμού .Σφοδρότατες επιθέσεις στα αυτιά με τραγούδια σαν το ‘’ Out of Time’’ δεν συγχωρούνται ούτε ξεχνιούνται εύκολα, ειδικά σε μια τρυφερή ηλικία.  Τρομερή εκτέλεση, ηχητική δεινότητα και όλοι μαζί μεταμορφώνουν σκληρούς, απρόσωπους ήχους σε ένα απολαυστικό παραλήρημα. Και τα καταφέρνουν μέχρι το τελευταίο λεπτό του δίσκου, για να μην πω  ότι το ‘’Rock & Roll / Under Your Spell’’ είναι η καλύτερη στιγμή του δίσκου. Ξεκινά πολύ μελωδικά και αισθαντικά, με τα drums να πάλλονται στην ίδια συχνότητα με την καρδιά σου και στη συνέχεια να κορυφώνεται σταδιακά, έχοντας προκαλέσει ρίγος με τις αρμονίες σε όλα τα ηχητικά ύψη και βάθη. Λαμπρά, πρώτου μεγέθους πρώιμo HEAVY METAL!!!

Copyright 2024. All Right Reserved.